Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy szombathelyi kórház elárulta, hány beteget küldtek haza az ágyfelszabadítások miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A szombathelyi Markusovszky kórházban összesen 135 ágyat kellett felszabadítani a koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt, és 58 beteget kellett hazaküldeni vagy más intézménybe áthelyezni. A kórház Czeglédy Csaba független képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolt, a választ a képviselő nyilvános Facebook-posztban tette közzé.

Ahogy Czeglédy fogalmazott, „nem húzták az időt, nem kerestek kibúvót, nem hivatkoztak arra, hogy a legújabb szabály szerint kétszer 15 nap helyett kétszer 45 nap áll a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak”.

A válaszból – melyet az ugytudjuk.hu szemlézett – kiderült, hogy a kórházban

1673 ágy van, az aktív ágyszám ebből – ami a veszélyhelyzet alatt nem változott – 957. Az összes, finanszírozott ágy 60 százalékát kellett felszabadítaniuk, ami 1004 ágyat jelentett. Az ágyak felszabadítása miatt 58 beteget kellett elküldeniük,

bár a kórház tájékoztatása szerint ezeknél a betegeknél a „kórházi kezelés indikációja már nem állt fenn.”

Czeglédy teljes posztja itt olvasható:

Az, hogy egy kórház kertelés nélkül válaszolt a Czeglédy által feltett kérdésekre, mostanában kifejezetten ritkaságszámba megy. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke múlt héten Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és 91 kórháznak két héttel korábban elküldött kérdéseire egyetlen egy intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) volt hajlandó válaszolni.

Tóth egyébként azt szerette volna megtudni, hogy mennyi aktív ágy (azaz aktívan gyógyító, tehát nem krónikus betegeknek fenntartott ágy) van az intézményekben, hány beteget kellett hazaküldeni az ágykiürítés miatt, végeztek-e rajtuk vírustesztet, értesítették-e a beteg lakóhelye szerinti önkormányzatot – azonban szinte az összes kórház az operatív törzshöz irányította a politikust, ahonnan azóta is várja a választ. Az OKII válaszából kiderült, hogy az intézetben

a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben a veszélyhelyzeti időszakban.

Korábban Hadházy Ákos is megpróbált válaszokat kicsikarni az intézményrendszerből, ő 200 idősotthonnak küldött el egy kérdőívet, amiben arra a kérdésre kereste a választ, hogy van-e koronavírus-pozitív gondozott az intézményben. A 200 otthon közül körülbelül 60 válaszolt, ezek közül néhány azonban szintén az operatív törzshöz irányította az érdeklődőt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere május 11-én hétfőn kivételesen személyesen is megjelent az Országgyűlés ülésén, ahol válaszolt is az MSZP-s Korózs Lajos és Bangóné Borbély Ildikó „Hány embernek kell meghalnia?” címet viselő azonnali kérdésére. Az ellenzéki politikusok azt szerették volna megtudni, az EMMI miért nem válaszolt Tóth Bertalan 20 nappal korábban elküldött kérdéseire.

A miniszter válaszában elmondta, hogy

eredetileg 60 ezer ágyat terveztek készenlétbe állítani, de végül 50 ezerben állapították meg a kívánatos számot a legrosszabb esetre. Azt is elárulta, hogy március 30-án 58 ezer kórházi ágy volt üres.

Ennél bővebb információt azonban nem árult el a miniszter, és ezeket az adatokat is rendkívül zavaros módon (hol százalékos, hol pontos, számszerű adatokat említve) adta elő.

Tóth Bertalan szerint „az elmúlt másfél hónapban a kormányzat hatalmas áldozatot követelt azoktól a betegektől, akiknek – ha az életét azonnal nem is veszélyezteti, de – életminőségét jelentősen rontja az a betegség, amelyet műtéti beavatkozással javítani lehetne.”

Az MSZP többek közt ezért petíciót indított (mivel a Fidesz az Országgyűlésben rendszerint leszavazza az ellenzék javaslatait), amiben 5 pontban foglalja össze a követeléseit a kormány felé „az emberek védelme érdekében”. A petíció első pontja az egészségügyi válság kezelésére irányul, melynek része, hogy „a befizetéseinkből mindenki számára elérhető, a legjobb testi, lelki egészséget biztosító egészségügyi ellátást nyújtson a mindenkori állam!”

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu