Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baljós árnyak: a válság a nyakunkon van

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ugyan Matolcsy György még egy hete is ragaszkodott ahhoz az MNB előrejelzéshez, mely szerint a magyar gazdaság 2020-ban 2-3%-os növekedést fog produkálni – nincs itt semmi recesszió, ne tessék bámészkodni! –, a május 15-én megjelent KSH-gyorstájékoztató a bruttó hazai termék (GDP) 2020. I. negyedéves alakulásáról számai másra utalnak.

A KSH kiadvány szerint a gazdaság teljesítménye 2020. első negyedévében 2,2%-kal haladta meg a 2019. első negyedévi értéket, azaz a tizenkét hónapos időtartam alatt 2,2%-kal termelt többet a magyar gazdaság.

Ez természetesen messze van még a recessziótól – definíció szerint akkor mondjuk, hogy egy gazdaság recesszióban van, ha két egymást követő negyedév GDP volumenindex (reál GDP) változása negatív –,

de már figyelmeztet bennünket arra, hogy sok jóra nem számíthatunk a következő időszakok adatait és a teljes évet illetően.

Forrás: KSH

Nem árt, ha felidézzük, hogy a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások, termelés-leállás, kereslet-visszaesés stb. 2020 első negyedévében még nem voltak velünk. Bizonyára voltak már olyan vállalatok, ahol februárban már akadozott a beszállítói lánc, de mivel az üzleti szektor többnyire valamilyen szintű input raktárkészlettel dolgozik, ez ebben az időszakban nem volt jellemző.

Az iskolabezárás és számos egyéb rendelkezés ugyan március közepe óta velünk van, de a kijárási korlátozásról szóló rendelet csak március 27-én született meg, így annak keresletcsökkentő hatását az első negyedéves adatok még nem tartalmazhatják.

Forrás: KSH

Az első negyedéves 2,2%-os növekedés jelentős visszaesés a korábbi évek első negyedéves növekedési számaihoz képest (lásd fenti ábra) és ha figyelembe vesszük, hogy mindez csupán 2 hét (a 12-ből) kezdődő és részleges termeléskiesésének az eredménye, akkor nem tévedhetünk nagyot, hogy ha a következő negyedévre vonatkozó adatot a negatív tartományba várjuk.

Hogy az áprilisi teljes leállás után a májusi részleges nyitás mire lesz elegendő, majd meglátjuk júliusban. Személy szerint azt gondolom, hogy az „újranyitás”, még ha teljes lesz is (nem lesz egy ideig), nem hozza vissza a vásárlási kedvet, amely részben a „válságra”, mint vészhelyzetre, részben pedig a jövedelemcsökkenésre adott fogyasztói reakció. Más szavakkal:

újra ki lehet nyitni az éttermeket, de messze vagyunk még attól –védőoltás és/vagy egyértelmű és hatásos gyógymód nélkül –, hogy újra ugyanúgy és ugyanannyian járjunk éttermekbe vacsorázni.

A gazdaság újraindulása valójában csak lassú, fokozatos és részleges lehet és lesz, így a 2020-as hazai gazdasági visszaesés (recesszió) bekövetkezése bizonyos, csupán a mértéke kérdéses. A válság a nyakunkon van, ideje becsatolni az öveket!

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher