Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Reuters: A WHO felfüggeszti az összes tevékenységét Jemenben a lázadók területein

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy, a Reuters hírportálhoz eljutott belső dokumentum szerint a World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet, WHO) arra készül, hogy minden terepen folytatott tevékenységét felfüggessze a polgárháború sújtotta Jemen húszi lázadók által ellenőrzött területein.

A portál forrásai úgy nyilatkoztak, hogy a lépést nyomásgyakorlásnak szánja az ENSZ egészségügyi szervezete, hogy arra kényszerítse a lázadókat, hogy átláthatóbban kezeljék a koronavírus-járványt.

A szaúdiak által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni kormányzat saját ellenőrzése alatti területeken eddig 34 koronavírus-fertőzöttet jelentettek, és heten haltak bele a betegségbe. A húszik által ellenőrzött területeken, ahova a legtöbb jemeni nagyváros tartozik, eddig összesen 2 esetet jelentettek, egy halálos áldozattal.

A WHO egyelőre nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésekre.

Áprilisban Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nemzetközi felhívást intézett, amelyben a koronavírus-járvány hatékonyabb megfékezése érdekében az összes háborús konfliktus felfüggesztésére hívta fel a világ országait. A felhívásra a szaúdiak hivatalos, 14 napos fegyverszünet meghirdetésével reagáltak Jemenben, ahol Hádi elnök erőit főleg az ő légierejük, és csapataik alkotják.

A lépés az amerikai Time magazin szerint akár a béketárgyalások újrakezdésére is lehetőséget kínálhat az öldöklő jemeni konfliktusban, bár a szaúdi lépésekre eddig a húszi lázadók nem reagáltak túl pozitívan.

Szerintük ugyanis Rijád fegyverszüneti bejelentése nem más, mint egyszerű „PR-fogás” a nemzetközi közösség felé, hogy a királyság egyébként elég rossz hírén javítsanak valamit. Azt is közölték, a frontvonal egyes részein a hivatalos fegyverszünet ellenére is érték heves légicsapások a húszi egységeket, amelyekre ők válaszoltak is.

Ráadásul a névlegesen a szaúdi vezetésű, húszi lázadók ellen harcoló koalícióval szövetséges Déli Átmeneti Tanács (Southern Transitional Council – STC), amely Dél-Jemenben szeparatista törekvései miatt azonban gyakran fegyveres összetűzésbe kerül a legitim kormány csapataival is, április végén bejelentette, hogy saját kormányt alakít az ország déli részein.

A szaúdi koalíciós vezetés szerint a lépésnek „katasztrofális következményei lehetnek.” Az ENSZ hetek óta próbálja működőképes fegyverszünetre bírni a harcoló feleket az új koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzetben, többnyire kevés sikerrel, a déli szeparatisták lépése pedig komolyan hátráltathatja ezt az erőfeszítést.

(Reuters)