Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalmas sztrájkot szerveznek május elsejére az olyan óriáscégek dolgozói, mint az Amazon és a Whole Foods

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hatalmas, szervezett sztrájkra készülnek május elsején az Amazon, Whole Foods az Instacart, Shipt és a Target amerikai munkatársai, írja a Vice.

A Vice információi szerint a koronavírus-fertőzésnek súlyosan kitett dolgozók a munkaadók járványügyi mulasztásai miatti tiltakozásból szerveznek sztrájkot. Több helyen ugyanis a legalapvetőbb védőfelszereléseket sem biztosítják a cégek, miközben az élelmiszer-kiszállítással foglalkozó Instacarthoz például rekordnagyságú profit folyik be.

„Együtt erősebbek vagyunk” – nyilatkozta a Vicenak a sztrájk egyik szervezője, Chris Smalls, akit az Amazon egyik staten islandi (New York egyik kerülete) központjából rúgtak ki, miután március 31-én munkabeszüntetési akciót szervezett.

„Szövetséget hoztunk létre több cég munkatársaival, hiszen egy a célunk: megvédeni a dolgozók és a közösségeikben élők életét. Nem most van az ideje a gazdaság újraindításának. Az Amazon igazi táptalaja a vírusnak, amely most több központjukban is terjed”

-mondta a szervező.

„Tiszteletben tartjuk az emberek jogát arra, hogy hangot adjanak a véleményüknek, ám kifogásoljuk, hogy felelőtlen dolgozók csapatai hamis információkat terjesszenek egy ilyen, eddig még nem tapasztalt gazdasági és egészségügyi válságban”

-reagált az akcióra az Amazon. A Vice egyébként még a hónap elején birtokába jutott egy jegyzetnek, amely cég egyik belsős ülésén készült és amelyben az érdekvédelmi törekvések megakadályozásáról, illetve egy Smalls ellen indított negatív kampányról is szó esik.

A lap információi szerint Smalls vezetésével az elmúlt hetekben egy tucatnyian szálltak be a webkamerás gyűlésekbe, hogy segítsenek a sztrájk szervezésében. A járvány kitörése óta a kereskedelemben, haknigazdaságban és raktárakban dolgozók hasonló követelések mentén kezdtek szövetkezni:

mindannyian a személyes védőfelszerelést, a fizetett szabadságot, a veszélyességi pótlékot és egészségügyi juttatást szeretnék kiharcolni.

A Virginia állambeli Christianburgben dolgozó Target-alkalmazott Adam Ryan beszámolója szerint olyan sokan hajnaldóak sztrájkolni, hogy akár teljes üzleteket megbéníthatnak, felhívva „azoknak a jobboldali csoportoknak a figyelmét, akik hajlandóak lennének a dolgozók életét kockára tenni a gazdaság újraindítása érdekében”, utalva arra, hogy többek között  Washington és Chicago városában is „Amerika újranyitását” szorgalmazó demonstrációk szerveződnek.

Bár a most szerveződő sztrájk valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy teljes üzletláncokat megbénítson, a szervezők azt remélik, eléggé figyelemfelkető lehet ahhoz, hogy elinduljon egy általános sztrájk megszervezése, amikor is a szervezett munkabeszüntetés miatt egy közös cél érdekében állhatnak le teljes iparágak.