Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg kimaradt tízezer belügyes az év végi, 500 ezres prémiumból

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tervezett, december 23-i kihirdetés helyett végül ma jelent meg, 51/2019 szám alatt a Magyar Közlönyben az a miniszteri rendelet, amely bruttó 500.000 forintos, év „fegyveres testületi juttatást” ad a Belügyminisztérium alá tartozó rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság-katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtási őr) hivatásos tagjai számára.

A most megjelent rendelet szövege szerint:

„A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos szolgálati viszonyban álló tagjai illetményének és egyéb juttatásainak megállapításáról, valamint a  folyósítás szabályairól szóló 33/2015. (VI. 16.) BM rendelet 15. alcíme a következő 38/A. §-sal egészül ki: „38/A.  § (1) A  rendvédelmi szerv 2019. december 1. napján hivatásos szolgálati jogviszonyban álló tagja – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2019. december hónapban bruttó 500 000 forint mértékű egyszeri fegyveres testületi juttatásra (e § vonatkozásában a  továbbiakban: juttatás) jogosult. A  juttatást 2019. december 31-ig kell kifizetni.”

Szabó Zoltánné, Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) alelnöke a Mércének most megerősítette, a juttatásból, a hivatásos állományban lévő kollégákkal nap mint nap együtt dolgozó igazgatási jogviszonyban alkalmazott irodai, adminisztratív állomány több mint 10 ezer alkalmazottja tényleg kimaradt, a fegyvertelen szolgálatot ellátók így egy fillért sem kapnak ebből.

„Ők ugyanúgy túlóráznak, ugyanúgy vezényelhetőek, és ugyanannyit dolgoztathatóak, mint a fegyveres állomány, így ez egy elképesztő igazságtalanság”

-fogalmazott a rendelettel kapcsolatban az alelnök.

Szabó Zoltánné ehhez hozzátette, a BRDSZ nem hivatalos csatornán, korábban hozzájutott a most kihirdetett rendelettervezethez, és Bárdos Judit, a szakszervezet elnöke korábban az ATV-n is kifejezte aggodalmát a prémium okozta egyenlőtlenségek miatt.

Akkor még reménykedtek a szakszervezeti vezetők, hogy csak azért nem került bele a december 23-i Közlönybe a rendelet, mert azon lényeges változtatásokat eszközölnek, ugyanakkor ez nem történt meg.

Pintér Sándor belügyminiszter a szakszervezet kritikájára korábban azt válaszolta, a „RIASZ”-os, tehát a fegyvertelen, igazgatási állomány már korábban, február 1-én részesült juttatásban, de Szabóné erről kiemelte, szó nincsen juttatásról, ez egy korábbi bérkiegészítés volt.

„Az egyetlen mód, ahogyan a helyzet menthető lenne, az az, ha hétfőn egy új rendelet jelenik meg, amely számukra is 300.000 forintos prémiumot állapít meg. Ezzel elégedettek lennénk.”

-mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint ha ez elmarad, nem lesz mód orvosolni a belügy állományon most esett aránytalanságot.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya egyébként még december 25-én ugyancsak az ATV vonatkozó kérdéseire igen rövid és velős választ adott csupán az ügyben. Akkor azt írták:

„A jogszabályok és a jogszabálynak nem minősülő egyéb jogi dokumentumok hiteles szövegét a Magyar Közlönyben, és nem valamely Facebook-oldalon teszi közzé a jogalkotó. Ismereteink szerint a Magyar Közlöny következő száma 2019. december 27-én jelenik meg.”

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt