Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

91 kórházból 1 volt hajlandó elárulni, hány műtétet halasztottak el a járványhelyzet miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy a sajtó, úgy az ellenzéki pártok is óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy bármilyen adatot kinyerjenek a kormányból a járványhelyzettel és az azzal összefüggő intézkedésekkel kapcsolatban. Nem sok sikerrel.

Legutóbb Hadházy Ákos mutatta be, milyen sablonválaszokkal bújnak ki a válaszadás alól az idősotthonok, amikor arra a kérdésre kereste a választ, hogy van-e koronavírus-pozitív gondozott az intézményekben.

Most Tóth Bertalan, az MSZP elnöke jelezte Facebook-posztjában: immár 2 hete várja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium vagy a kórházak válaszát azokra a kérdéseire, amelyekből kiderülne, hogy pontosan hány beteg embert raktak ki a a kórházakból a veszélyhelyzeti intézkedések alapján.

Tóth szerint nem bonyolultak a kérdései – főként arra volt kíváncsi, hogy mennyi aktív ágy van az adott intézményben, hány beteget kellett hazaküldeni az ágykiürítés miatt, végeztek-e rajtuk vírustesztet, értesítették-e a beteg lakóhelye szerinti önkormányzatot.

Ám mint írja Facebook-oldalán:

„Csak éppen a Kásler Miklós miniszter által vezetett EMMI megtiltotta nekik az érdemi válaszadást, és az Operatív Törzshöz irányítottak. Ekkor az Operatív Törzsnek is elküldtem a kérdéseimet, a válaszra azóta is várok. Hiába ígérte meg az egyik kereskedelmi televízió műsorában nyilvánosan a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, hogy választ fogok kapni, nem történt semmi.”

Ezek után némileg meglepő módon Tóth Mégiscsak kapott levelet, méghozzá a Belügyminisztériumtól, amelyben egyetlen intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) valódi válaszait elküldték a részemre.

91 kórházból tehát egy darab válaszolt.

Azt azonban a szocialista politikus hozzátette: az OKII-ban nem tartottak bent betegeket, ezért az ágykiürítéssel, hazaküldéssel kapcsolatos válaszokból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az azonban a neki küldött válaszból így is kiderült, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben

a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban.

Míg korábban átlagosan 110 műtéti beavatkozást végeztek egy héten, addig a veszélyhelyzeti rendszerben ez a szám átlagosan 30-ra csökkent – írja Tóth Bertalan, aki szerint ha „ezt az arányt kivetítjük a teljes magyar egészségügyi rendszerre, akkor az elmúlt másfél hónapban a kormányzat hatalmas áldozatot követelt azoktól a betegektől, akiknek – ha az életét azonnal nem is veszélyezteti, de – életminőségét jelentősen rontja az a betegség, amelyet műtéti beavatkozással javítani lehetne.” Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a várólisták eddig is hatalmasak voltak, és ezzel a kormányzati intézkedéssel nem rövidültek.

„Éppen ezért követeljük, hogy a befizetéseinkből a kormány gondoskodjon a mindenki számára elérhető legmagasabb szintű testi és lelki egészséget biztosító egészségügyi ellátásról, mert ami most van, az nem az” – írja az MSZP elnöke.

A párt petíciót is indított, „mert nyomást kell gyakorolni a Fideszre, hogy a tőlünk származó közös befizetéseket közös céljaink elérésére, értünk használja fel a kormány!”

Tóth Bertalan teljes Facebook-posztja itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Bús Csaba