Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felmondtak Dull Szabolcsnak, az Index főszerkesztőjének – frissítve

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 14.30: A 444.hu megszerzett egy felvételt az Index szerkesztőségének mai állománygyűléséről, ahol az elküldött főszerkesztő, Dull Szabolcs arról beszélt, Bodolai László felajánlott neki egy „méltányos összeget” akkor, ha hajlandó közös megegyezéssel távozni, és hallgat elküldése körülményeiről. Dull erre nem volt hajlandó, és a történteket megosztotta a szerkesztőséggel is.

Frissítés (13:35):

Az elbocsátott főszerkesztő, Dull Szabolcs az alábbi közleményt juttatta el az index.hu szerkesztőségéhez:

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

Korábban írtuk:

Az Index.hu Zrt. szerdán közölte, hogy az elmúlt hónap eseményeinek értékelése után úgy döntött az igazgatóság, hogy rendes felmondással megválnak Dull Szabolcstól, az Index jelenlegi főszerkesztőjétől.

Ezzel párhuzamosan Bodolai László elnök Szombathy Pált vezérigazgatónak, Sztankóczy Andrást pedig igazgatósági tagnak nevezte ki.

Bodolai az Index munkatársainak címzett tájékoztatójában arról beszélt, hogy az Index függetlenségét nem veszélyezteti semmi, veszélyként a belső aggódás által keltett bizonytalanság gazdasági hatásait jelölte meg.

Ahogyan nemrég a Mércén is beszámoltunk róla, az Index munkatársai  június végén közleményt adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a lap helyzetére:

azt írták, szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

Még a két éve indított, függetlenségjelző barométert is átállították, amely most azt jelzi, hogy tartalmi függetlenségük és a szerkesztőség érintetlensége veszélyben van, „külső befolyás miatt”.

A közlemény megjelenése előtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki.

A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője volt, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi a 24.hu-nak azt nyilatkozta: titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, de az valóban igaz, hogy az Indexnél felkérték tanácsadónak.

Bodolai viszont az Index veszélyeztetettségével kapcsolatos közleményére reagálva a Media1-nek azt mondta: szerinte félrevezették az Indexet, hiszen bár Gerényi Gábor tényleg kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy azt az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája így már véget is ért.

Hozzátette: Pusztay feladata az volt, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt ugyanakkor elkerülhetetlen. Arról viszont szerinte nincs szó, hogy szétdarabolnák az Indexet, ahogyan azt a 24.hu állította. Az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke azt is mondta, hogy Pusztay munkájára számítanak ezután is.

Az Index főszerkesztői pozíciója jelenleg betöltetlen marad, új főszerkesztő kinevezéséről később döntenek majd.

(Média1)
Címlapkép: kép: index.hu