Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler Miklós utasítására távoznia kell a Fejér megyei kórház főigazgatójának

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés, 13.55: reagált a kormánymédiának az EMMI az üggyel kapcsolatban. Az Origo híradása szerint kérdéseikre a minisztérium azt közölte:

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban olyan súlyos mulasztást követett el, amely indokolta, hogy átadja hivatalát. A hatályos Szervezeti és Működési Szabályzat szerint az új főigazgató kinevezéséig dr. Reiber István, orvosigazgató vezeti az intézményt.”

Rövid levélben erősítette meg a feol.hu-nak Csernavölgyi István, a székesfehérvári Szent György Megyei Kórház igazgatója, hogy távozásra szólította fel őt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A feol.hu arról is írt, hogy a kórház szakdolgozói és orvosai a döntés előtt értetlenül állnak.

A főigazgató távozását megerősítő levelében pedig arról írt, hogy a kórház egészen más, és jóval szigorúbb felkészülést folytatott a járványra, mint azt a központi kormányzat javasolta.

Csernavölgyi úgy fogalmazott:

„A hír igaz. Az ország legnagyobb betegforgalmú intézménye a jelen járványügyi helyzetben is az elsők között lépett csatasorba, és heroikus küzdelmet folytat. Az elsők között alakította át ellátó struktúráját az országban, hogy meg tudjon felelni a fokozott, mind ez ideig ismeretlen feladatnak.

Az adatszolgáltatás tényszerű adatokat közölt, telefonon pontos és naprakész adatokat szolgáltatott az intézmény, az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben valóban csúszott, emiatt szüntették meg a munkaviszonyom.”

A főigazgató szerint tehát egy egyszerű, a koronavírus-járvány ügyben kötelező elektronikus adatszolgáltatás kismértékű késedelme szolgált indokul arra, hogy távoznia kell posztjáról.

Csernavölgyi viszont ezzel kapcsolatban ugyancsak hangsúlyozta, az eljárás előtt értetlenül áll, és noha most „sárdobálásba” nem megy bele, a miniszteri eljárás miatt a későbbiekben jogi lépéseket is fontolgat. Szerinte a legfontosabb most az, hogy a teljes, fehérvári kórházi személyzet a járványhelyzet megfékezésére kell, hogy fókuszáljon, minden más ügy pedig másodlagos:

„dolgozói kollektívánk az elmúlt hónap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált. […] sárdobálásban nem veszek részt.”

A feol online felületét is működtető Fejér Megyei Hírlap kereste az ügyben am inisztériumot is, hogy a felmentés okairól náluk is tájékozódjanak, de mindeddig nem kaptak választ kérdéseikre.

Érdekes az is, hogy a 444.hu tegnapi híre szerint éppen Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere volt az, aki a legújabb, a polgármestereknek külön jogköröket biztosító miniszterelnöki rendelet után nemcsak nagyon szigorú szabályokat (10 méteres távolságtartást, kötelező szájmaszkviselést, és a 18 éven aluliak nappali kijárási tilalmát) vezetett be a járvány elleni védekezésre hivatkozva a megyeszékhelyen – ahol Budapest és Pest megye után jelenleg a legtöbb fertőzött található – de finom kritikával illette az Operatív Törzs és a kormány hozzáállását is a veszélyhelyzethez, amikor úgy fogalmazott, ő hosszabb távra is előírná például a boltokban való kötelező szájmaszk-viselést is.

„Ez a szabályozás sajnos rendkívül rövid időtartamra lehetséges. Az ajánlások ezért olyan javaslatokat tartalmaznak, amelyeket magam kötelezően is előírnék. Álláspontom szerint szükség lenne a szabályozásukra, de három napra nincsen értelme, hosszabb távon viszont, megfelelő felkészülési időt hagyva szerintem kötelezettségként kellene előírnia az államnak, esetleges további felhatalmazás alapján az önkormányzatnak.”

-írta.

Ezenkívül Cser-Palkovics a rendeletek indoklásában rendkívül helytelennek tartotta, hogy az Operatív Törzs hivatalos úton szinte semmiféle információt nem oszt meg a városvezetőkkel az aktuális járványhelyzet részleteiről.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi