Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jemeni szeparatisták saját államot hoznának létre, a koalíció katasztrófától tart

Ez a cikk több mint 3 éves.

A névlegesen a szaúdi vezetésű, húszi lázadók ellen harcoló koalícióval szövetséges Déli Átmeneti Tanács (Southern Transitional Council – STC), amely Dél-Jemenben szeparatista törekvései miatt azonban gyakran fegyveres összetűzésbe kerül a legitim kormány csapataival is, vasárnap kora reggel bejelentette, hogy saját kormányt alakít az ország déli részein.

A szaúdi koalíciós vezetés szerint a lépésnek „katasztrofális következményei lehetnek.” Az ENSZ hetek óta próbálja működőképes fegyverszünetre bírni a harcoló feleket az új koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzetben, többnyire kevés sikerrel, a déli szeparatisták lépése pedig komolyan hátráltathatja ezt az erőfeszítést.

Mintegy két hete nyújtotta át a tervek szerint jemeni harcoló feleket újra tárgyalóasztal mellé ültető jegyzéket Martin Griffiths, az ENSZ speciális megbízottja a harcoló szaúdi és húszi lázadó feleknek. A lassan öt éve pusztító háború-sújtotta közel-keleti országban a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnök, Abed Rabo Manszúr Hádi csapatai harcolnak az Észak-Jement, és a hivatalos fővárost, Szanát ellenőrző, Irán által támogatott, siíta húszi lázadókkal.

Korábban Antonio Guterres ENSZ főtitkár nemzetközi felhívása után, amelyben a koronavírus-járvány hatékonyabb megfékezése érdekében az összes háborús konfliktus felfüggesztésére hívta fel a világ országait. A felhívásra a szaúdiak hivatalos, 14 napos fegyverszünet meghirdetésével reagáltak Jemenben, ahol Hádi elnök erőit főleg az ő légierejük, és csapataik alkotják.

A lépés az amerikai Time magazin szerint akár a béketárgyalások újrakezdésére is lehetőséget kínálhat az öldöklő jemeni konfliktusban, bár a szaúdi lépésekre eddig a húszi lázadók nem reagáltak túl pozitívan.

Az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott STC csapatai vasárnap megszállták a déli Aden kikötővárosát, amely egyben a nemzetközileg elismert, Irán által támogatott kormány székhelye is, amióta elűzték az ország fővárosából, Sanaa-ból a húszi lázadók.

Közleményében az STC csapatmozgásaival egyidőben bejelentette, hogy „vészhelyzeti” kormányzást vezet be Adenben, illetve minden déli kormányzóságban. A szeparatista erők terveik szerint átveszik többek közt az adeni kikötő és a repülőtér, valamint a központi bank ellenőrzését.

A jemeni kormány külügyminisztere, Mohammed Al-Hadrami nyilatkozata szerint az STC lépése annak „fegyveres felkelésének felélesztése”, és „a rijjádi megállapodás felbontása.” A rijjádi megállapodás zárta le – a jelek szerint átmenetileg – a központi kormányzat és a déli szeparatisták belső ellenségeskedését tavaly.

A külügyminiszter szerint az STC „egyedül fogja viselni ennek a bejelentésnek a veszélyes és katasztrofális következményeit.”

A koronavírus-járvány alatti jemeni fegyverszüneti elképzelésekről a Mércén is írtunk korábban, a cikket itt lehet elérni.

(Reuters)