Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Budapesten is feloldjuk a kijárási korlátozást

Ez a cikk több mint 3 éves.

A miniszterelnök szombat délután Facebook videóban jelentette be, hogy végre Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat.

„A fertőzésen átesettek száma alacsony, és az új megbetegedések száma is kedvezően alakul. Ez azért sikerülhetett, mert az összes döntést időben meghoztuk, és azért, mert mindannyian egyaránt felelősségteljesen viselkedtünk” – jelentette ki Orbán.

Elmondta, hogy a szombati megbeszélés során világossá vált, hogy a járvány erejét Budapesten is letörték, így a fővárosban is áttérhetünk a védekezés második szakaszára.

Ezért a kormány Budapesten is feloldja a kijárási korlátozást, és a főváros mindig 2 hét késéssel követi majd a vidéket a lazítások tekintetében.

Orbán felhívta rá a figyelmet, hogy a felelősségteljes magatartás és a védőtávolság betartása Budapesten is különösen is fontos, majd arra kérte a fővárosi polgármestereket, hogy ne vegyék félvállról a kockázatot, és különösen figyeljenek oda az idősotthonokra.

Hajrá, Budapest // Come on, Budapest!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. május 16., szombat

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke már szombat reggel arról tájékoztatott, hogy Orbán Budapest feloldását illetően orvostudományi vezetőkkel egyeztetett a Karmelita kolostorban, az ülésen pedig részt vett Rogán Antal kabinetfőnök is.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora – aki egyébként szintén bent volt ma a megbeszélésen – reggel azt nyilatkozta az Inforádiónak, hogy

„Budapest bebizonyította, hogy a saját maga és az ország érdekében is fegyelmezetten be tudja tartani a korlátozásokat.”

A vidéki lazításokról szóló rendelet már a pénteki Magyar Közlönyben megjelent, megerősítve azokat a bejelentéseket, amelyeket Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a csütörtöki Kormányinfón tett. Ennek értelmében hétfőtől

  • használatba lehet venni a játszótereket;
  • lehet foglalni szálláshelyeket
  • 200 főig szabad tartani lakodalmakat június 1-től
  • a vendéglátóipari egységekben már is lehet tartózkodni, nem csak a teraszon vagy kertben, de távolságot kell tartani, a személyzetnek pedig kötelező a maszkviselés
  • a polgármesterek pedig felhatalmazást kapnak arra, hogy a vendéglátóhelyek számára közterületet engedjenek át, hogy minél több helyiségnek legyen lehetősége kültéren vendégül látni az embereket.

Orbán Viktor a videóban azt nem részletezte, hogy a budapesti lazítások tételesen mit jelentenek, illetve hogy a Magyar Közlönyben megjelent feloldások lesznek-e érvényesek a fővárosban is.

Karácsony Gergely és a fővárosi városvezetés egyébként már napok óta arra kérte a kormányt, hogy Budapesten is lazítsanak a szabályokon, egy újranyitási javaslatcsomagot is ajánlottak a kormány számára Budapest Restart néven, amely a következő pontokat tartalmazza:

  • tömeges tesztelés folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala
  • betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja
  • csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza
  • csúcsidőben kezdődő munkavégzés és oktatás „csúsztatása”

Amit a Főváros tesz saját hatáskörben:

  • tesztelések folytatása, minden adat nyilvánosságra-hozatala
  • újabb közterületek átadása gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztése
  • újabb közterületek átadása vendéglátás számára
  • digitális eszközök alkalmazása a zsúfoltság enyhítésére
  • arc eltakarásának szabályozása

Ideje végiggondolni a város újranyitásának stratégiáját. Budapest Restart címmel foglaltam össze, milyen teendői vannak…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. május 12., kedd

Frissítés (14.35): Karácsony Gergely Facebookon reagált a miniszterelnök bejelentésére. A főpolgármester úgy fogalmazott, örül, hogy végre összeszedte a bátorságát a kormány Budapest újranyitására, de – visszaszólva Orbán idősotthonokról mondott megjegyzésére – azt kéri, továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben.

Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. De azt kérem…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. május 16., szombat

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt