Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hónapja üresen várja Csányi magánkórháza, hogy megkapja Kásler Miklóstól a járványkórházi engedélyt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hónapja nem kapja meg az engedélyt Kásler Miklóstól Csányi Sándor magánkórháza, hogy koronavírusos betegeket fogadhassana, írja a 24.hu. A Királyhágó utcai Budai Egészségközpont (BEK) mind a 120 ágyával március közepe óta készültségi állapotban várja, hogy járványkórházként működhessen.

Miután megszületett a döntés, hogy a magánkórház normál működésről járványügyi működésre áll át, napokon belül minden egyes engedélyt megkaptak, kivéve az Emmi miniszterének elrendelő határozatát.

A kórházigazgató, Varga Péter Pál és Csányi Sándor tulajdonos közös döntése egy hónapja, március 15-én született meg, akkor léptek kapcsolatba Pintér Sándor belügyminiszterrel, és ajánlották fel a magánitézmény teljes fekvőbeteg-kapacitását az Operatív Törzs számára. Varga szerint ezután rövidesen az összes engedélyt megkapták: megtötént az ÁNTSZ-főszakorvosi vizsgálata, módosították a működési engedélyt, március 16-án a kijelelő határozat is megszületett. Másnap az intézmény a járványkórházi működésről szóló finanszírozási szerződést is megkötötte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

Varga Péter Pál szerint a kórház azóta is „stand-by” üzemmódban van, az intézmény területén mindössze a Gerincgyógyászati Központ akut és sürgősségi gerincsebészeti tevékenysége működik egy elkülönített részen.

A kórház hivatalos honlapján megjelent interjúban ráadásul azt nyilatkozta az intézmény vezetője, hogy a járványkórházi működés a normál működéshez képest kifejezetten veszteséges tevékenység, a várható, potenciális árbevétel jóval kisebb lesz, mint megszokott üzletmenetben. Ennek ellenére a cég tartalékainak köszönhetően akár fél évig tartó helyzetet is tudnak kezelni.

A 24.hu megkereste az EMMI sajótosztályát az üggyel kapcsolatban, ám választ még nem kaptak.

Orbán Viktor a mai napon, a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt nyilatkozta a kórházi férőhelyekkel kapcsolatban: jelenleg 30 ezer rendelkezésre álló ágy a cél. Magyarországon perpillanat összesen 68 ezer kórházi ágy van, ezek 34 százalékán nem volt beteg, a cél, hogy ezek felét szabadítsák fel. Csak a halasztható beavatkozásra váró betegeket küldik haza és ez nem politikai, hanem orvosi döntés – tette hozzá.

A kormány tegnap tette közzé, megyénként hivatalosan hány ágyat kell felszabadítani : Budapesten ennek száma az első ütemben átlépi a nyolcezret.

Eközben pedig folyamatosan érkeznek a hírek, hogy folyamatos ellátást igénylő betegeket is hazaküldenek: a Jahn Ferenc belgyógyászati osztályáról például nagypénteken kaptak telefonhívást a hozzátartozók, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

Kásler Miklós ráadásul előző héten két kórházigazgatót is kirúgott, egyiküket arra hivatkozva, hogy nem elég gyorsan űrítette ki az általa vezetett intézményét a koronavírussal fertőzött betegek ellátásra.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi