Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elmúlt napok eseményei: ezért tüntetnek ma

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Egy demokráciában nem történhet olyan, hogy ‘szervezeti átalakításokra’ és ‘szinergiákra’ hivatkozva egy kormányközeli tulajdonos egyik napról a másikra elküldi az ország legismertebb online hírportáljának a szerkesztőjét.”

– áll a mai tüntetés facebook-eseményének leírásában. A tüntetést a Momentum mozgalom szerdán, az esti órákban hirdette meg, miután az ellenzéki nyilvánmosságot megrázó hír napvilágra került: Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke menesztette posztjáról Dull Szabolcs főszerkesztőt.

Az index szerkesztősége Dull Szabolcs menesztését követően. (felhasználva az Index engedélyével)

Az ország vezető hírportáljánál azóta felpörögtek az események. Szerda délután az Index 94 munkatársa közös közleményben nevezte elfogadhatatlannak Dull Szabolcs felmentését, állításuk szerint ezzel a szerkesztőség összeállításába történt beleszólás, ami a lap független működésének alapvető feltétele. Ezzel egyidőben Bodolai László elnök Szombathy Pált vezérigazgatónak, Sztankóczy Andrást pedig igazgatósági tagnak nevezte ki.

Dull Szabolcs szerdán úgy fogalmazott: „Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát”, a vezetőség által nehezményezett lépést, mellyel június végén a szerkesztőség szabadságát jelző „barométert” átállította. Az eltávolított főszerkesztő egy 444-hez eljuttatott videón arról számolt be, hogy egy „méltányos összegért” cserébe Bodolai arra kérte, hogy hallgasson, azonban ő erre nem volt hajlandó.

Miután a szerkesztőség csütörtökön hiába kérte a főszerkesztő visszahelyezését, felmondási hullám indult a lapnál: a szerkesztőség koradélutáni közleménye szerint a kb. 90 fős szerkesztőségből már több mint 80-an jelezték felmondási szándékukat. Szintén délutáni fejlemény, hogy – amint a Magyar Hang megírta – sem Szombathy Pál, sem Sztankóczy András nem folytatja a munkát a cégnél, miután a szerkesztőség lényegében elfogyott.

Az index szerkesztősége Dull Szabolcs menesztését követően. (felhasználva az Index engedélyével)

Az Index körül azt követően pörögtek fel az események, hogy Dull Szabolcs menesztett főszerkesztő június végén a lap függetlenségjelző barométerét átállította, és közleményben jelezte, az Index tartalmi függetlensége és a szerkesztőség érintetlensége „külső befolyás miatt” veszélyben van. A főszerkesztőt ezután próbálta meggyőzni arról az Index.hu Zrt. vezetése, hogy állíttassa vissza a barométert, Bodolai László elnök szerint a barométer átállítása teremtett bizonytalanságot. A közlemény megjelenése előtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ezzel lényegében felszámolva a szerkesztőség autonómiáját.

Címlapkép: felhasználva az Index engedélyével