Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint nyolcvanan felmondtak az Indexnél

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés 16:30

A Magyar Hang információi szerint sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott.

Frissítés 16:20

Az Index azt írja közleményében, már több mint 80 munkatársuk kezdeményezte felmondását.

Frissítés 15:30

Bodolai az Azonnalinak azt nyilatkozta: lehetetlen feltétellel zsarolta a szerkesztőség, amikor az általa kirúgott Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét követelték. Dull üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának és a vezetőséggel való egyeztetés nélkül átállította az Index függetlenségét jelző barométert a veszélyzónába – indokolta Dull kirúgását, illetve azt, hogy miért nem veszi vissza.

Arra azonban nem számított, hogy ilyen sokan felmondanak majd, és hogy ennyire elmérgesedik a viszonya a szerkesztőséggel.

Arról is beszélt, hogy csalódott a szerkesztőségben, hiszen három évig „tartotta a hátát” tulajdonosi képviselőként, ügyvédként pedig még régebb óta képviselte őket.

„Ez nagyon kényelmes állapot volt nekik, ennyire szabadok sosem voltak, mint ebben a három évben”
– mondta.
A lap jövőjével kapcsolatban azt mondta: most felmérik, kik maradtak, és gondolkodnak a dolog rendbehozatalán. Dull kirúgását nem bánta meg, mint fogalmazott: „az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

Korábban írtuk:

Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese a lap szerkesztőségében néhány perce arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kb. 90 fős szerkesztőségéből közel 60-an felmondtak. Ahogy az a sajtóban megjelent videókon is látható, többen együtt indultak el Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnökének irodájához, hogy beadják felmondásukat, ott azonban zárt ajtók fogadták őket. Munk elmondása szerint Bodolai azt ígérte, hogy bent lesz ma délben, ez mégsem így történt.

Ezt követően felhívták telefonon, és jelezték neki, hogy szeretnének felmondani, ezt Bodolai szóban elfogadta, illetve közölte, hogy írásban hétfőn délelőtt lesz lehetőségük beadni felmondásukat.

A felmondások már tegnap megkezdődtek, miután szerdán Bodolai elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, visszahelyezését pedig hiába kérték munkatársai.

Még aznap délután az Index 94 munkatársa közös közleményt adott ki, melyben az újságírók  elfogadhatatlannak nevezik Dull Szabolcs felmentését, állításuk szerint ezzel a szerkesztőség összeállításába történt beleszólás, ami a lap független működésének alapvető feltétele. Ezzel egyidőben Bodolai László elnök Szombathy Pált vezérigazgatónak, Sztankóczy Andrást pedig igazgatósági tagnak nevezte ki. Dull egy 444-hez eljuttatott videón arról számolt be, hogy egy „méltányos összegért” cserébe Bodolai arra kérte, hogy hallgasson, azonban ő erre nem volt hajlandó.

Az elbocsátott főszerkesztő az alábbi közleményt juttatta el az index.hu szerkesztőségéhez:

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

A menesztett főszerkesztő június végén állíttatta át „veszélyben” állásra a két éve indított függetlenségjelző barométert, és mellé szolgálati közleményt adott ki arról, hogy az Index tartalmi függetlensége és a szerkesztőség érintetlensége „külső befolyás miatt” veszélyben van, illetve a szerkesztőség olyan átalakítások előtt áll, amelyek akár a lap megszűnéséhez is vezethetnek. A főszerkesztőt ezután próbálta meggyőzni arról az Index.hu Zrt. vezetése, köztük Bodolai László, hogy állíttassa vissza a barométert, mondván az ezzel járó bizonytalanságteremtés az, ami a lapot valójában veszélybe sodorja.

A közlemény megjelenése előtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki.

A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi a 24.hu-nak azt nyilatkozta: titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, de az valóban igaz, hogy az Indexnél felkérték tanácsadónak.

Bodolai viszont az Index veszélyeztetettségével kapcsolatos közleményére reagálva a Media1-nek azt mondta: szerinte félrevezették az Indexet, hiszen bár Gerényi Gábor tényleg kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy azt az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája így már véget is ért.

Ahogy arról korábban írtunk, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) 2019-ben még több mint 200 millió forinttal tartozott a részben a NER kezében lévő Indamedia felé. Ezzel kapcsoaltban Bodolai a Média1-nek nemrég azt mondta: idén is törlesztettek belőle egy jelentős részt.

Ez már csak azért is aggasztó, mert az Index árbevétele az elmúlt négy évben lefeleződött, profitja pedig ötödére esett vissza, de a NER-közeli hitelezőknek ilyen gazdasági környezetben is törleszteni kell, nem is beszélve a teljes sajtó helyzetét megingató koronavírus-járvány miatt bekövetkező válságról. A Média1 úgy tudja, az Indamedia mint hitelező erre is hivatkozva igyekezett az Index gazdálkodására vonatkozó javaslattal előállni, amit aztán az igazgatóság elvetett.

Az Index közzétette a felmondottak listáját, hozzátéve: azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, sokan pedig szabadságon vannak.

Ajpek Orsolya

Arnótszky Janka Judit

Barakonyi Szabolcs

Biró Marianna

Bolcsó Dániel

Bozzay Balázs

Bozsó Ági

Bóna Samu

Bődey János

Brückner Gergely

Csatári Flóra

Cseke Balázs

Cser Ildikó

Csurgó Dénes

Dezső András

Egyed Anna

Előd Fruzsina

Fábián Tamás

Fehér János

Fillér Máté

Flachner Balázs

Földes András

Földi Gábor

Hanula Zsolt

Hernádi Levente

Hollik Ági

Hudák Hajnal

Huszti István

Iván András

Iván-Nagy Szilvia

Janecskó Kata

Jenei Miklós

Joób Sándor

Juhász Edina

Kárpáti Márton

Klág Dávid

Kolozsi Ádám

Kolozsvári Tímea

Koroknai Gergely

Körömi Csongor

Kovács Zoltán

Kovács Bálint

Kovács Dávid

Lengyel-Szabó Péter

Lovas Gergő

Marczisovszky Márton

Marjanovic Mira

Matalin Dóra

Mészáros Tamás

Miklósi Gábor

Mizsur András

Molnár Réka

Nagy Attila Károly

Nagy Roland

Német Tamás

Németh Péter

Nyilas Gergely

Pál Tamás

Pálúr Krisztina

Pándi Balázs

Pintér Luca

Pintér Mónika

Presinszky Judit

Rácz Attila

Rostás Bianka

Rovó Attila

Sajó Dávid

Simor Dániel

Somogyi Péter

Stöckert Gábor

Szabó Zoltán

Szalai Bálint

Szalma Baksi Ferenc

Szémann Tamás

Szilágyi Máté

Szilli Tamás

Tenczer Gábor

Thüringer Barbara

Trencsényi Ádám

Tóth Balázs

Tóth Gergely

Varga Attila

Világi Máté

Záborszky Ede

Zsuppán András

és az EUrológus csapata (Arató László, Folk György, Márton Balázs, Szűcs Ágnes, Zalán Eszter)

Az Index szétverése miatt a Momentum ma estére tüntetést szervez,  ahonnan mi is élőben jelentkezünk majd.

Cikkünk frissül!

Címlapkép: HVG Facebook