Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újságíró szövetség és számos civil szervezet is az Index-szel van

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 24.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy a mai tüntetéshez számos civil szervezet is csatlakozott: az oldal szerint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Mérték Mérték Médiaelemző Műhely és a Partizán videóblog is csatlakozott. Rajtuk kívül az ELTE BTK médiatanszéke, valamint a Magyar Helsinki Bizottság is szolidaritási nyilatkozatot adott ki.

A MUOSZ nyilatkozata szerint

„A demokratikus nyilvánosság fennmaradása közérdek, annak mindenkori állapota nem csak a politika és a médiaszektor ügye, hanem mindannyiunk felelőssége. Ezért a MÚOSZ is hív és vár minden, a sajtó szabadságáért aggódó polgárt az Index melletti szolidaritási demonstrációra ma este 18 órától Budapesten a Kolosy téren.”

A Mérce aloldalán is futó Partizán videóblog pedig ezt a közleményt adta ki:

„Arra kérünk minden tisztességes polgártársat, aki Budapesten tartózkodik, és él és mozogni képes, hogy menjen és vegyen részt a tiltakozásban. Ne hallgassatok a károgókra, hogy ‘tüntetéssel-nem-lehet-elérni-semmit’, és pláne ne hallgassatok azokra a hangokra, amelyek azt próbálják elhitetni veletek, hogy ‘ebben-az-országban-csak-Orbán-akarata-érvényesül’. Abban egyetérhetünk, hogy nem csak tüntetni kell – az ellenállásnak és az önszerveződésnek ennél sokkal messzebb kell jutnia, de ez a közép-hosszú távú gondolkodás és cselekvés terepe már. Ma egy dolgot lehet tenni, ha fontos számodra a demokratikus nyilvánosság és a sajtó szabadsága: elmenni és résztvenni a tüntetésen. Tedd meg, ha másért nem is, akkor a mai napon megélhetésüket, egzisztenciájukat, jelenüket és jövőjüket vesztett szerkesztőségi tagok érdekében – hiszen ha te lennél a helyükben, neked is fontos volna, hogy a közösség melléd áll-e, vagy szó nélkül hagyja az igazságtalanságot, amit elszenvedni vagy kénytelen. Az index csapata ugyanis nem másért lett kicsinálva, mint azért, mert komolyan vették a közösségünket, a hazát, aminek a módszeres kicsinálásában olyan kiváló képességekkel rendelkeznek a hatalom birtokosai. Ma este tehát az értünk végzett munkájuk miatt kicsináltakkal kell szolidarítanunk – aki megteheti, az tegye meg ezt személyesen is!”