Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy: sablonválaszokkal terelnek az idősotthonok, van-e náluk koronavírusos beteg

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kollégáival arra a kérdésre kereste a választ: van-e koronavírus-pozitív gondozott az intézményben?

200 intézménynek küldtek kérdőívet, amiben a helyzetet próbálták felmérni, választ körülbelül 60 helyről kaptak.

Hadházy összegzése szerint „a valódi válaszok mindenütt a védőeszközök és a tesztelés hiányáról szólnak. Sok helyen van gyanús eset, de nem tesztelték őket csak az elkülönítést igyekeznek megoldani.”

A politikus azonban arra is rámutat, hogy három, egymástól többszáz kilométerre elhelyezkedő intézményből – Süttő, Tiszakécske, Dévaványa – szó szerint ugyanazt a választ kapták a kérdésre:

„Álláspontunk szerint ez nem közérdekű adat, tekintettel arra, hogy következtetést lehet vonni ellátottjaink különleges egészségügyi adatára vonatkozóan, adott esetben ezen információval és a rendelkezésére álló egyéb információkkal együtt természetes személy ellátottunk beazonosítható. A 93/2020. (IV. 6.) Korm. rendelet alapján–jogszabályi kötelezettség teljesítése alapján – ezen adatkörre az Operatív Törzs megkeresésére van válaszadási kötelezettségünk.”

Az érvelés annyiban sántít, hogy a kormányrendelet valóban meghatározza, hogy az Operatív Törzs „adatszolgáltatást kérhet bármely szervtől, jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, amely a kérésnek köteles eleget tenni”, azt azonban nem mondja, ki, hogy más – mondjuk például egy országgyűlési képviselő – ilyen adatigénylést nem nyújthat be.

Arra pedig végképp nem ad magyarázatot a három sablonválasz, hogy ha a kérdés az, „Hány főnél mutattak ki Covid-19 fertőzést az intézményben?”, hogyan lennének beazonosíthatóak egy számból a konkrét személyek…

A beazonosíthatósággal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy korábban a TASZ jelezte: álláspontjuk szerint jogsértő az a lista, amelyen a koronavírusban elhunytak szerepelnek – ugyanis minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra. Az EMMI közleményben reagált: szerintük nem jogsértő és nem alkalmas beazonosításra a lista – ám hogy miért nem, arról nem szóltak egy szót sem.

Hadházy szerint az „hogy egy vesszőt sem változtattak a ‘válaszon’, azt jelenti, hogy valaki diktált nekik.”

A politikus teljes bejegyzése, benne a három intézmény válaszával itt olvasható: