Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemcsak a béremelés lesz kisebb, de még a bérletért is fizetni kell majd a rendőröknek a jövőben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A vártnál szerényebb mértékű fizetésemelés és plusz juttatások eltűnése várja a rendőröket a jövő hónaptól. A megyei rendőr-főkapitányságokon dolgozók a Népszava értesülései szerint a napokban arról kaptak tájékoztatást, rendes, teljes árú bérlettel vehetik csak igénybe februártól a Volánbusz járatait, amelyekre eddig jelentős mértékű kedvezményt kaptak. Mindez azért történt a napilap szerint, mert az rendőrség egyszerűen nem tudott megállapodni a társasággal 2020-ra vonatkozóan.

Azoknak, akiknek a munkába járáshoz a Volánbusz járatai tehát elengedhetetlenek a rendőrség kötelékéből, ezután havi 30-40 ezer forintot is el kell, hogy költsenek bérletre, ez februárban viszont már nem 100, csak 86 százalékban téríthető vissza. A korábbi, átalánydíj-fizetős rendszer szerint viszont csak az igazolványukat kellett bemutatniuk a távolsági buszon az ingyen utazáshoz.

Frissítés (16:30) – A Volánbusz Zrt. cikkünk megjelenése után az alábbi kiegészítést juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„A Volánbusz a 2019. október 1-jei integrációval egy időben kezdeményezte az Országos Rendőr-főkapitányságnál a korábbi, megyei szintű megállapodások egységesítését, annak érdekében, hogy az érintettek egyenlő feltételek mellett vehessék igénybe a szolgáltatást. A közlekedési társaság emellett az átmeneti időszakra az eredeti feltételekkel meghosszabbította a megállapodásokat azokkal a megyei rendőr-főkapitányságokkal, amelyek kifejezték ebbéli szándékukat.”

A Budapesten dolgozó rendőrségi hivatalnokok BKV-bérlettámogatása eközben már korábban megszűnt, így ezentúl ők is a fizetésükből kell, hogy állják a havi 9500 forintos bérletet. Ez újabb visszalépés számukra, miután tavaly a rendészeti igazgatási törvény hatálya alá kerültek, így pedig újabb kollektív szerződést már nem köthetnek, az előző, amelyben a bérlettámogatás még ki volt alkudva, pedig mostanra járt le.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Népszavának elmondta, a változások főleg a megannyi, a megyeszékhelyekre, vagy akár a fővárosba közeli településekről bejáró kollégák mindennapi életét nehezíti meg. Szerinte éppen ezért ezeknek a kollégáknak mindenképpen járna egységes kompenzáció a felmerült járulékos költségek miatt.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendészeti és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke ugyanakkor elmondta, a béremelésnél is átverték a belügyes dolgozókat.

Az egyenruhások ugyan kaptak egy 10 százalékos kiegészítő juttatást év végén, ugyanakkor ez egyedi, és nem megfeleltethető az alapbér-emeléssel, amelyet a szakszervezet már rég követel az állománynak. Például problémaként merült fel az is, hogy semmiféle garancia nem mutatkozik arra, hogy a külön juttatást jövőre is megkapnák.

Ezzel együtt akármilyen emelést a jelenleg fennálló helyzet szerint is a rendőrségnek kell kigazdálkodnia, ugyanis Bárdos ismeretei szerint a kormány semmiféle plusz forrást nem biztosít erre a célra.

További probléma, hogy mint az tavaly év végén kiderült, a közigazgatási dolgozók kimaradtak az akkor kifizetett, ugyancsak egyszeri, miniszteri rendeletben szabályozott bónuszból. Nekik ennek az évnek az elejére helyeztek kilátásba maximum 5 százalékos kompenzációt, február. A közigazgatásiaknál azonban ez csak a maximum összeg, és az emeléseket csak a teljesítményértékelések után osztják majd ki.

A 10 százalékos emelés, amelyet az egyenruhás állomány végül február 5-én kapna majd meg, tehát számos rendőr esetében eleve elmenne a távolsági buszbérlet megvásárlására. Ugyanakkor a szakszervezetek képviselői szerint az ominózus, 2019 év végi 500 ezres prémiumnak a körükben sem lesz „állománymegtartó” hatása, hiszen ilyesmi csak valóban lényegi, és nem egyedi juttatásként kieszközölt alapbér-emelés, és kollektív szerződések esetén merülhetne fel, amelyeket éppen a jogszabályi környezet változása miatt jelenleg elképzelhetetlen feltételek a belügyben.

2018-ban hozta létre egy törvénymódosítás az addigi közalkalmazotti és kormánytisztviselői állományába tartozók jogviszonyát a rendőrségnél úgynevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonnyá (Riasz) alakította át, azóta pedig fizetésük nem emelkedett lényegileg. A mostani, február 1-i kompenzációt a BRDSZ szerint Pintér Sándor belügyminiszter ugyan úgy próbálta emlegetni korábban, mint béremelést, ugyanakkor ez a szakszervezet vezetői szerint valójában csupán kompenzációnak tekinthető a bérezésükben.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán