Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább durvul a helyzet USA-szerte a tüntetéseken: kijárási tilalom, özönlő Nemzeti Gárda-alakulatok

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minnesota és öt másik amerikai állam kormányzója kérte a Nemzeti Gárda további alakulatainak kivezénylését, miután szombat éjjel sem csitult az az Amerika-szerte kialakult demonstráció-sorozat, ami egy fekete férfi, George Floyd meggyilkolása után indult el. Szombati éjjeli bejelentés alapján például a kivezényelt minnesotai gárdisták számát 4100-ról nagyjából két és félszeresére, 10.400-ra emelik.

A Nemzeti Gárda mozgósítása mellett Atlanta, Los Angeles, Louisville, Columbia, Denver, Portland, Milwaukee és Columbus városaiban kijárási tilalmat rendeltek el az állami hatóságok, hogy korlátozzák a további demonstratív megmozdulásokat.

A gyorsan eszkalálódó tüntetés-sorozat azért robbant ki eredetileg Minneapolisban, mert néhány nappal ezelőtt egy rendőr intézkedés közben egy fegyvertelen fekete férfi, George Floyd nyakán térdelt hosszú perceken át, aminek következtében a férfi fuldokolni kezdett, majd meghalt. A rendőrt több szemtanú is arra kérte, hagyja abba a brutális intézkedést, majd amikor a levegőért könyörgő férfi elvesztette eszméletét, egyre hevesebben követelték, hogy vizsgálja meg az áldozat pulzusát.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság (third degree murder, kb. halált okozó testi sértés és second degree manslaughter – kb. hirtelen felindulásból elkövetett emberölés) miatt vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Az akcióban résztvevő további három rendőr ellen ezidáig nem emeltek vádat.

A megmozdulások hamar kiterjedtek több államra is: utcára vonultak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában és Nevadában is. A tiltakozások több helyütt is erőszakba torkolltak, péntek éjjel egy detroiti tüntetésen valaki egy autóból többször a tömegbe lőtt, és el is talált egy 19 éves fiút, aki a kórházba szállítását követően meghalt.

A legkomolyabb öt összecsapás eddig

Bár vasárnapig már összesen 33 amerikai állam 68 városában tartottak 100 főnél nagyobb demonstrációkat, öt városban (köztük az eredeti bűncselekmény helyszínéül szolgáló Minneapolisban) különösen súlyos összecsapások zajlottak a rendfenntartó erők és a dühös lakosság között:

Minneapolis

A bűncselekmény elkövetésének helyszínén kedden viszonylag gyorsan megkezdődött az utcai tiltakozás, a Floyd halálát követő napon több százan tüntettek a Floydot meggyilkoló rendőr állomáshelyéül szolgáló 3-as számú Rendőrőrs előtt. A megmozdulás hamar erőszakossá vált, és este a rendőrség már könnygázt és gumilövedéket is bevetett a tömeg oszlatására, ami kövekkel és üvegekkel válaszolt.

A városban az események eszkalálódása során szerdán több üzletet felgyújtottak és fosztogatók is megjelentek, a kialakult összecsapások során egy üzlettulajdonos lelőtt egy embert, aki állítása szerint épp a boltját fosztotta ki. A karhatalom velük példálódzik, mikor a határozott hatósági fellépést próbálja megindokolni, azonban látványos, hogy a tüntetéseket is igyekszenek minél rövidebbre zárni.

A következő napok folyamán a tüntetők felgyújtották a szimbolikus 3-as számú Rendőrőrsöt, ami le is égett.

New York

New York-szerte eddig húsz rendőrségi gépjárművet gyújtottak fel a tüntetők, és mintegy 200 letartóztatásra is sor került.  A többezres tüntetéseken eddig 12 rendőr sérült meg. Egy esetben két rendőrautó belehajtott a tüntető tömegbe.

Washington

A fővárosba pénteken érkezett meg a tüntetéshullám, és már az első éjjel összecsapott a Fehér Házat őrző titkosszolgálat a tüntetőkkel. Donald Trump elnök szombaton, a megmozdulások második napján a szokásos túlzó lelkesültségében arról twittelt, hogy ha a tüntetők megpróbálnak átmászni a kerítésen, „a legrosszindulatúbb kutyákkal és a legveszélyesebb fegyverekkel fognak találkozni”. Ez a tweet egyelőre nem igazán hűtötte le a kedélyeket a városban.

Atlanta

29-én több száz ember vett részt egy békés felvonuláson Georgia fővárosában, estefelé viszont feldühödött tüntetők szabályosan megostromolták a CNN székházát. Több rendőr és tüntető is megsérült, előbbiek minden létező tömegoszlató eszközt bevetettek villanógránátoktól a gumilövedékekig. utóbbiak rendszerint üvegekkel, kövekkel és visszahajított könnygázgránátokkal válaszoltak.

Los Angeles

Los Angeles-ben is felgyújtottak egy rendőrségi épületet a demonstrálók, további több ezren egy ideig blokkolták a 110-es utat a városon belül. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szükségállapotot rendelt el vasárnap, miután az utcai harcok nem csitultak a hétvége során.

A halálos rendőri erőszak miatt világszerte tartottak tüntetéseket és megemlékező felvonulásokat. London, Berlin és Tokió mellett megmozdulásokra került sor az északír Derry-ben, az iráni Masdadban, Milánóban és Torontoban is.

Az utcai összecsapások és tüntetések egyelőre nem tűnnek csillapodni, az eseményeket továbbra is követjük itt a Mércén.

(The Guardian, CNN, LA Times; Startribune; Fox9)