Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyalázatos az a mód, ahogy az érettségiző diákokkal bánik a magyar kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nézem Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár szuperfiatalos, maxitrendi új YouTube-csatornáján, ahogy 8 külön videóban tárgyalja meg Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárral az érettségivel kapcsolatos kérdéseket.

Rácz Zsófia vadiúj YouTube-csatornájának van 104 feliratkozója, amikor ezt a cikket írom. A 8 részletben feltöltött interjúja Maruzsa Zoltánnal ÖSSZESEN alig valamivel több, mint 2000 megtekintésnél jár – hogy miért kellett 8 részre bontani, az rejtély, talán mondta valaki a helyettes államtitkárnak, hogy ezek a mai fiatalok csak a rövid videókra figyelnek…

A videók közül rögvest az elsőben Rácz Zsófia, a fiatalok nyelvén kitűnően értő helyettes államtitkár büszkén jelenti, hogy az Instagramján 488 kérdés érkezett hozzá!! Hűha, micsoda szám, gondolja is az ember – 83 ezer(!) diák fog érettségizni, szóval valóban rendkívüli mennyiségű kérdés érkezett.

Amiket a helyettes államtitkár témák köré rendezett, hogy aztán feltegye őket Maruzsa Zoltánnak, aki így, ebben a formában most először valóban érdemben reagál diákok aggodalmas kérdéseire.

Vagyis összegezzünk: az oktatásért felelős államtitkár tehát egy olyan platformon szól a fiatalokhoz, akiknek az érettségijéről szól ez az egész történet, ahol a lőtéri kutya nem keresi.

Remek, pompás, káprázatos.

Nade akkor lássuk is, mennyire hasznos Rácz Maruzsával készített kis videósorozata.

Ha a miniszterelnök elmondása szerint május 3-án érjük el a járvány tetőpontját, miért másnapra van időzítve az érettségi, miért nem halasztják el? Ez az első kérdés, és Maruzsa válaszol is. Persze, a szokásosat: megfelelően felkészültek, szóval mehet a menet részükről.

Rácz Zsófia természetesen nagyban bólogat.

De ami a legérdekesebb az egészben, hogy a nagy magyarázás közben azért Maruzsa nyitva hagyja a kérdést: persze, ha mindenféle körülmények indokolttá teszik, még mérlegelés alapján bármi lehet, ha a járványhelyzet úgy hozza, akkor nyitottak az áttervezésre. Mármint abban az esetben, ha van jobb dátum. Hogy van-e, azt pedig vizsgálják, de amúgy nincs akadálya a későbbi kezdésnek

a következő napokban bármi lehet.

Van tehát remény az eltolásra – összegez Rácz, majd kellően komoly hangon rá is kérdez: mikor fogunk erről megtudni valami pontosabbat?

Maruzsa mismásol, felhozza, hogy április elején mindenki döntést sürgetett, ők akkor kvázi a nyomásnak engedtek, pedig lehet, jobban jártunk volna, ha akkor kivárnak. Majd hozzáteszi:

„Lehet, hogy az lesz, hogy néhány nap múlva tolunk rajta.”

„Ühümm” – bólogat Rácz Zsófia.

Még egyszer: április 24. van. Tíz nap múlva kezdődik az érettségi, már ha kezdődik, de az oktatásért felelős államtitkár szerint még néhány nap múlva is kiderülhet, hogy tolnak rajta.

83 ezer diák fut neki az érettséginek – ezek szerint bizonytalan időpontban.

Ez az a vizsga, ami az egész életpályájukra hatással lesz. Amire 12, a közoktatásban eltöltött évig készültek. És amit most olyan körülmények között kell majd abszolválniuk, ami teljességgel méltatlan.

Aki volt már érettségizni, az pontosan tudja, hogy egy ilyen eseményt hány tényező tud befolyásolni. És nem csak olyan evidenciák, mint hogy volt-e például megfelelő idő a felkészülésre. Vagy kellően nyugodt körülmények. Hogy hogy kel fel aznap az ember. Hogy hogyan érzi magát. És így tovább, és így tovább.

Az ilyen vizsgaszituációk nagyon sokszor olyan lelki terheket rónak a fiatalokra, amelyeket még a normál körülmények között is nehezen képesek feldolgozni. A nyomás nagy rajtuk, sokak számára ez jelenti a legnagyobb nehézséget.

A diákok számára az elmúlt másfél hónap embert próbáló volt, elképzelhetetlenül sok formában. Nem csak a társas kapcsolataikat veszítették el egyik napról a másikra, de egy olyan helyzetbe kellett beletanulniuk, ami egyáltalán nem garantálta egyenlő módon mindannyiuknak, hogy megfelelően tudnak felkészülni életük eddigi legnagyobb megmérettetésére.

És akkor gondoljunk bele, hogy az elmúlt hetekben végignézhették, ahogy az oktatási kormányzat lepattint minden tiltakozást és szakmai érvet, és foggal-körömmel ragaszkodik ehhez a május 4-hez. Hogy aztán egy váratlan irányváltással már belengesse a változás lehetőségét – még nagyobb bizonytalanságot okozva.

És akkor az alig nézett YouTube-csatornán Maruzsa Zoltán még azt is hozzáteszi, hogy lehet, csak napok múlva derül ki, hogy eltolják az érettségit.

Sok mindent lehet egy ilyen „bejelentésre” mondani, de leginkább talán az illik rá: gyalázatos.

Nem lehet ilyen felelőtlenül szórakozni többtízezer diák életével és jövőjével. Vagy hát persze látjuk: lehet. Hisz megteszik.

Ha valaki a többi videóban feldolgozott témákra is kíváncsi, ide kattintva megnézheti őket (legalább nő a nézettségük is!), esik még szó többek közt a vizsga hosszáról, egyetemi felvételi ponthatárokról, tanárokról és egészségügyi szempontokról is.