Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders beszólt a világ leggazdagabb emberének, amiért kizsákmányolja alkalmazottait

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az Amazon alapítójának, Jeff Bezos-nak a vagyona naponta 275 millió dollárral növekszik. Eközben az Amazon dolgozóinak élelmiszerkuponokra és állami támogatásra kell támaszkodniuk a puszta túlélés érdekében. Erről szól a megbundázott gazdaság”

– ezzel a szöveggel tett közzé videót Bernie Sanders amerikai szenátor kedden a közösségi oldalán.

A rövid videó azt mutatja be, hogyan termel magának egyre magasabb profitrátát a 132 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Bezos, akit jelenleg a világ leggazdagabb embereként tart számon a média.

A videóból kiderül: Bezos másodpercenként annyit keres mint az Amazon medián keresetű alkalmazottja egy év alatt.

Ez már önmagában óriási egyenlőtlenséget sejtet, a szenátor ennél többet is állít: mégpedig azt, hogy Bezos mesés gazdagodása a munkavállalóinak kárára történik.

A magasabb profitráta a dolgozók erősebb kizsákmányolásával valósítható meg. Egyrészt az Amazon raktáraiban dolgozók munkakörülményei szörnyűek, 80 órás munkahét a norma, és ha megbetegszel, az általában kirúgással jár. Az embertelen munkakörülmények, a dolgozók egymás ellen uszítása, a szünetek hiánya mind olyan problémák, amelyek nem csupán az amerikai Amazon-telephelyeken tapasztalhatók, de Európában is – ahogy arról a Mércén egy lengyel Amazon-dolgozó is vallott.

A munkakörülmények mellett a bérek is komoly kizsákmányolási forrást jelentenek: az Amazon raktáraiban dolgozók átlagosan 10 százalékkal kevesebbet keresnek, mint más raktári dolgozók.

Az Amazon megjelenése egy egy régióban drasztikusan húzza lefele a fizetéseket: Dél-Karolina Lextington megyéjében a nagyvállalat megjelenése 30 százalékos éves fizetéscsökkenést eredményezett a raktári dolgozók körében. Hasonló történt a Virginia állambeli Chesterfieldben és a kaliforniai Tracyben is, előbbiben 17, utóbbiban 16 százalékkal csökkent a raktári dolgozók éves jövedelme.

És mi történik a megtermelt nyereséggel, ha nem a bérekre és az emberségesebb munkakörülményekre megy el? Adó sem lesz belőle, a tavalyi évben például 5,6 milliárd bejelentett profit után nulla szövetségi jövedéki adót fizetett ki. Az adóelkerüléseket leleplező dokumentumokban az Amazon általában központi helyet foglal el, és már az EU haragját is kivívta emiatt.

A befolyó pénzből a vállalat drasztikusan növelte a lobbitevékenységre fordított pénzeket, így érve el, hogy a döntéshozók ezután se kényszerítsék rá méltányos adófizetésre. Emellett persze futja luxusra is, Jeff Bezos rengeteg luxusingatlannal rendelkezik, köztük egy 25 fürdőszobával rendelkező, 27 ezer négyzetméteres washingtoni házzal, amely az amerikai fővárosban a második legnagyobb alapterületű ingatlan a Fehér ház után.

A videó közzététele után csak pár óra telt el és Bezos máris magyarázkodásra kényszerült. A sebtében kiadott közleményben az Amazon vezetője üzemlátogatásra is meghívta Sanders-t, aki ezt ugyan elfogadta, de nem térítette el őt az általa „megbundázott gazdaságnak” nevezett igazságtalan rendszer elleni harctól. A baloldali szenátor emlékeztetett: a drasztikus profitráta-növekedés mellett a vállalat igazán megengedhetné magának, hogy legalább a létminimum szintjét megütő béreket fizessen alkalmazottainak.

(via CommonDreams, nyitókép: Flickr / Gage Skidmore)