Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyjából 200 autós tiltakozott dudaszóval a kórházi ágyak kiürítése ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfő délután koronavírus kompatibilis tüntetést tartottak „Kürtöld világgá: nemet mondunk a Kásler-tervre” címmel.

Az eseményt Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők hirdették meg a Momentummal együtt, a célja az volt, hogy a kórházi ágyak kiürítése elleni tiltakozásnak hangot adjon. A demonstráción a résztvevők úgy fejezhették ki a felháborodásukat, hogy autóval tettek egy kört a budapesti Clark Ádám tér körforgalmában és közben dudáltak.

Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce

Az esemény leírása szerint „gonosz és embertelen lépés” az, hogy az elmúlt napokban „több mint 30 ezer kórházi ágyat „szabadítottak fel” a járványra hivatkozva, ami valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti”, és ez „rettenetes terhet és szenvedést jelent az érintetteknek és családjaiknak.” A helyszín szempontjából azért a Clark Ádám térre esett a választás, hogy

„hadd hallja a miniszterelnök is a Várban, hogy nemet mondunk az embertelenségre és igent az életre!”

A tüntetést élőben közvetítettük, a felvételt itt lehet megtekinteni:

A tüntetést Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sajtótájékoztatóval nyitották meg.

Hadházy kiemelte, hogy egy hét alatt több tízezer rászorulónak kellett elhagynia a kórházakat, amire a politikus nem lát ép ésszel felfogható magyarázatot. Három lehetséges indokot sorolt fel az intézkedésre, szerinte vagy azért döntött így a kormány, mert a nyilvános fertőzöttségi adatok nem tükrözik a valóságot, vagy azért, mert el akarják engedni a járványügyi korlátozásokat és ezért a vírus berobbanására számítanak, vagy pedig a járvány ürügyén akarják a kórházi ágyakat permanens módon leépíteni. Hadházy szerint mindegyik magyarázat elfogadhatatlan.

Szél elmondása szerint azért döntöttek az autós tüntetés mellett, mert úgy érezték, hogy rengeteg indulat gyűlt fel az emberekben a kormány intézkedései miatt, de most a járvány miatt ezt nem tudják az utcára vonulással kifejezni. Mégsem tudták szó nélkül eltűrni azt, hogy a kormány méltatlan módon elrejti az emberek elől a valóságot, ezért ezen a helyszínen, ahol Orbán Viktor az irodájából rálát a történésekre, dudaszóval jelezhetik az emberek az elégedetlenségüket.

Donáth köszönetet nyilvánított az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozóknak, és kijelentette, hogy egyik másik olyan EU-s országban, ahol hasonló kapacitásnövelő intézkedéseket hoztak, se lépték meg ezt anélkül, hogy előtte ne tárgyaltak volna azokkal az intézményekkel, amik aztán az ezzel járó plusz terheket átvállalták,  illetve biztosítottak volna plusz támogatást nekik.

A sajtótájékoztatót a szélsőjobboldali Vadhajtások portál munkatársa, Bede Zsolt több ponton is igyekezett megzavarni, Hadházyt követően a mikrofonhoz lépett és kijelentette, hogy a politikusnak „meg kell emelni a gyógyszeradagját”, majd később is be-bekiabált.

Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce

A tüntetés maga a politikusok sajtótájékoztatója alatt elkezdődött, egy-egy dudaszó már közben is elhangzott, öttől kezdve pedig közel egy órán keresztül haladtak át a körforgalmon a folyamatosan dudáló autók.

Helyszíni tudósítónk szerint összesen kb. 200 autóról lehetett szó, a demonstrációtól annyira beállt a Várkert Bazár és az Alagút előtt a forgalom, hogy a rendőrség egy ponton beavatkozott, és elkezdte kiterelni a körforgalomból az autókat a Lánchíd és vissza az Alagút felé.

Az elterelt autók közül azonban többen kerülővel visszatértek a körforgalomba.

Az eseményen néhány gyalogos tüntető is részt vett, időnként elhangzott egy-egy „Nem hagyjuk!” skandálás is. Néhány tüntető az Alagút fölé kifeszített egy O1Vírus feliratú molinót.

Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce

Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke és Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa is csatlakozott a tüntetéshez, utóbbi élő bejelentkezését itt lehet visszanézni:

A tüntetés végén a rendőrség igazoltatta Hadházy Ákost, miután Bede Zsolt az autója elé ugrott és azt állította, hogy a politikus elütötte. Mivel Hadházynak mentelmi joga van, ezért csupán annyi történt, hogy a rendőrök felvették az adatait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 15-én jelentette be, hogy a kórházaknak április 19-ig ágykapacitásuk 50%-át fel kell szabadítaniuk, majd ezt a következő ütemben 60%-ra kell növelni. Ez 39 500 ágyat jelent, ami a jelenlegi, hivatalosan bejelentett 1984 fertőzött mellett érthetetlen mennyiség. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az Indexnek tett nyilatkozatában kijelentette, hogy még akkor sem indokolt az ekkora mértékű kapacitásnövelés, ha a kormány a járvány berobbanására számít. Sinkó szerint „a nemzetközi adatok nem mutatnak ekkora többletigényt”.

A kormány indoklása szerint a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni, ezért szükséges az intézkedés, ugyanakkor azonban mindent megtesznek azért, hogy ne ez a helyzet álljon elő. Közben pedig folyamatosan jönnek arról a hírek, hogy kórházi ellátást igénylő betegeket küldenek haza a kiürítés során, például a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról kellett a hozzátartozóknak hazavinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

Címlapkép: Autós tüntetés 2020. április 20-án a kórházi ágyak kiürítése ellen. Fotó: Mérce