Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendvédelmi dolgozók várják a járvány miatti jutalmukat, de azt sem tudni, megkapják-e egyáltalán

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendvédelmi dolgozók is pluszjuttatásban reménykednek, amióta a gazdaságvédelmi akcióterv keretében április 21-én bejelentette a kormány, hogy a költségvetési szerveknél dolgozók rekreációs keretét megduplázzák – azaz 200 ezer forintról 400 ezerre emelik -, ám továbbra sem tudnak konkrétumokat arról, hogy valóban megérkezik-e hozzájuk a pénz, és ha igen, mikor – írja hétfőn megjelent cikkében a Népszava.

Nemcsak a kafetériával kapcsolatban nem történt érdemi előrelépés az elmúlt hónapokban: az is függőben maradt, hogy mi lesz a rendvédelmi dolgozók – azaz a rendőrök, pénzügyőrök, terrorelhárítók, idegenrendészek, katasztrófavédelmisek és büntetésvégrehajtásban dolgozók, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál és az országgyűlési őrségnél dolgozók –  14 éve változatlan illetményalapjának szintén beígért tíz százalékos emelésével.

Az utolsó információ a kafetériaemelésről az, hogy amikor a rendvédelemben működő szakszervezetek rákérdeztek, hogy ezen a területen is várhatják-e a többletpénzt, a belügyi tárca közigazgatási államtitkára, Felkai László április 30-án kelt levelében azt felelte: „a kormányzati döntésnek megfelelő végrehajtás előkészítése folyamatban van”.

A Népszava úgy tudja, a kormány az utóbbi hetekben nem válaszolt egyetlen szakszervezeti levélre sem, és nem hívja össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot (BÉT), pedig ezt folyamatosan kérik az érdekvédők. A BÉT munkavállalói oldalának elnöke, Powell Pál a Népszavának úgy fogalmazott, amíg nincs kimondva az elutasítás, addig reménykednek, de ideje lenne tisztázni, hogy idén valóban számíthatnak-e a pihenésre költhető keret emelésére a rendvédelemben dolgozók, vagy csak jövőre.

Közben arra is próbálnak választ találni a szakszervezetek, miért nem teljesül a BM személyügyi helyettes államtitkárának ígérete sem, hogy a hivatásosok idén januártól élő 10 százalékos kiegészítő juttatását és a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak 5 százalékos illetményemelését a rendvédelmi illetményalap 10 százalékos emelésével fogják garantálni.

A biztosíték helyett ugyanis a 2021-es költségvetési javaslat még mindig az eddigi, 38 650 forintos alappal számol. Ráadásul az alkalmazotti kör nem egységesen kapta meg már az idei emelést sem, van, akinek egy fillér többlet sem jutott – erről mi is beszámoltunk a tavalyi év utolsó napjaiban a Mércén.

Ugyancsak írtunk arról, hogy a kijárási korlátozások és a járványügyi készültség időszaka jelentős pluszterheket rótt a rendvédelmi dolgozókra: áprilisban levélben kérte a belügyminisztert a Független Rendőr Szakszervezet, hogy  ismerjék el a rendőrök járvány idején fokozott kockázattal járó feladatvégzését. A másik rendőszakszervezet, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) szerint idnokolatlan volt a kormány által a járvány idejére elrendelt túlszolgálat, amely meghaladhatta a heti 48 órát is.

Emellett nem ritkán csak olyan maszkok álltak a járványidején szolgálatot teljesítő rendőrök rendelkezésére, amelyket 2-3 óránként cserélni kellene, neki viszont 2-3 szolgálat erejéig lenne szükségük rá. Sok járőr pedig semmilyen maszkot, vagy csak a vírusfertőzés ellen nem védő típust viselt.

A Népszava cikke arra is felhívja a figyelmet: a pénzügyi bizonytalanság mellé új rendelkezéseket is kaptak a terület dolgozói, amelyek értelmében eltörölték az azonnali kilépés lehetőségét a rendvédelemben, amivel nagyon sokan éltek. Ha ugyanis valaki visszavonta a kifogástalan életvitele ellenőrzéséhez való hozzájárulást, másnap már be sem kellett mennie dolgozni. A szigorítás lassítja a kilépést, de senki nem tudja, ennek lesz-e visszatartó hatása, vagy tovább fogy az eddig is alacsony létszám.

Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán