Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán a gyerekek fegyelmezéséről és a szülők iskolából való kizárásáról nosztalgiázott

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjút ma reggel, ahol szó esett többek közt a hét elején megállapodással zárult EU-csúcsról, a koronavírusról és az iskolaőrségről is.

Brüsszeli csata

Fontos pillanat volt ez Magyarország történetében, de a másik 26 tagállaméban is: olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban még nem – mondta a miniszterelnök az 5 napos EU-csúccsal kapcsolatban, arra utalva, hogy a következő 7 év költségvetése mellett döntés született a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságot enyhítő mentőcsomagról is.

Orbán szerint a magyar és a lengyel erők megállították Brüsszelnél „a liberális erők támadását”, és megvédték a nemzeti büszkeséget.

„Azóta gyűlölnek bennünket, személyes indulataik vannak velünk, magyarokkal szemben (de a lengyelekkel szemben is) azért, mert nem engedjük, hogy az ő migrációs politikájuk érvényesüljön”

– mondta, megjegyezve: ezek a kormányfők mind migrációpártiak, és Soros György áll a hátuk mögött.

A miniszterelnök az EU-csúcs utolsó napján arról posztolt Facebook-oldalán, hogy 92 óra munkára 12 óra alvás jutott, ezzel kapcsolatban megjegyezte: sokaknál jobban bírta a strapát (mivel volt katona), a „libernyákokat„ el tudja vinni a hátán.

Szerinte „nem háborút nyertünk, csak egy nagyon fontos csatát.” Úgy véli, a „háború” a következő évtizedben is zajlani fog.

Koronavírus-járvány

A miniszterelnök szerint a halálesetek szempontból „jól áll a szénánk”. Ahhoz viszont nagyon nagy együgyűség kell, hogy azt gondoljuk, nem fog minket elérni a vírus a környező országokból, ahol láthatóan újra romlik a helyzet – mondta.

Arra nem válaszolt, hogy tervez-e a kormány szigorításokat bevezetni, szerinte most a határátkelőhelyeken kell odafigyelni a szabályok betartására, hogy minél kisebb eséllyel hurcoljuk be akár mi magunk a vírust az országba.

„Több Balaton, kevesebb Adria” – mondta, hozzátéve, nem beszél le senkit sem a külföldi utazásról, de a súlypont maradjon Magyarországon.

Iskolaőrség

Vannak az országnak olyan részei, ahol úgy elvadultak a dolgok, hogy nem garantálható, hogy a szülők és a gyerekek megadják a kellő tiszteletet a pedagógusoknak – fogalmazott Orbán. Bár a miniszterelnök korábban is beszélt már arról, hogy szerinte nemcsak a gyerekek okoznak problémát, hanem a szülők is fenyegetést jelentenek a pedagógusokra nézve, ezúttal valamivel élesebben arra utalt, hogy az iskolaőrök a szülők visszatartását is biztosíthatják majd.

Szerinte – eredményét tekintve – talán nem is volt helytelen a gyerekek fegyelmezése régen. Emellett azt is helyeselte, hogy a szülőket korábban nem engedték be csak úgy az iskolába, kivéve akkor, ha külön behívták őket. Szerinte ugyanis vannak szülők, akik úgy gondolják,  csoportosan be lehet menni az iskolába „hőzöngeni”.

Az iskolaőrség ellenzőivel kapcsolatban azt mondta, egy bizonyos pontig egyetért azzal az érveléssel, hogy nem rendőr kell az iskolákba, hanem pszichológus, nem fegyelmezni kell, hanem párbeszédet kialakítani, ugyanakkor szerinte sok iskolában már tarthatatlan a helyzet, itt nem beszélgetni kell, hanem rendet tenni  (arról azonban nem beszélt, mekkora hiány van országszerte az iskolapszichológusokból és úgy általában a gyerekekkel foglalkozó segítő szakemberekből). Bár a miniszterelnök szerint csak oda küldenek iskolaőrt, ahol azt kifejezetten kérik, nemrég arról írtunk, több intézményt is váratlanul ért a hír, miszerint szeptembertől náluk is megjelennek az egyenruhások.

Szabadság van, demokrácia van, mindenről lehet beszélni, de az iskolában rendnek kell lenni, a gyerekeknek el kell végezniük a munkát – mondta Orbán Viktor.

Címlapkép: MTI/Balazs Mohai