Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony visszaszól, a WHO levonul – Koronavírus-összefoglaló vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Cikkünk írása idején Magyarországon közel 2000 aktív fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok, 413-an elhunytak a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt, közel ezren viszont sikeresen felgyógyultak a betegségből. Vasárnapi járványhelyzeti összefoglalónk.

Magyarország

Hazánkban 50-nel emelkedett vasárnapra a fertőzöttek száma, ez növekedés az előző napi 35-höz képest. Budapesten a március közepe óta kéményellenőrzést a járványhelyzet miatt nem végző kéményseprők beszálltak a rászorulók szociális ellátásába, a FŐKÉTÜSZ-ből mintegy 50 munkatárs csatlakozott a kezdeményezéshez, így március vége óta a kéményseprők 32 járművel már több, mint 4000 háztartásnak segítettek Budapesten, az ő munkájukat megköszönte Karácsony Gergely főpolgármester.

Nem úgy a kormányzati szervek munkáját, melyekkel szemben éles kritikát fogalmazott meg Facebook-oldalán.

Karácsony már csütörtök óta próbálja megtudni a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, hogy ütemezhesse az újranyitást, de egyelőre nem kapott választ az Operatív Törzstől, Kiss Róbert alezredes a mai koronainfón közölte, hozzá még nem jutott el a megkeresés. A főpolgármester értetlenségének adott hangot, szerinte az Operatív Törzs is kormányzati szerv, meg kellene kapniuk a hivatalos leveleit. Mindenesetre felajánlotta, hogy személyesen kézbesíti majd a kérdéseit, ha azon múlna.


A Demokratikus Koalíció polgármesterei rendkívüli támogatást jelentettek be vasárnap azon kerületeikben élő lakosok számára, akik a járványhelyzet miatt elvesztették munkájukat. Őket 57 ezer és 120 ezer forint közötti összeggel támogatják majd, anyagi helyzetüktől függően. Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester szerint ez a támogatás a kormány feladata lenne, de látva, hogy nem tesz semmit, kezükbe vették az ügyet.

Pécs, 2020. május 10.
Látogatók a pécsi vásártéren az újranyitás napján, 2020. május 10-én. A vásártér a koronavírus-járvány miatt március 15-tõl zárva tartott. Az árusok és a vásárlók csak védõmaszkban és másfél méteres távolság betartásával látogathatják a vásárt.
MTI/Sóki Tamás

Mindeközben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája országos felméréséből kiderült, hogy minden harmadik, egyetem mellett részmunkaidőben dolgozó hallgató elvesztette munkáját a járványhelyzet miatt. Márciusban a Hallgatói Szakszervezet indított szolidaritási akciót, amelynek keretében háztartások diákokat fogadhattak be hozzájuk a kollégiumok kiürítése után, május elején pedig több levelet is küldtek a felsőoktatási intézmények rektorainak, hogy felhívják a figyelmet a nehéz helyzetbe került hallgatókra.

Nagyvilág

Spanyolországban enyhül a vírushelyzet, a kormányzat által közzétett adatok szerint már egy hete minden nap kétezerrel nőtt a gyógyultak száma. A halálos áldozatok száma második napja 200 alatt van.

Horvátország határai részleges újranyitásáról döntött, üzleti, vagy halaszthatatlan családi okból immár be lehet lépni a balkáni ország területére.

Ukrajnában viszont továbbra sem csitul a járvány, ott egyetlen nap alatt 522 új esetet jelentettek. Az ország németországi nagykövete arról számolt be, hogy a német kormány részéről több kérést is kapott arra vonatkozóan, hogy engedélyezzék ukrán állampolgárok beutazását főként idénymunkák elvégzésére. Az ukrán kormány arról nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben most lehetősége van Ukrajnának arra, hogy megfelelő, civilizált munkakörülményeket alkudjon ki a külföldön munkát vállaló állampolgárainak (arról, hogy milyen körülmények között kell dolgozniuk a kelet-európai munkásoknak Németországban több helyen, például itt írtunk a Mércén).

Oroszországban is súlyos egyelőre a járványhelyzet, ott nyolcadik napja folyamatosan tízezer feletti az újonnan regisztrált napi esetszám. Az orosz kormány eddig 5,4 millió vírustesztet végzett el a lakosságon. Orosz emberi jogi aktivisták szerint mindeközben viszont az ország börtöneiben nincsenek megfelelő viszonyok a járvány kezelésére. Jelentésük szerint nem végeznek lázmérést, tesztelést és nem áll rendelkezésre megfelelő védőfelszerelés.

Az Egyesült Államokban Donald Trump kormánya tárgyalásokat kezd a Kongresszus mindkét pártjának képviselőivel a járvány okozta pénzügyi nehézségeket enyhítő kormányzati segélyek folyósításáról. Trump elnök korábban viszont azt nyilatkozta, hogy kormánya nem lesz hajlandó olyan államoknak segélyt utalni, amelyek szerinte nem működnek együtt a bevándorlási hatóságokkal.

WHO – Az Egészségügyi Világszervezet egyik dokumentuma eljutott a Reuters hírügynökséghez, a belső jegyzet szerint az ENSZ-szervezet arra készül, hogy Jemenben, a húszi lázadók területein beszüntet minden tereptevékenységet. A WHO e dokumentum szerint elégedetlen a lázadók járványügyi intézkedéseivel, azokat átláthatatlannak tartja. A húszi vezetés eddig kettő fertőzésről és egy halálesetről számolt be, miközben az ő kezükön van Jemen legtöbb nagyvárosa.

 (MTI, Reuters)
Címlapkép: MTI/FÕKÉTÜSZ