Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kórházigazgatót rúgott ki Kásler Miklós, mert az nem tudott elég ágyat felszabadítani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere menesztette dr. Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját posztjáról, mert az a minisztérium tájékoztatása szerint nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a koronavírus-járványra való felkészülésben.

A tárca Magyar Nemzethez eljuttatott közleménye szerint

„Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.”

Az Index számolt be még márciusban ugyanerről az intézményről, amikor a koronavírus-járvány miatt az amputáltak részlegéről hazaküldtek minden beteget a járvány elmúltáig. A részleg főként balesetben lábukat vesztetteknek nyújtottak komplex kezelést, akiknek most így otthon kell megoldaniuk a saját ellátásukat, akiknek ez nem megy, a helyi önkormányzathoz fordulhat segítségért.kórház

A 24.hu nyomán a Mérce is beszámolt róla vasárnap, hogy a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

A portálnak egy név nélkül nyilatkozó hozzátartozó, akinek édesanyja hónapok óta fekszik a kórház krónikus belgyógyászati osztályán azt mondta, pénteken kaptak egy hívást az osztályvezető főorvostól, aki azt kérdezte, mikor tudnak menni a betegért, hogy keddig hazavigyék.

 Az osztályon hospice jellegű ellátás folyik, illetve palliatív ellátást igénylő daganatos betegek fekszenek itt, akiknek folyamatos ellátásra és ápolásra van szükségük.

A hozzátartozó elmondta édesanyjához hasonlóan sokan járásképtelenek, infúziót kapnak, amit otthoni körülmények közt nem tudnának megoldani. Ahogy a betegek közt nagyszámú demenciában szenvedők szaktudást igénylő ellátását sem.

(Magyar Nemzet)
Címlapkép: MTI/Mónus Márton