Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többen felmondtak az Indexnél, miután a szerkesztőség sikertelenül kérte Dull Szabolcs visszahelyezését

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alig egy napja történt, hogy Dull Szabolcs főszerkesztőt Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke menesztette posztjáról, máris többen felmondásukat nyújtották be az Index szerkesztőségéből. A szerkesztőség a nap folyamán Bodolaitól Dull visszahelyezését kérte, azonban sikertelenül.

A már biztosan távozók között van a többszörösen díjazott oknyomozó újságíró, Dezső András, a volt főszerkesztő-helyettes Miklósi Gábor, Szalai Bálint és Janecskó Kata – értesült a 24.hu és a Népszava.

A Média1 tegnap esti értesülései szerint akár a szerkesztőség negyven százaléka elhagyhatja az Indexet.

Ma délután Munk Veronika, a lap főszerkesztő-helyettese a 24.hu-nak elmondta: nem tudják, most mi fog történni, bár kérték, hogy Bodolai László helyezze vissza Dull Szabolcsot a főszerkesztői pozícióba, de „Bodolai László azt mondta, hogy ezt sajnos nem tudja vállalni”. Új főszerkesztőt továbbra sem neveztek ki az Index élére, egyelőre a három főszerkesztő-helyettes vette át az Index szerkesztőségének vezetését.

Reggel kisebb magánakcióval fejezte ki véleményét Földes András, a lap  videóriportere és konfliktuszónás tudósítója, A bemutatón lőtt hasba egy nézőt a lovasíjász című hírben egy Esztergomi Történelmi Napok keretében történt lovasíjász-balesettel állította párhuzamba az Index jelenlegi helyzetét:

„Sokan gondolkodnak, hogy hasonló eset zajlik-e az Index című internetes lappal, amelyet jelenleg Ön is olvas. Egy későbbi vizsgálat döntheti majd el, hogy szándékosan lőtte hasba egy szittya harcos a vezére parancsára, vagy a szittyák évek óta tartó lövöldözése mintegy mellékesen ejtette a sebet. „

Tegnap délután az Index 94 munkatársa közös közleményt adott ki, az újságírók  elfogadhatatlannak nevezik Dull Szabolcs felmentését, állításuk szerint ezzel a szerkesztőség összeállításába történt beleszólás, ami a lap független működésének alapvető feltétele. Ezzel egyidőben Bodolai László elnök Szombathy Pált vezérigazgatónak, Sztankóczy Andrást pedig igazgatósági tagnak nevezte ki.

Dull Szabolcs egy 444-hez eljuttatott videón tegnap arról számolt be, hogy egy „méltányos összegért” cserébe Bodolai arra kérte, hogy hallgasson, azonban ő erre nem volt hajlandó.

A menesztett főszerkesztő június végén állíttatta át „veszélyben” állásra a két éve indított függetlenségjelző barométert, és mellé szolgálati közleményt adott ki arról, hogy az Index tartalmi függetlensége és a szerkesztőség érintetlensége „külső befolyás miatt” veszélyben van, illetve a szerkesztőség olyan átalakítások előtt áll, amelyek akár a lap megszűnéséhez is vezethetnek. A főszerkesztőt ezután próbálta meggyőzni arról az Index.hu Zrt. vezetése, köztük Bodolai László, hogy állíttassa vissza a barométert, mondván az ezzel járó bizonytalanságteremtés az, ami a lapot valójában veszélybe sodorja.

Címlapkép: Youtube / 24.hu