Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon igazgatója 10 másodperc alatt többet keres, mint dolgozói egész évben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és ügyvezető igazgatója 2017 óta a világ leggazdagabb embere. Tavaly 40 milliárd dollárral, azaz körülbelül 11 ezer milliárd forinttal nőtt a vagyona. Idén már az év első öt hónapjában ugyanennyivel nőtt Bezos tőkéje, ami így 140 milliárd dollár, azaz körülbelül 38 ezer milliárd forint körül jár. Ehhez képest egy átlagos Amazon dolgozó idén eddig megkeresett medián bére körülbelül 12 ezer dollár, azaz 3 millió 265 ezer forint körül mozgott.

Az Amazon híresen rossz munkahely: a munkakörülmények rettenetesek, 80 órás munkahét számít normálisnak, a munkások folyamatos ellenőrzés mellett dolgoznak és általában minimálbérért. A dolgozók fizikai és mentális kizsigerelése ráadásul úgy tűnik, világszerte jellemző az Amazon raktáraiban, gyáraiban. Mindeközben pedig a cég óriási nyereséget halmoz fel – amint látható Bezos vagyonának növekedésén –, de ennek ellenére lényegében nem fizet adót az USA-ban.

Jeff Bezos 2018 márciusában percenként 230 ezer dollárt, azaz 62,5 millió forintot keresett meg. Egy Amazon dolgozó egész éves medián bére körülbelül 28 ezer dollár (7 615 000 Ft) – azaz Bezos 10 másodperc alatt többet keres, mint saját dolgozói egész évben!

Bezos-t már Bernie Sanders is élesen kritizálta nemrég, az amerikai szenátor Twitterén írta az Amazon alapítójáról, hogy:

„Jeff Bezos-nak a vagyona naponta 275 millió dollárral növekszik. Eközben az Amazon dolgozóinak élelmiszerkuponokra és állami támogatásra kell támaszkodniuk a puszta túlélés érdekében. Erről szól a megbundázott gazdaság.”