Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler nem tudta megmondani a Parlamentben, hogy hány beteg halt meg az átszervezések miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kálser Miklós, az emberi erőforrások minisztere nem gyakori vendég a parlament ülésein, és egy héttel ezelőtt is igazi kuriózumnak számított, amikor megjelent, hogy az azonnali kérdésekre válaszoljon. Először úgy tűnt, hogy a május 11-ei ülésen sem teszi tiszteletét, ám végül mégiscsak befutott, hogy az MSZP-s Korózs Lajos és Bangóné Borbély Ildikó által közösen jegyzett, „Hány embernek kell meghalnia? „ címet viselő azonnali kérdésre válaszoljon. A miniszternek a szocialistákon kívül még számos más képviselő is tett volna fel kérdéseket, ám ezeknél már nem volt jelen Kásler.

Korózs Lajos kezdte a kérdezést, aki azt rótta fel Káslernek, hogy 20 nappal ezelőtt intézett kérdéseket az MSZP pártelnöke, Tóth Bertalan a minisztériumhoz, amelyekre nem kapott válaszokat. Ezek az alábbiak voltak:

  • Hány ágy van a kórházakban?
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Tesztet végeztek-e rajtuk, mielőtt hazaküldték őket?
  • Az önkormányzatokat értesítették-e?
  • Hány tervezett műtétet halasztottak el?

Korózs szerint mivel ilyen sok idő eltelt az előző kérdések óta, új fejlemények  is terhelik az egészségügyet, ezért további aktuális kérdéseket is intézett Káslerhez:

  • Miért tűnik el 4000 vizsgálati minta „egyik pillanatról a másikra” a Népegészségügyi Központ honlapjáról?
  • Hogyan fordulhatott elő, hogy az év 12. hetének dokumentumaiban előbb 2855 influenzagyanús mintát tüntettek fel, majd másnap ez lecsökkent 70 darabra?
  • Hogyan 1248 adatból 165 adat lesz?

Korózs azzal összegezte kérdéseit Kásler felé fordulva, hogy „ki hamisítja ezeket az adatokat?

Kásler Miklós válaszában csak az ágyakat érintő kérdésre reflektált, azt hosszan levezetve:

mint mondta, a magyar egészségügyben 66 ezer aktív ágy van, ezeket a finanszírozza a Nemzeti Egészségügyi Ellátóközpont. Ezeket „szakmai érvek alapján átalakították a járvány fertőzötteinek ellátására”. Tekintettel arra, hogy a járvány görbéje Magyarországon kedvező ütemben alakult, négy ütemben tervezik helyreállítani az egészségügyi ellátást, ez a viszaállítás május 4-én indult el.

Arra is kitért, hogy március 14-én  34 százaléka volt üres a kórházi ágyaknak, március 30-án pedig 58 ezer. A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy 60 ezer ágyat állítsanak készenlétbe, végül 50 ezerben állapították meg a kívánatos számot a legrosszabb esetre.

A viszonválaszra Bangóné Borbély Ildikó kapta meg a szót, aki egyrészt kifogásolta, hogy Kásler a szabad kórházi ágyakra vonatkozó kérdésre előbb szalékos arányszámmal, utána pedig konkrét számadattal felelt, továbbá pedig arra a kérédsére kérte a miniszter válaszát, hogy a rendes működés négyütemű visszaállítása hány napot fog igénybe venni; valalmint hányan haltak meg Magyarországon amiatt, hogy hazaküldték őket a kórházakból, és nem kaptak megfelelő ellátást.

Kásler viszonválaszában azzal indokolta a visszaállítás fokozatosságát, hogy bármikor újra emelkedésnek indulhat a járvány görbéje, és szükség lehet szabad ágyakra. Majd az elhunyt betegek számára  utalva azt mondta:

„Hogy hány beteg halt meg, azt nem tudom megmondani, hozzám egy jelzés sem érkezett”

Kásler azzal vágott vissza, hogy egy beteg sem halt meg az Országos Rehabilitációs Intézetben, de a Pest úti idősek otthonából kórházba szállítottak közül több mint 40. „Ezek konkrét válaszok, kérem elfogadni, és a szavaimat nem félremagyarázni” – zárta mondandóját, és egyben hétfői parlamenti tevékenységét is a miniszter.

Kásler Miklós felszólalása 1 óra 25 perctől nézhető vissza közvetítésünkben:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd