Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több olyan intézményben kezdhet szeptembertől iskolaőr, ahol tulajdonképpen nem is kérték

Ez a cikk több mint 3 éves.

Körkérdést intézett több fővárosi és vidéki iskolához is a Népszava, amelyből kiderült: vannak olyan iskolák, ahová az intézmény kifejezett kérése nélkül telepítenek szeptembertől iskolaőrt.

Ahogyan a Mércén is beszámoltunk róla: az iskolaőrség felállítását július elején szavazta meg a parlament; a fegyelmező munkakört középfokú végzettséggel, néhány hetes tanfolyam elvégzése után bárki betöltheti. Az iskolaőr fegyvert ugyan nem, de más, „kényszerítő” eszközt hordhat magánál. Civil szervezetek és oktatási szakértők szerint az iskolaőrség intézménye csupán tünteti kezelést ad, valójában az iskolai erőszak megelőzéséhez hozzáértő szakemberekre lenne szükség. Az ilyesfajta felügyelet jelenléte ellen korábban a PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tiltakozott.

Július 15-én „Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök” címmel jelent meg egy közlemény az EMMI oldalán, amelyből kiderül, hogy

„állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján az ősszel 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény.”

Ehhez képest a Népszava azt tapasztalta, hogy több iskolában is meglepődtek azon, hogy felkerültek az iskolaőrt alkalmazó intézmények listájára.

„Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről”

-mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója, miután tudomás szerzett az esetről. Hozzátette: nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétét, ugyanis náluk nem jellemzőek az erőszakos esetek, az intézmény ráadásul rendre előkelő helyen szerepel az országos iskolai rangsorokban. Egy másik békéscsabai intézmény – ahová szintén kifejezett kérés nélkül kerül iskolaőr szeptembertől – tantesületének egyik tagja azt mondta, bár az ügyben egyeztettek a fenntartóval, az EMMI alá tartozó Békéscsabai Szakképzési Centrummal, kimondott döntés nem született.

Egy fővárosi intézményben, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban szintén meglepetést keltett, hogy iskolaőrt kapnak,

ugyanis ők sem kértek kifejezetten ilyet, és a vezetés szerint szükség sincs ilyenfajta felügyeletre.

A lap olyan esettel is találkozott, ahol a rendszer kijátszása miatt szerettek volna iskolaőrséget alkalmazni. Az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium egyik tanára azt nyilatkozta: tulajdonképpen portásra volt szükségük, ezt a feladatot ugyanis jó ideje egy ember látja el kettő helyett. A fenntartónak jelezték ezt a problémát, ám azt a választ kapták, hogy nincs pénz másik portásra, ezért döntöttek úgy, hogy kipróbálják az őr alkalmazását. Abban reménykednek, hogy a hozzájuk kirendelt rendőrségi alkalmazott elfogadja majd, hogy a szolgálati helyét a portásfülkében jelölik ki és ellátja majd ugyanazt a feladatot, amelyet a portás. Úgy gondolják ugyanis, hogy az iskolaőri állásnak egyfajta pedellusi leirata is van.

A Népszava az EMMI-t is megkereste a történtekkel kapcsolatban: a minisztérium azt válaszolta, hogy ahol kiderül, hogy nincs szükség iskolaőrre, ott visszamondhatják az igényt, más iskolák pedig később is csatlakozhatnak a programhoz. Mucsi Balázs Sándor, a békéscsabai intézményfenntartó, a Békéscsabai Szakképzési Centrum vezetője hozzátette: „Semmilyen presszió nem volt az iskolák felé, hogy iskolaőröket fogadjanak”.

Címlapkép: MTI/Komka Péter