Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Index.hu Zrt. elnöke megerősítette, hogy visszahívja a főszerkesztőt bizalmas információk szivárogtatása miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét tartja felelősnek a hírportál átalakulásáról, szétveréséről szóló információk kiszivárgásáért, ezért hívták vissza a lap igazgatóságából – nyilatkozta Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló MFA (Magyar Fejlődésért Alapítvány) kuratóriumának elnöke a Media1-nek.

Ahogyan tegnap a Mércén is beszámoltunk róla: az Index munkatársai este közleményt adtak ki, hogy felhívják a figyelmet a lap helyzetére: azt írták, szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

Még a két éve indított, függetlenségjelző barométert is átállították, amely most azt jelzi, hogy tartalmi függetlenségük és a szerkesztőség érintetlensége veszélyben van, „külső befolyás miatt”.

A közlemény megjelenése előtt, vasárnap délelőtt a 24.hu névtelen forrásra hivatkozva írt arról a tervről, amely szerint az Index vezetőségével olyan átalakítási tervet közöltek, amely alapján a a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. A terv ötletgazdájaként Gerényi Gábort, az Index egyik alapítóját nevezték meg, aki 2012-ben hagyta ott a portált, a médiától viszont nem szakadt el: a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, illetve közösen tulajdonolja az Azonnalit Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel. Gerényi a 24-nek azt nyilatkozta: titoktartási kötelezettsége van, csak a menedzsment hozzájárulásával beszélhetne a részletekről, de az valóban igaz, hogy az Indexnél felkérték tanácsadónak.

A lap információi szerint Dull Szabolcs főszerkesztő hevesen tiltakozott az átalakítási terv iránt, ám nem írják, hogy a cikkhez közvetlenül nyilatkozott volna.

Ahogyan a 24.hu is írja: mindez két és fél hónappal azután történt, hogy a TV2 elnöke, Vaszily Miklós lett a tulajdonosa az Index hirdetéseit is értékesítő Indamedia Csoportnak. Vaszily a TV2 előtt a kormányközeli Echo TV, valamint az állami média vezérigazgatója is volt, de korábban az Indexnél is dolgozott vezetőként.

Arról, hogy Dull Szabolcsot a lap hétfői, rendkívüli állományi ülésén eltávolították az Index igazgatóságából, több lap is írt ma, többkek között a 444 és a HVG is, ám Bodolai László a Media1-nek erősítette meg a hírt.

„Bodolai azt is elmondta, hogy döntésében nagy szerepe volt, hogy Dull Szabolcsot minimum közvetve felelősnek tartja, amiért az igazgatóság üléséről bizalmas információk kerülhettek ki a legnagyobb konkurenshez, a 24.hu-hoz, ahol tegnap cikk jelent meg arról, hogy milyen átalakításokra készül az Index”

-írja a Media1.

Bodolai emellett tegnap azt nyilatkozta a Media1-nek, hogy félreértésről van szó, a Gerényi Gábor által készített koncepciót már hamarabb elvetették és Pusztay András vezérigazgatót kérték meg egy másik, elfogadhatóbb terv kidolgozására, „annak érdekében, hogy a vállalat válságállóbb, üzletileg eredményesebb legyen”.

Dull Szabolcs tavaly decemberben került az Index igazgatóságába, miután megválasztották főszerkesztővé, ez utóbbi posztját a visszahívás ellenére is megtartja.

Nem sokkal azután, hogy tegnap megjelentek az első hírek az Index átalakításának tervéről, a szerkesztőség közzétette Szolgálati közleményét, a mai információkról azonban a hivatalos formában egyelőre nem kommunikáltak.