Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

HÖOK: minden harmadik diák elvesztette az állását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több mint 17.600 hallgató töltötte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kérdőívét, amelyben 72 kérdést tett fel a szervezet a távoktatás menetéről és hatásairól – írja az Eduline.

A felmérésből kiderült, hogy a 22 egyetemet és 279 szakot lefedő kitöltöttség szerint a hallgatók 40 százaléka összességében elégedett a távoktatással, viszont 65 százalékuk szívesebben vesz részt a hagyományos tanórákon.

A kérdőívben a felsőoktatás mellett dolgozó diákokat az állásukról is kérdezték, ebből kiderült, hogy minden harmadik, részmunkaidős hallgató elvesztette a munkáját.

Ennek pedig nemcsak az az oka, hogy rengeteg cég hajtott végre leépítéseket a gazdasági visszaesés következtében, hanem az is, hogy a kollégiumok bezártak, így sokuknak nem maradt lakhatása abban a városban, ahol tanult és dolgozott.

Ezek az adatok még csak előzetes információk a teljes kutatásból, az Eduline szerint az összes eredményt a HÖOK a közeljövőben fogja ismertetni a nyilvánossággal.

Az oktatási portál azt írja, a diákszervezet fontosnak tartja, hogy amennyiben a távoktatás velünk marad a veszélyhelyzetet követően is, úgy a változások a hallgatói visszajelzéseken alapuljanak. A téma összetettsége okán a HÖOK további kérdőíveket is fog készíteni annak érdekében, hogy a hallgatók véleményét minél szélesebben megismerje, legközelebb a vizsgaidőszakban az elektronikus vizsgáztatás kérdéséről fogják megkérdezni a diákokat.

Ahogy arról a Mércén már korábban is írtunk, a kormány a diákoknak főleg újabb diákhitel-konstrukciókkal segített a gazdasági mentőcsomag részeként, de tényleges szociális támogatást nekik sem ajánlott.

Márciusban a Hallgatói Szakszervezet indított szolidaritási akciót, amelynek keretében háztartások diákokat fogadhattak be hozzájuk a kollégiumok kiürítése után, május elején pedig több levelet is küldtek a felsőoktatási intézmények rektorainak, hogy felhívják a figyelmet a nehéz helyzetbe került hallgatókra. A kampányban közösen dolgoznak a Szabad Egyetemmel, A Város Mindenkié csoporttal, PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetevel és a Zöld.Front Ifjúsági Mozgalommal.

🚩🚩 Levelet küldtünk a rektoroknak! 🚩🚩

🛠 Az egyetemi hallgatóknak több mint harmada egész évben, a szorgalmi időszakban…

Közzétette: Hallgatói Szakszervezet – 2020. május 3., vasárnap

Ahogy azt a levélben írták, a HASZ-hoz is sok diák fordul amiatt, hogy elvesztette munkáját és veszélybe került a tanulmányainak folytatása, ezért az alábbiakat kérik a rektoroktól:

  • Nagyon fontos lenne, hogy felmérés készüljön a hallgatók körében a válság és a járvány következményeiről.
  • Mérlegeljék, milyen lehetőség van az erre a félévre vonatkozó díjak
    elengedésére;
  •  méltányossági fizetési kedvezmény vagy haladék nyújtására;
  • akár arra, hogy ezeket a kedvezményeket, a hozzáférhetőség érdekében, minden hallgatóra kiterjesszék;
  • a kollégiumok bezárásának időszakára vonatkozó, előre befizetett kollégiumi díjak visszaigénylésére;
  • érdemes lehet mérlegelni az ösztöndíjakra rendelkezésre álló összegek átcsoportosítását, mivel a konferenciák és az utazások nagy része elmarad, az így felszabaduló forrásokkal pedig további szociális alapú támogatásokat lehet kiosztani.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán