Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 10 ezren tüntettek az Indexért és a szabad sajtóért Budapesten – Percről percre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Péntek 18 órára hirdetett meg tüntetést a Momentum az Indexért és a szabad sajtóért Budapesten. A demonstrálók a az Index szerkesztősége elől indultak, majd a Duna mellett sétálva körülbelül fél 9-re értek a Miniszterelnökségnek is otthont adó Karmelita Kolostorhoz. A tömeg nagyjából 10 ezer fős lehetett, és rendszeres volt a „nincs másik” és a „szabad ország, szabad média” skandálás a vonulás alatt.

A tüntetést beszédek zárták, felszólalt:

  • Orosz Anna, Újbuda momentumos polgármestere
  • Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája
  • Herczeg Zoltán divattervező
  • Szekeres Tamás, a Bors volt főszerkesztője
  • Hadházy Ákos független parlamenti képviselő
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

A párt a tüntetést azután kezdte el szervezni, hogy Bodolai László, az Index Zrt. vezérigazgatója szerdán kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, a 90 fős szerkesztőségből pedig ennek okán több mint 80-an felmondtak.

A Mércén élő videós közvetítésben és percről percre frissülő cikkben is követte az eseményeket.

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Péntek este 10 óra körül véget ért az Indexért és a magyar sajtó szabadságáért szervezett tüntetés. A demonstráció 18 órakor kezdődött, a tömeg az Index óbudai szerkesztősége elől indult el a Miniszterelnökségnek is helyet adó Karmelita-udvarhoz.

A tömeg néhány ezresnek indult, de útközben rendkívül felduzzadt, a helyszíni kollégáink szerint több mint 10 ezren lehettek jelen.

Mi zárjuk közvetítésünket, szerkesztőségünk ezúton is kifejezi az Index (volt) újságíróival szembeni szolidaritását.

Tudósításunk csak olvasóink támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. Kérünk, ha teheted, támogass bennünket!

...

Havonta rendszeresen támogatom a Mércét

Egyszeri összeggel támogatom a Mércét

Egyszeri bankkártyás támogatás

Támogatási lehetőségek

A Momentum elnöke beszéde elején felidézte, hogy Lázár János, a Karmelita Kolostorban élő miniszterelnök egykori minisztere is régebben azt nyilatkozta, hogy az első hírportál, amit megnyit, az az index.hu.

Ezután úgy fogalmazott, az Index politikai identitást tudott adni közel 1 millió embernek, és ez elképesztő siker.

Fekete-Győr András szerint amit az indexes szerkesztőségi tagok mutattak a mai napon, az elképesztően példaértékű: megmutatták azt, hogy van egy hivatásuk, aminek vannak normái, amit be fognak tartani annak árán is, hogy az utcára kerülnek. Ők megmutatták azt, hogy egységben az erő, és hogy ebben az országban még van értelme az egyenes gerincnek.

Hozzátette, hiába írt sok jót és rosszat is az Index a Momentumról, fontos, hogy neki ez a lap egyenes tükröt állított.

„Elég volt a gyáva emberekből ebben az országban. A gyáva miniszterelnökökből, a gyáva propagandistákból, a gyáva NER-lovagokból, az értelmiség egy részének a gyávaságából, elég volt Magyarországon” – fogalmazott Fekete-Győr András.

Hozzátette, ők olyan Magyarországot akarnak felépíteni, ahol van CEU, van MTA és van Index is.

„Amíg fel nem építjük a bátrak országát, azt kívánom: legyen másik” – fejezte be beszédét a Momentum elnöke.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint nincs olyan hatalom, ami ellen ne lehetne fellépni, hangsúlyozta a politikus, aki szerint még sokáig kell küzdeni a sajtószabadságért, és nem szabad abbahagyni a tiltakozást.

„Akkor oldjuk meg ezt a problémát, ha a Kunigunda utcába nem 20 képviselő, hanem 100 ezer ember megy be.”

A politikusoknak azt javasolta, hogy egyértelmű célokat tűzzenek ki, például azt kell követelni, hogy Papp Dávid hírhamisító vezérigazgatót rakják ki az MTVA-ból, és az adóból finanszírozott kormánypropagandát hagyják abba.

Hadházy szerint az Index mind a kormányzati korbácsnak, mind a mézesmadzagoknak (a fizetett kormányzati hirdetéseknek) is ellen tudott állni.

A politikus végül azt javasolta, hogy az emberek fizessenek elő újságokra, ezt követően pedig nemzeti konzultációs íveket szórt a színpadról.

Miért nincs Magyarországon sajtószabadság? – Tette fel a kérdést a Bors volt főszerkesztője beszédében. Erre válaszul az alábbi érveket sorakoztatta:

  • A kormány a közszolgálatiságból bohóctréfát csinál, más médiumokat pedig egyszerűen bezárat
  • Elzárják az információkat a nem kormánypárti médiumoktól
  • A kormányhirdetésekkel pórázon tartják a szerkesztőségeket
  • Még a saját rádióiknak és lapjaiknak is a központból diktálnak, hogy mit kell írni.

Szekeres szerint nem kétséges, a hatalomnak a médiával két szándéka van: a legtöbbet bedarálni, néhány kisebbet pedig meghagyni, amiket fel lehet mutatni, mint a szólásszabadság hamis bizonyítéka. Az Index egyértelműen az első kategóriába tartozik – jegyezte meg az újságíró.

„Ha nincs szabad sajtó, ha nem lehet több véleményt megismerni, még inkább játékszerei leszünk a mindenkori hatalomnak, és elhisszük, hogy ez a létező világok legjobbika, amin nem lehet változtatni” – mondta el Szekeres.

Hozzátette, szerinte a következő áldozatnak kinézett médiumot sem tudjuk majd megvédeni, de így is van értelme tüntetni, mert megmutatjuk és hitet adunk, hogy lehet ez másképp 2022-től.

Herczeg Zoltán „dizájner, civil politikai aktivista” is felszólalt. A férfi Bogdán Lászlóról való megemlékezéssel kezdte felszólalását, akit ma temettek szerettei és tisztelői.

„Nem temethetjük el az Indexet, a sajtószabadságot, a véleménnyilvánításhoz való jogunkat” – mondta, és az egységesen felálló szerkesztőség bátorságát dicsérte.

Az Index melletti tüntetés a Karmelita-udvar mellől. (fotó: Mérce)

Szerinte mindenki hozzá tud járulni a szabadság ügyéhez, ha megtalálja azt az ügyet, ami neki fontos, és azt támogatja. A dizájner, aki 10 ezer forinttal támogatná, ha létrejönne egy „új Index”, kifejtette, hogy „csak hinni kell, és sikerülni fog”.

Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája volt a második felszólaló. Beszédében úgy köszönt be: „na szevasztok, libernyákok”, utalva Orbán Viktor ma reggeli interjújára, aki így nevezte az EP-képviselőket a Kossuth rádióban.

„Nekem újságíróként nem kellene ma itt lennem, mert ez egy pártrendezvény, nekem normális esetben a kollégák közül kellene tudósítanom, de ez nem egy normális ország és nem normális időket érünk, ezért itt kell lenni ezen a színpadon” – mondta el Gulyás. Balázs.

Hozzátette, az a rezsim, ami most az Indexet darálja be, ugyanígy megette már az akadémiát és az önkormányzatokat, és Gulyás szerint ennek csak akkor lesz vége, ha akkor is kimegyünk az utcára, ha nem minket személyesen érintő ügyről van szó.

Mindenki sorra kerül, és Orbán Viktor halállistáján a fideszesek is rajta vannak – jegyezte meg a Magyar Hang publicistája.

„Ez a mi hazánk, nem csak Orbán Viktoré, ezért nem fogunk meghátrálni. Ha el kell esni, akkor a harcmezőn kell elesni, ne hallgassunk!” – Fejezte be beszédét ezzel a buzdítással az újságíró.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke, Újbuda alpolgármestere kezdte a felszólalók sorát. A politikus elmondta: nem most kezdődött a sajtó elfoglalása, felidézte az Origo einstandolását, a Népszabadság bezárását és a 168 Óra szerkesztőségének cseréjét.

Orosz a sajtószabadság demokráciában betöltött jelentőségéről beszélt, a „sajtó az ablak az igazsághoz” – mondta, a Fidesz pedig a mindennapi beszédtémákat akarja meghatározni a szerkesztőségekre való nyomásgyakorlással, a sajtó átalakításával.

Orosz szerint

„többségben vannak azok, akik nem Vaszily Miklósok, Bodolai Lászlók, Gerényi Gáborok vagyunk… többségben vagyunk mi, akiknek egyenes a gerincünk”.

A politikus szerint a pártok feladata ennek a többségnek a megszervezése.

A tüntetést Hajnal Miklós konferálja, szerinte 5-10 ezren lehetnek. A Momentum elnökségi tagja szerint nemzeti ügyért állnak ki, és mindenkit szívesen vártak a tüntetésre.

Egy keskeny lépcsőn vagy kerülőúton lehet feljutni a Várnegyedben található Karmelita Kolostorhoz, ahol a Miniszterelnökség is van. Aki a lépcsőzést választotta, az már korábban a helyszínre ért, de lassan mindenki befut, a tér már feltöltődni látszik.

Amint a tömeg egésze jelen lesz a Karmelita Kolostornál, elkezdődnek a beszédek. A tüntetésen felszólal:

Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, a Momentum alelnöke
Gulyás Balázs publicista, Magyar Hang – A Túlélő Magazin
Cseh Katalin, Európai parlamenti képviselő
Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg a vonulás közben „erősen felduzzadt”, már több mint 10 ezerre becsülik a jelenlévőket. A rendőri készültség meglehetősen erősnek tűnik a munkatársaink elmondása alapján.

A 444.hu írta meg, hogy számos szlovákiai magyar újság, hírportál és rádió munkatársai fejezték ki szolidaritásukat az Index dolgozóival:

„Mi, szlovákiai magyar újságírók kiállunk az Index szerkesztősége mellett. A magyar sajtószabadság mindannyiunk közös ügye! Szabad és független tájékoztatást!”

– írták közleményükben az újságírók, akiknek jelenleg 68 nevet tartalmazó listája az Új Szó oldalán frissül.

A tömeg egy része már elhagyta a Batthyány teret, így valószínűleg nemsokára a Várnegyedbe, azon belül is a Miniszterelnökségnek helyet adó Karmelita Kolostor érnek a demonstrálók. Közben továbbra is a „szabad ország, szabad média” a leggyakoribb skandálás, de elhangzott már a „Viktátor!” is.

Mint a képen látható, a menet elején a tüntetést szervező Momentum mellett sok a jobbikos pártszínekben megjelenő demonstráló is, de több másik párttól is vannak résztvevők a tömegben.

A 24.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy a mai tüntetéshez számos civil szervezet is csatlakozott: az oldal szerint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Mérték Mérték Médiaelemző Műhely és a Partizán videóblog is csatlakozott. Rajtuk kívül az ELTE BTK médiatanszéke, valamint a Magyar Helsinki Bizottság is szolidaritási nyilatkozatot adott ki.

A MUOSZ nyilatkozata szerint

„A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.”

A Mérce aloldalán is futó Partizán videóblog pedig ezt a közleményt adta ki:

„Arra kérünk minden tisztességes polgártársat, aki Budapesten tartózkodik, és él és mozogni képes, hogy menjen és vegyen részt a tiltakozásban. Ne hallgassatok a károgókra, hogy ‘tüntetéssel-nem-lehet-elérni-semmit’, és pláne ne hallgassatok azokra a hangokra, amelyek azt próbálják elhitetni veletek, hogy ‘ebben-az-országban-csak-Orbán-akarata-érvényesül’. Abban egyetérhetünk, hogy nem csak tüntetni kell – az ellenállásnak és az önszerveződésnek ennél sokkal messzebb kell jutnia, de ez a közép-hosszú távú gondolkodás és cselekvés terepe már. Ma egy dolgot lehet tenni, ha fontos számodra a demokratikus nyilvánosság és a sajtó szabadsága: elmenni és résztvenni a tüntetésen. Tedd meg, ha másért nem is, akkor a mai napon megélhetésüket, egzisztenciájukat, jelenüket és jövőjüket vesztett szerkesztőségi tagok érdekében – hiszen ha te lennél a helyükben, neked is fontos volna, hogy a közösség melléd áll-e, vagy szó nélkül hagyja az igazságtalanságot, amit elszenvedni vagy kénytelen. Az index csapata ugyanis nem másért lett kicsinálva, mint azért, mert komolyan vették a közösségünket, a hazát, aminek a módszeres kicsinálásában olyan kiváló képességekkel rendelkeznek a hatalom birtokosai. Ma este tehát az értünk végzett munkájuk miatt kicsináltakkal kell szolidarítanunk – aki megteheti, az tegye meg ezt személyesen is!”

Alig néhány órája hozták létre, máris több mint 40 ezren kedvelik Facebookon a Távozó indexesek nevű oldalt, amit a ma felmondott kollégák hoztak létre. A későbbiekben vélhetően itt lehet majd megtudni arról, hogyan folytatják tovább a közös munkát. Az oldalt itt lehet kedvelni.

Körülbelül a Margit-hídnál járnak az egyre növekvő számú tiltakozók.

Tüntetés az Indexért és a szabad sajtóért, 2020. 07.24. Fotó: Mérce.

Az emberek a „Szabad ország, szabad média”, „Veletek vagyunk”, „Nincs másik”, illetve a „Legyen másik” skandákat kiabálja.

Az egyre növekvő tömeg – helyszínről tudósító kollégáink szerint már közel 10 ezren lehetnek – számításaink szerint a tömeg 8 körül fog a Karmelita-udvarhoz érni.

Helyszíni tudósítóink szerint körülbelül 5000 tüntető indult el az Indes szerkesztőségének épületétől a Karmelita-udvar (Miniszterelnökség) felé.

Tüntetés az Indexért és a szabad sajtóért, 2020. 07.24. Fotó: Mérce.

A tüntetés végén, kb. 8 órás kezdéssel a tervek szerint beszédet mondanak:

  • Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, a Momentum alelnöke
  • Gulyás Balázs publicista, Magyar Hang – A Túlélő Magazin
  • Cseh Katalin, Európai parlamenti képviselő
  • Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

A tömegben az Index számos távozó munkatársát kiszúrtuk, Uj Péter, az Index alapítója és korábbi főszerkesztője is jelen van. Az ellenzéki pártok jelenlétét számos momentumos, párbeszédes és DK-s, jobbikos póló és zászló teszi láthatóvá. A menet elején vonul Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) főpolgármester-helyettes. (Kora délután Karácsony Gergely is szolidaritását fejezte ki az indexesekkel.)

Néhány ezren gyülekeznek az Index szerkesztősége előtt, a III. kerületi Puskás Öcsi téren. A menet nemsokára indul Orbán Viktor munkahelyéhez, a Karmelita udvarhoz.

Tüntetés az Indexért és a szabad sajtóért, 2020. 07.24. Fotó: Mérce.

A rendezvényen az Index számos távozó munkatársa megjelent.

Tüntetés az Indexért és a szabad sajtóért, 2020. 07.24. Fotó: Mérce.

 

A téren Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja mondott eligazító beszédet.

Tüntetés az Indexért és a szabad sajtóért, 2020. 07.24. Fotó: Mérce.

 

puskás öcsi tér Kollégáink a helyszínről élőben közvetítik a tüntetést, itt lehet nézni:

 

Az Index ellehetetlenítése ellen tüntetnek. Élőben a Mércén!

Közzétette: Mérce – 2020. július 24., péntek

A tüntetés menetrendje:

17:30-tól gyülekező a Puskás Öcsi téren
18:00-tól vonulás a Karmelita Kolostorhoz
19:50-től beszédek a Szent György téren

Beszédet mondanak:
Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere, a Momentum alelnöke
Gulyás Balázs publicista, Magyar Hang – A Túlélő Magazin
Cseh Katalin, Európai parlamenti képviselő
Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke

„Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy ‘szervezeti átalakításokra’ és ‘szinergiákra’ hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét.”

– áll a mai tüntetés facebook-eseményének leírásában. A tüntetést a Momentum mozgalom szerdán, az esti órákban hirdette meg, miután az ellenzéki nyilvánmosságot megrázó hír napvilágra került: Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke menesztette posztjáról Dull Szabolcs főszerkesztőt.

Az index szerkesztősége Dull Szabolcs menesztését követően. (felhasználva az Index engedélyével)

Az ország vezető hírportáljánál azóta felpörögtek az események. Szerda délután az Index 94 munkatársa közös közleményben nevezte elfogadhatatlannak Dull Szabolcs felmentését, állításuk szerint ezzel a szerkesztőség összeállításába történt beleszólás, ami a lap független működésének alapvető feltétele. Ezzel egyidőben Bodolai László elnök Szombathy Pált vezérigazgatónak, Sztankóczy Andrást pedig igazgatósági tagnak nevezte ki.

Dull Szabolcs szerdán úgy fogalmazott: „Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát”, a vezetőség által nehezményezett lépést, mellyel június végén a szerkesztőség szabadságát jelző „barométert” átállította. Az eltávolított főszerkesztő egy 444-hez eljuttatott videón arról számolt be, hogy egy „méltányos összegért” cserébe Bodolai arra kérte, hogy hallgasson, azonban ő erre nem volt hajlandó.

Miután a szerkesztőség csütörtökön hiába kérte a főszerkesztő visszahelyezését, felmondási hullám indult a lapnál: a szerkesztőség koradélutáni közleménye szerint a kb. 90 fős szerkesztőségből már több mint 80-an jelezték felmondási szándékukat. Szintén délutáni fejlemény, hogy – amint a Magyar Hang megírta – sem Szombathy Pál, sem Sztankóczy András nem folytatja a munkát a cégnél, miután a szerkesztőség lényegében elfogyott.

Az index szerkesztősége Dull Szabolcs menesztését követően. (felhasználva az Index engedélyével)

Az Index körül azt követően pörögtek fel az események, hogy Dull Szabolcs menesztett főszerkesztő június végén a lap függetlenségjelző barométerét átállította, és közleményben jelezte, az Index tartalmi függetlensége és a szerkesztőség érintetlensége „külső befolyás miatt” veszélyben van. A főszerkesztőt ezután próbálta meggyőzni arról az Index.hu Zrt. vezetése, hogy állíttassa vissza a barométert, Bodolai László elnök szerint a barométer átállítása teremtett bizonytalanságot. A közlemény megjelenése előtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ezzel lényegében felszámolva a szerkesztőség autonómiáját.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}