Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így enyhít Európa: sorra oldják fel a korlátozásokat a kontinensen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Április 24-én, huszonhét napnyi kijárási korlátozás után, egyben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet negyvenötödik napján úgy találta Orbán Viktor és az operatív törzs, hogy az egészségügy a (vitatható módon kivitelezett) ágyfelszabadítások révén felkészült a tömeges megbetegedésekre, és „szigorú menetrend” szerint újraindítható az élet Magyarországon.

A járvány elleni védekezés első szakasza után a szabályozások kettéválasztották Magyarországot: míg Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben maradtak a kijárási korlátozások, május 4-étől, hétfőtől kezdve vidéken újra időkorlátozás nélkül kinyithattak a különféle üzletek, a kávézók és éttermek teraszai, kerthelyiségei és a szabadtéri strandok is. Akadozva bár, de újraindult a nem sürgősségi egészségügyi ellátás.

Az enyhítések menetrendjét, indokoltságát ugyanakkor nagy vita övezte és övezi mindenütt – körbejárta a sajtót a különféle korlátozásellenes tüntetések (és az amiatti megbetegedések) híre, van, aki túlzott reakciónak gondolja az óvintézkedéseket és mielőbb lazítana, mások aggódnak, és az élet szokott mederben folytatását még korainak érzik.

A korlátozásokat bevezető országok eközben egyre inkább nyögik a járvány mentális terheit: egy cikkben mi is körbejártuk a koronavírus mentális egészségre gyakorolt hatásait, a járvány miatt hirtelen megváltozó élethelyzet, a korábbi biztonság elvesztése és az új helyzet elfogadása sokaknál a gyász stációinak megfelelően zajlott le, az elzártság és a világjárvány tudata magányt és szorongást eredményezett. Miközben mindenki belefáradt a jelenlegi helyzetbe, a járványhelyzet nem mindenhol teszi indokolttá a korlátozások feloldását.

A nemzeti vezetők súlyos tétek közt egyensúlyoznak, a korai nyitás hatalmas károkat okozhat, a túl késői azonban növekvő elégedetlenséget, a járvány potenciális második hulláma esetén visszavezetett óvintézkedéseket a lakosság fegyelmezetlenül fogadhatja. Müller Cecília az operatív törzs május 11-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon az egész világhoz képest sikeresen kezelik a járványt. Öt nappal később, május 16-án Orbán Viktor bejelentette, hogy a kormány Budapesten is feloldja a kijárási korlátozást, illetve a főváros mindig két héttel a vidék után vezeti be az enyhítéseket. A vidéki lazításokról szóló rendelet a pénteki Magyar Közlönyben, május 15-én jelent meg: ennek értelmében újból lehet a vendéglátóipari egységek belső tereiben tartózkodni, használatba lehet venni a játszótereket, június 1-jétől pedig lakodalmakat is lehet tartani, legfeljebb 200 fő részvételével.

De hogy állnak a feloldásokkal szomszédaink, valamint azok az országok, amelyekről csak az ijesztő járványstatisztikájuk miatt hallottunk eddig, de mostanra el-eltünedeztek a hírekből? Hogy indul újra Olaszország, mi a helyzet az EU perifériáján? Hogy áll a korábban többször követendő példaként emlegetett Ausztria? Európai lazításkörkép következik.

Ausztria

Az Olaszországot nem nagy csúszással követő, nagyon korai és határozott kormányzati megfékezés, az országos lezárások bevezetése lehetővé tették, hogy Ausztriában a korlátozások feloldásának ötletét is Európában az elsők között vessék fel. Magyarországon még a kijárási korlátozások első, kéthetes, húsvétig tartott köre sem zajlott le, amikor Sebastian Kurz osztrák kancellár április 6-án „húsvét utáni feltámasztásról” beszélt. Ezt követően április 14-től újra kinyithattak a négyszáz négyzetméternél kisebb, nem létfontosságú üzletek, aztán május 1-től a bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek és fodrászatok is. Május 4-től, hétfőtől visszatérhettek a diákok az iskolákba, valamint az idősotthonok is újból látogathatóvá váltak a megfelelő higiéniai előírások betartása mellett. Május 15-től kinyitottak a kávézók és éttermek, a hónap végétől pedig majd a hotelek, uszodák és turistalátványosságok is újraindulhatnak. Az érettségi előtt álló diákok május elejétől, a többiek a hónap közepétől tértek vissza az iskolákba.

Ausztria megegyezett Németországgal és Svájccal a határaik megnyitásáról, azonban a korlátozásfeloldás ezzel nem teljes: a többi határ egyelőre zárva maradt, és egymáson kívül csak olyan országokból engedélyeznék a beutazást területeikre, ahol a fertőzések száma alacsony, és a járvány hasonlóan leszálló ágban van, mint náluk.

Az országban továbbra is kötelező a kültéri maszkviselés, és a közösségi távolságtartás előírásait is fenntartják.

Egyesült Királyság

Majdnem két hónap korlátozás után Nagy-Britanniában is enyhítettek az előírásokon: május 16-tól kezdődően újra találkozhatnak különböző háztartásba tartozó emberek (egyszerre egyelőre csak ketten, a két méteres távolságot megtartva), és engedélyeztek bizonyos kültéri szabadidős tevékenységeket, például a golfozást, teniszezést és a napozást, azonban a játszóterek használatát például nem. Anglián belül szabaddá vált a mozgás, de az angolok nem utazhatnak Wales-be, Skóciába és Észak-Írországba sem: ezeken a területeken továbbra is csak a létfontosságú utazást engedélyezi a vezetés, így a walesiek, írek és skótok sem utazhatnak Angliába. Újból lehet költözni és házat nézni is. Az iskolák eltérő módokon nyitnak újra – a legfiatalabbak és az iskolaváltás előtt álló hatodikosok június 1-től térnek vissza az oktatásba. A jövőre vizsgázó tizedikes és tizenkettedikes tanulók júniustól kezdődően az otthoni tanulás mellett személyesen is találkoznak tanáraikkal. Az egyetemek helyzete egyelőre tisztázatlan – kérdéses, hogy szeptembertől milyen formában nyitnak újra, esetleg online kezdődik csak el a tanév. A fodrászatok, pubok, kávézók, szállodák és vallási központok leghamarabb júliusban nyitnak ki újra.

Franciaország

A franciák csak május 11-től kezdtek el lazítani a biztonsági előírásaikon, ekkortól kezdődően az iskolák fokozatosan kinyithatták kapuikat tanulóik számára, a lakóhelyet 100 km-es sugarú körben újra el lehet hagyni különleges engedély nélkül. Zónákra osztották az országot: a fertőzöttebb területeket (köztük Párizst) különválasztották Franciaország más részeitől, négy ún. „vörös zónát” hoztak létre. Ezekben zárva maradtak a parkok és a 11-18 éves közötti tanulók számára az iskolák többsége is. Az ország többi területén, a „zöld zónákban” azonban fokozatosan, több ütemben újraindul az oktatás, az óvodák, elemi iskolák már május 11-től újraindulnak, a kiskamaszokat oktató collège-ek május 18-tól, a 15-18 évesek oktatására szolgáló líceumok pedig majd június elejétől. A párizsi régió bevásárlóközpontjain kívül kinyithattak a különféle nem létfontosságú üzletek is újra, a szabadidős központokkal, strandokkal és temetőkkel együtt. A kávézók és éttermek egyelőre még zárva maradnak.

Horvátország

Április 25-én jelentették be, hogy három lépésben enyhítenek a járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: április 27-től kinyithattak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-étől pedig az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is folytathatták működésüket. A száz négyzetméterre jutó maximum tizenöt emberes távolságtartási előírás betartásával kinyithattak a múzeumok, galériák és könyvtárak is, valamint az üzletek engedélyezett nyitva tartását is meghosszabbították, működésük immáron nem csak nyolctól ötig, hanem reggel 7-től este 10-ig engedélyezett. Az ország gazdasága szempontjából létfontosságú turistaszezon érdekében elkezdtek egyeztetni Magyarország, Szlovénia, Ausztria és Csehország vezetőivel bilaterális egyezmények létrehozásáról – olyannyira, hogy az olaszok meg is ijedtek, hogy a vírus által nagy mértékben sújtott észak-olasz területeken való áthaladás kockázata és a horvátok intézkedései miatt kiszorulnának idén a Földközi-tengerre érkező turistaözönből.

Lengyelország

Lengyelország április 20-án kezdett enyhíteni a járvány miatt életbe léptetett korlátozásain – ekkor elsőként a parkok, erdők váltak újra szabadon látogathatóvá. Május 4-étől a „tizenöt négyzetméter terület látogatónként” szabály betartásával kinyitottak a szállodák, üzletek, bevásárlóközpontok, múzeumok és galériák. Az óvodák számára május 6-ától engedélyezték az újranyitást, a kávézók, éttermek, fodrászatok és egyéb szépségszalonok május 18-án nyitottak ki hosszú idő után először. A koronavírus elleni oltóanyag megjelenéséig azonban kötelező marad az arc eltakarása nyilvános helyeken.

Németország

A német vírusreakció számos elemzés szerint világszerte a legjobbak között van a kiterjedt tesztelések miatt: hihetetlen mennyiségű tesztet végeztek el az országban, már április 4-ére napi több, mint száztízezer darabra tornázták fel a penzumot.

A tömeges tesztelés és az ahhoz rendelt fejlett kontaktkutatás lehetővé tette a vírushordozók és az érintkezések miatt potenciális fertőzöttek szinte teljes kiszűrését és elkülönítését.

Éppen emiatt a legtöbb német tartományban sosem vezettek be szigorú országos kijárási korlátozást vagy tilalmat. Április 20-tól kezdődően kinyithattak a 800 négyzetméternél kisebb üzletek, autókereskedések, könyvesboltok. Múlt péntektől, május 15-től Ausztria, Franciaország és Svájc felől újra szabad a beutazás Németország felé, terveik szerint június 15-től teljesen kinyitják a határaikat. Május 16-tól kezdődően a tartományok saját tempójukban oldják fel a korlátozásokat. Európában az első nagyobb futball bajnokságként újraindult a Bundesliga (bár egyelőre csak zárt kapuk mögött), és immár mérettől függetlenül kinyithatott minden üzlet. Részben újraindult az oktatás is: a legkisebbek és az idén érettségizők már vissza is tértek az intézményekbe, a többi évfolyam fokozatosan kapcsolódik be újból az oktatásba.

Olaszország

Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte többütemű újraindítási tervet jelentett be: május elejétől 200 méternél távolabbra is el lehet hagyni a lakóhelyet, az emberek újra elkezdhettek óvatosan találkozni ismerőseikkel, szeretteikkel, negyedikétől kezdődően újból tarthatnak temetéseket. Május 18-tól újra várhatják a látogatókat a könyvtárak, múzeumok, elindulhatnak az edzések és a misék. A tervek szerint az egyelőre csak elviteles rendeléseket kiszolgáló bárok és éttermek június 1-től nyitnak majd ki újra teljesen, a beltereikkel együtt, valamint június 3-ától az egyes olasz régiók közötti utazásokat is engedélyezik, mint ahogy az országhatárokat is megnyitják a ki- és beutazni kívánók előtt. Az iskolákba ebben a tanévben már nem térnek vissza a tanulók.

Oroszország

Bár Oroszország nemrég vált a járvány egyik gócpontjává, Putyin elnök bejelentése szerint május 12-étől enyhítettek a korlátozásokon, hogy megakadályozzák a munkanélküliség további emelkedését az országban. Ekkortól indulhattak újra a különféle iparágak, köztük elsődlegesen az építőipar, azonban tömegrendezvényeket tartani továbbra is tilos, és a 65 év felettieket arra kérik, maradjanak otthon. A szigorú moszkvai lezárások legalább a hónap végéig érvényben maradnak, az egyéb korlátozásokról az egyes régiók maguk döntenek. Csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tartanak nyitva, az iskolák zárva vannak, elterjedt az otthoni munkavégzés.

Románia

Klaus Johannis román államfő április 22-én jelentette be, hogy május 15-től kezdődően fokozatosan enyhítenek az érvényben lévő korlátozásokon – ekkor váltotta fel veszélyhelyzet a március 16. óta érvényben lévő rendkívüli állapotot. Bár az egyes településeket csak indokolt esetekben, írásos nyilatkozattal szabad elhagyni, a településeken belül megszűntek a kijárási korlátozások. Péntektől kezdve engedélyezték a szabadtéri istentiszeletek megtartását is, újra kinyithattak a fodrászatok, fogorvosi rendelők, a múzeumok és a 15 ezer négyzetméternél kisebb bevásárlóközpontok. Kötelező minden zárt térben a védőmaszk viselése és a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki egyelőre.

Spanyolország

Spanyolország egy május 4-től kezdődő négyütemű újraindítási tervet kíván végrehajtani: kéthetenként enyhítenek a korábban bevezetett előírásokon egészen június 10-ig. A főváros és régiója, Barcelona, illetve Kasztília és León autonóm közösség egyelőre nem léphettek abba a fázisba, amelyben már fokozatosan feloldják a korlátozásokat, miközben a kisebb településeken további enyhítéseket vezetnek be. Az enyhített területeken szigorú előírásokkal, a távolságtartási szabályokat betartva és 50%-os kapacitáson újból kinyithattak a bárok és éttermek teraszai május 11-től, a templomok és mecsetek csökkentett teljesítményen, de szintén folytathatják tevékenységüket. Május 25-től 30%-os kapacitással, de újra látogathatóvá válnak a mozik, színházak és múzeumok, valamint a maximum 400 fős szabadtéri koncerteket is engedélyezik. Ugyanezen hétfőtől kezdődően az iskolák is kinyitnak a vizsgák és az azelőtti ismétlő órák megtartására, de teljesen csak szeptembertől folytatódik az oktatás.

Svédország

Svédország esete eltér a többi országétól, itt ugyanis nem is írt elő a kormány semmiféle kijárási korlátozást, így feloldani sincs igazán mit. A svédek számára a járvány teljes ideje alatt nyitva maradtak az éttermek, bárok, iskolák és egyéb üzletek, az 50 főnél nagyobb tömegrendezvények kormányzati tiltásán kívül a társadalom többsége önkéntesen tartotta be a közösségi távolságtartás előírásait. Elterjedt a home office, valamint tartózkodni kezdtek az utazásoktól is.

Ukrajna

Az ukrán kormány május 4-ei rendeletének értelmében május 11-től enyhültek a korlátozások, azonban a vírus terjedése nem tűnik úgy, hogy lassul az országban – a kormány indoklása legfőképp az, hogy az emberek „belefáradtak” a korlátozásokba. Az enyhítések első szakaszának életbe léptetésével látogathatóvá váltak a parkok, játszóterek, szabadtéri sportlétesítmények és egyéb közterek. Újra kinyithattak az ügyvédi és közjegyzői irodák, fodrászatok, szépségszalonok, fogászatok, múzeumok, illetve engedélyezték az előadó-művészeti társulatoknak a próbák tartását. Az első enyhítési hullámmal az egészségügy is részben újraindult, listát adtak ki a járvány idején engedélyezett orvosi beavatkozásokról, köztük a tervezett, valamint a létfontosságú műtétek végrehajtásáról.