Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rászorulóknak segítenek a fővárosi kéményseprők, amíg szünetelnek a kéményellenőrzések

Ez a cikk több mint 3 éves.

Március 17-től a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) szünetelteti a kéményellenőrzések végzését a koronavírus-járvány miatt, a fővárosi kéményseprők azonban nem álltak le: az elmúlt hónapokban a rászorulók ellátásban vettek részt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Társaságból mintegy 50 munkatárs csatlakozott a kezdeményezéshez, így március vége óta a kéményseprők 32 járművel már több, mint 4000 háztartásnak segítettek Budapesten.

A kéményseprők a szociálisan rászorulók, az idősek és a vírus által fokozottan veszélyeztetettek részére élelmiszert, meleg ételt és gyógyszert juttatnak el, és  már több tonnányit sikerült kiszállítaniuk belőlük. A kéményseprők a szociális ellátásban való részvételt a polgármesteri hivatalok dolgozóival közösen, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság koordinálása mellett a kéményellenőrzések újraindulásáig folyamatosan végzik.

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

A Főváros hozzátette, az új kéményellenőrzési időpontok meghatározása a fővárosi vírushelyzet függvényében fog megtörténni. A FŐKÉTÜSZ Kft. ezzel együtt a személyes ügyfélfogadást is felfüggesztette,  ugyanakkor a műszaki vizsgálatok és az üzemzavar elhárítások elvégzése továbbra is folyamatos. A kéményseprő-ipari nyilatkozatra vonatkozó megrendelések leadása, illetve az elkészült nyilatkozatok kiadása továbbra is biztosított, de csökkentett félfogadási idővel történik.

Ahogy arról a Mércén már többször írtunk, a társadalmunk legsérülékenyebb csoportjai a járvány okozta gazdasági nehézségek idején aligha számíthatnak a kormány segítségére, így főleg önkéntesek, civilek és az egyébként is sok problémával küzdő ellátórendszerre tudnak csak támaszkodni.

Eközben viszont egyre több hír szól arról, hogy a munkanélküliség százezresre ugorhat a következő hetekben, ami már csak azért is aggasztó, mert egy friss felmérés szerint a magyar háztartások harmada (vagyis több mint 3 millió ember) egyáltalán nem rendelkezik annyi megtakarítással, amiből váratlan kiadásokat tudna fedezni. Közülük is a legrosszabb helyzetben az egy vagy több gyereket egyedül nevelő szülők vannak, 66 százalékuknak ugyanis semmilyen tartalékuk nincs, illetve a legalább három gyereket nevelő nagycsaládosok felének is hasonlóan nehéz most.

Címlapkép: Főpolgármesteri Hivatal