Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler alkotmányellenesen rendelte el a kórházi betegek hazaküldését az EKINT szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) állásfoglalása szerint alkotmányellenes a miniszteri rendelet, melynek értelmében hazaküldtek ápolásra szoruló betegeket a kórházakból, hogy így szabadítsanak fel helyet a várható koronavírusos betegek számára, áll a szervezet bejegyzésében.

Az EKINT szerint

„Az elküldött betegekről és családjaikról szóló szívszorító beszámolók elolvasása nélkül is világos, hogy egy ilyen intézkedés az emberek legalapvetőbb emberi jogait korlátozza, ily módon a legszigorúbb alkotmányossági kritériumoknak kell megfelelnie.”

A szervezet úgy véli, az intézkedés nem állja ki az alkotmányosság próbáját, mivel

a miniszteri rendelettel ezrek alapjogai kerülnek veszélybe.

Az indoklás példaként hozza az élethez, az emberi méltósághoz, vagy az egészségügyi ellátáshoz való jogot, melyeket sért a miniszteri rendelkezés, és noha ezen jogok sérülése alapvető morális problémákba is ütközik, Kásler Miklós miniszternek nem is lett volna joga így rendelkezni a hatályos magyarországi törvények alapján.

Ez röviden azért van, mert a miniszteri rendelet „közjogi szervezetszabályozó eszköz”, mellyel a miniszter az alá tartozó szervezet működését szabályozhatja, nem pedig jogszabály, ezzel szemben az Alaptörvény rögzíti, hogy az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg. Az EKINT értelmezésében

„Értelemszerűen, a csak meghatározott címzettekhez szóló, jogszabálynak sem minősülő, azaz általánosan nem kötelező magatartási szabályokat tartalmazó utasítás alapvető jogok szabályozására semmiképp nem formálhat igényt.”

Az intézet már csak azért is furcsállja ezt az alkotmányellenes eljárást, mert az egyébként időkorlát nélküli különleges jogrendben lett volna a kormánynak törvényes lehetősége ilyen intézkedés meghozatalára, amennyiben kormányrendelettel dönt a kórházi ágyak felszabadításáról.

Az EKINT szerint ezzel a kormány ismét bebizonyította, hogy nem érdekli az alkotmányos működésnek legalább a látszata még akkor sem, mikor emberéletek ezrei forognak kockán egy döntés miatt.

Kásler miniszter rendelete alapján április első felében kezdtek el hazaküldeni a kórházakból tartós ápolásra szoruló betegeket, hogy így csináljanak helyet a koronavírusos fertőzöttek várható rohamának, azonban a rendeletet sokan kritizálták, miután egyelőre nem látszik, milyen kutatási eredmények alapján jutottak erre a döntésre, ugyanakkor az nyilvánvaló, hogy rengeteg beteg élete kerül veszélybe, miközben az ápoltak otthonában nincsenek meg feltétlenül a megfelelő eszközök az ellátáshoz, szakértelemről nem is beszélve. A hét elején tüntetést is szerveztek a rendelet ellen.

A rendelet kritikusai között voltak elismert, a kormánypárttal eddig nem szembehelyezkedő orvosok is, akik közül többeket is kirúgtak, miután szembehelyezkedtek a miniszterrel – akit egyébként elődje, Balog Zoltán is kritizált a lépés miatt. Az ügynek érdekes mellékszála, hogy Csányi Sándor, a kormányhoz közel álló milliárdos magánkórháza már egy hónapja üresen várja, hogy koronavírusos betegeket fogadjon, a minisztérium egyelőre nem élt a lehetőséggel.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba