Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24.hu: Folyamatos ellátást igénylő betegek hazaküldésével növeli a kórházi férőhelyek számát az EMMI

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat. – írja a 24.hu.

A portálnak egy név nélkül nyilatkozó hozzátartozó, akinek édesanyja hónapok óta fekszik a kórház krónikus belgyógyászati osztályán azt mondta, pénteken kaptak egy hívást az osztályvezető főorvostól, aki azt kérdezte, mikor tudnak menni a betegért, hogy keddig hazavigyék.

 Az osztályon hospice jellegű ellátás folyik, illetve palliatív ellátást igénylő daganatos betegek fekszenek itt, akiknek folyamatos ellátásra és ápolásra van szükségük.

A hozzátartozó elmondta édesányjához hasonlóan sokan járásképtelenek, infúziót kapnak, amit otthoni körülmények közt nem tudnának megoldani. Ahogy a betegek közt nagyszámú demenciában szenvedők szaktudást igénylő ellátását sem.

A döntés értelmében az osztály mind a 76 betegének el kell hagynia a kórházat, még a hosszúhétvége alatt. Ha nem mennek a betegért, akkor a mentők szállítják ki őket kedden, a betegfelvételkor megadott címre.

Az osztály kiürítése mögött az állhat, hogy a Kásler Miklós vezette EMMI elrendelte az összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékának alkalmassá tételét, az új koronavírussal fertőzöttek ellátására, mindezt a húsvéti hosszúhétvége alatt végrehajtva.

Mind a lapnak nyilatkozó hozzátartozó, mind pedig a 24.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a kórházat is, de egyelőre nem kaptak választ arra, hogy a vírusra hivatkozva utcára lehet-e tenni olyan betegeket, akiknek a megfelelő ápoláson az életük múlhat.

Címlapkép: MTI / Faludi Imre