Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon-dolgozók szerint képmutató Jeff Bezos 10 milliárdos klímavédelmi felajánlása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedd reggel látott napvilágot a hír, hogy Jeff Bezos, az Amazon igazgatója – aki 10 másodperc alatt többet keres, mint dolgozói egész évben – 10 milliárd dollárt ajánlott fel klímavédelmi célokra.

Amint az a bejelentéséből kiderült, már létre is hozta a Bezos Föld Alapítványt, így idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés,


A Forbes magazin Bezos vagyonát több mint 130 milliárd dollárra becsüli, tehát ennek most körülbelül a 7 százalékát ígérte oda.

A felajánlás nem volt előzmény nélküli: az Amazonnál megalakult az Amazon Employees For Climate Justice szervezet is, akiknek köszönhetően idén januárban több száz alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért és a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra. Ugyanakkor mindeközben az is kiderült, hogy az Amazon több olyan kollégáját is kirúgással fenyegette, akik nyíltan kritizálni merték a céget, amiért az a környezetre káros olaj- és gázipari cégekkel is dolgozik, hozzájárulva ezzel a klímakatasztrófához.

Az Amazon Employees For Climate Justice a keddi napon reagált is vezetőjük bejelentésére.

Noha elismerik Bezos felajánlását, azért továbbra is élesen kritizálják őt, ugyanis szerintük addig nem tesz eleget a bolygó védelméért, amíg a saját vállalata rendkívül környezetszennyező tevékenységeket folytat.

Íme a dolgozók közleménye:

„A történelem azt tanította nekünk, hogy a valódi látnokok fellépnek a megszokott rendszerek ellen, és ezért gyakran saját maguknak kell megfizetni. Üdvözöljük Jeff Bezos jótékonykodását, de nem adhat az egyik kezével úgy, hogy közben a másikkal elvesz.

A Földön lakó embereknek tudnia kell: Mikor fog az Amazon felhagyni azzal, hogy olaj- és gázcégeknek segít a bolygót még több olajkúttal és gázvezetékkel pusztítani? Mikor fogja az Amazon abbahagyni az olyan klímatagadó cégek finanszírozását, mint a Competitive Enterprise Institute? Mikor fog az Amazon felelősséget vállalni raktárai mellett lakó gyerekeknek tüdejéért azzal, hogy dízelről elektromos teherszállításra vált? Miért fenyegette meg az Amazon azokat a dolgozókat, akik figyelmeztettek az Amazon szerepére a klímaválságban és az olaj- és gázüzletekben?

Úgy látszik, az alkalmazottak felszólalása működik – most még több ilyenre van szükségünk. Vajon fog nekünk Jeff Bezos valódi iránymutatást adni, vagy továbbra is közreműködik a klímaválság felgyorsításában, miközben elvileg segíteni próbál?”

Az Amazon híresen rossz munkakörülményeiről és adókerülési botrányairól több ízben is beszámoltunk a Mércén, itt lehet a cikkeket elolvasni.

(MTI)