Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

455-ször jelentették Facebookon a kenoshai fegyveres ellentüntetés eseményét, mégsem történt semmi

Ez a cikk több mint 3 éves.

455 alkalommal jelentették káros tartalomnak azt az eseményt Facebookon, ami arra invitált szélsőjobboldaliakat, hogy fegyverekkel menjenek az Egyesült Államok-beli Kenoshában zajló tüntetésre ellendemonstráció gyanánt, ami azután tört ki, hogy a városban két rendőr hétszer hátbalőtte az afroamerikai Jacob Blake-t.

A bejelentések ellenére négy tartalommoderátor is arra jutott, hogy az esemény nem sérti az oldal közösségi és működési alapelveit, így nem törölték azt, csupán órákkal azután, hogy a tüntetésen egy 17 éves terrorista, két embert megölt – írja a BuzzFeed, egy kiszivárgott belső jelentésre hivatkozva.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója egy csütörtöki megbeszélésen azt nyilatkozta, az esemény meghagyása „operatív hiba” volt.

Zuckerberg szerint a gondot az okozta, hogy a panaszokat eleinte olyan moderátorok kezelték, akik nem voltak jártasak abban, hogy bizonyos milíciák hogyan működnek. Hozzátette, második felülvizsgálatra már olyan csapathoz került a tartalom, akik a veszélyes szervezetekért felelnek, és ők le is szedték az eseményt – bár addigra a szélsőjobboldali ellentüntetők már rég a helyszínen voltak.

A Buzzfeed szerint a közösségi oldal éppen múlt héten fogadott el új szabályokat, amelyek szerint már az a militáns csoport is veszélyes szervezetként van számon tartva a Facebookon, akik a kenoshai támadást is szervezték, ezért megállapítható, hogy az esemény annak ellenére nem került le az oldalról, hogy sértette az alapelveket.

Az persze így is megkérdőjelezhető, hogy mennyire van rendjén a mulasztás felelősségének komplett áttolása a munkavállalókra Zuckeberg részéről, miután

a közösségi oldalt évek óta érik olyan vádak, hogy túl sok teret hagy a gyűlöletkeltő, uszító és szélsőjobboldali tartalmaknak, és nem lép fel eléggé az efféle vélemények terjedése ellen.

A vezérigazgató nagyon nehezen adja be a derekát minden alkalommal, amikor valamilyen moderálási szigorításra kerül sor, és általában a szólásszabadság védelmére hivatkozik, amikor össztűz alá kerül, mert a Facebookon megjelenő szélsőséges tartalmak élőben is erőszakos, tragikus következményeket vonnak maguk után.

Egyébként éppen pár hete jelent meg egy több évet átfogó tanulmány, amely szerint a Facebook súlyosan csorbította a polgári jogokat az elmúlt 9 hónapban.  Ebben a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a szólásszabadság valóban fontos érték, csakhogy amikor ez felülírja az egyenlőséget vagy a diszkrimináció elleni fellépést, az meglehetősen vészjósló.

Arról, hogy a Facebook moderátorait mennyire kizsigereli, hogy naphosszat erőszakos és felkavaró tartalmakat kell ellenőrizniük alacsony fizetésért, itt írtunk bővebben.

A Wisconsin állambeli Kenoshában múlt vasárnap kezdődött tüntetés, miután két rendőr hétszer hátba lőtte a 29 éves afroamerikai Jacob Blake-t, ahogy letartóztatása közben behajolt az autójába – eközben Blake 3 fia a hátsó ülésen ült. Az áldozat túlélte a lövéseket, de lebénult, és kérdés, tud-e valaha újra járni. Miután kórházba szállították, még napokig oda volt bilincselve az ágyhoz.

A feketék elleni rendőri erőszak újabb megnyilvánulása után szinte azonnal tüntetések kezdődtek Kenoshában vasárnap este, majd kedden jött a hír arról, hogy szélsőjobboldali, fegyveres ellentüntetők érkeztek a városba.

Ugyanazon az estén egy 17 éves terrorista az utcán 2 tüntetőt lőtt meg halálosan, egyet pedig súlyosan megsebesített. Az egyik áldozat a 36 éves Joseph D. Rosenbaum, a másikuk pedig a 26 éves Anthony Huber, aki Rosenbaum lelövését követően a terrorista után szaladt, leterítette a földre és megpróbálta elvenni a fegyverét.

A közösségi médiában terjedő videókon jól látszik, hogy a lövöldözés után a terrorista a vele szembe érkező rendőrautók felé igyekszik feltartott kézzel, fegyverrel a nyakában, a hatóságok mégis elhajtanak mellette. A fiatal férfit csak másnap hajnalban fogták el.

A Kenoshai Gárda (ez az önszerveződő, szélsőjobboldali szervezet neve, nem a Nemzeti Gárda része) azt írta Facebookon, rövidesen az oldaluk eltávolítása előtt,  hogy nem tudják, hogy a terrorista az ő felhívásuk miatt érkezett-e a tüntetés helyszínére, de az biztos, hogy a fiatal férfi maga felelős a saját cselekedeteiért – írja a Guardian.