Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lemondott Pusztay András, az Index Zrt. vezérigazgatója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lemondott Pusztay András, az Index vezérigazgatója – derül ki egy közleményből, melyet a Kreatív Online szerkesztőségéhez juttattak el.

„Ezúton is szeretném megköszönni Pusztay András eddigi munkáját. Vezérigazgatói tisztségéről való lemondását elfogadtam, és felkértem egy régi jogász barátomat, Ződi Zsoltot, akinek személye számomra garancia arra, hogy az Index továbbra is az ország legolvasottabb online híroldalaként független és hiteles tudjon maradni, hisz nincs másik.”

– írja Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az új vezérigazgató, Ződi Zsolt a közleményben így fogalmaz:

„Nagy megtiszteltetés volt barátom és kollégám, Bodolai László felkérése, amit örömömre szolgált elfogadni. Célom az, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját, amitől Index az Index, és ebben számítok a szerkesztőség közreműködésére, ahogy ők is számíthatnak az én tapasztalatomra és támogatásomra.”

Ahogyan tegnap a Mércén is beszámoltunk róla, az Index munkatársai vasárnap este közleményt adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a lap helyzetére:

azt írták, szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

Még a két éve indított, függetlenségjelző barométert is átállították, amely most azt jelzi, hogy tartalmi függetlenségük és a szerkesztőség érintetlensége veszélyben van, „külső befolyás miatt”.

A közlemény megjelenése előtt, vasárnap délelőtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki.

A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi a 24.hu-nak azt nyilatkozta: titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, de az valóban igaz, hogy az Indexnél felkérték tanácsadónak.

Bodolai viszont az Index veszélyeztetettségével kapcsolatos közleményére reagálva a Media1-nek azt mondta: szerinte félrevezették az Indexet, hiszen bár Gerényi Gábor tényleg kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy azt az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája így már véget is ért.

Hozzátette: Pusztay feladata az volt, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt ugyanakkor elkerülhetetlen. Arról viszont szerinte nincs szó, hogy szétdarabolnák az Indexet, ahogyan azt a 24.hu állította. Az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke azt is mondta, hogy Pusztay munkájára számítanak ezután is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az átalakítás ellen hevesen tiltakozó Dull Szabolcs főszerkesztőt tegnap a lap rendkívüli állományülésén eltávolították az Index igazgatóságából. Mint az tegnap kiderült, Bodolai Dullt tartja felelősnek a hírportál átalakulásáról, szétveréséről szóló információk kiszivárgásáért, ezért hívták vissza a lap igazgatóságából. A most lemondott Pusztay az állományülésen arról beszélt, hogy olyan igazgatósági határozat született múlt héten, amit nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani, így várható volt a mai lépése.

Sokmilliós tartozás a NER-nek

Idén 40 millió forint osztalék kifizetéséről határozott az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA). Ez 10 millió forinttal több mint amennyit egy évvel korábban vett ki az MFA, mely az osztalékot a Media1 információi szerint korábbi kölcsönének tartozására fordítja.

A Media1 úgy tudja, a tartozás még évekkel ezelőtt, azokban az időkben keletkezett, amikor Simicska Lajos a Spéder Zoltán kormányközeli vállalkozótól megvásárolt Indexet az alapítványba helyezte. A hitelező az Indamedia Zrt., melynek egy része a NER-hez tartozik: Ziegler Gábor mellett 50 százalékban tulajdonosa volt egy időben a KDNP-s kötődésű Oltyán József, tőle pedig idén március végén Vaszily Miklós, a TV2 elnöke vette át az Indamedia felét.

A Media1 átnézte az Index és az Indamedia éves pénzügyi jelentéseit, amiből hatalmas összeg látszik kirajzolódni:

a 2017-es pénzügyi év zárásakor 270 millió, 2019-ben pedig 219 millió forint volt az Index tartozása a NER felé. A lap kedden utolérte Bodolai Lászlót, aki megerősítette: az MFA az Index.hu Zrt. évente kifizetett osztalékából törleszt az Indamedia felé.

Bodolai azt is közölte: idén is törlesztettek belőle egy jelentős részt, méghozzá pontosan annyit, amennyit osztalékként láttunk a könyvelésben, azaz mintegy 40 millió forintot.

Ez már csak azért is aggasztó, mert az Index árbevétele az elmúlt négy évben lefeleződött, profitja pedig ötödére esett vissza, de a NER-közeli hitelezőknek ilyen gazdasági környezetben is törleszteni kell, nem is beszélve a teljes sajtó helyzetét megingató koronavírus-járvány miatt bekövetkező válságról. A Media1 úgy tudja, az Indamedia mint hitelező erre is hivatkozva igyekezett az Index gazdálkodására vonatkozó javaslattal előállni, amit aztán az igazgatóság elvetett.

Frissítés: Az Indexen szolgálati közlemény jelent meg Pusztay András vezérigazgató távozásával kapcsolatban, Dull Szabolcs főszerkesztő ebben arról ír, egyelőre nem látják, Pusztay távozásából mi következik. A lap azonban továbbra is ragaszkodik a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.