Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma elég jól megmutatta a kormány, mik a prioritásai veszélyhelyzetben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Veszélyhelyzet van, kihirdette a kormány, rendeleti kormányzás, felhatalmazási törvény, meg a többi.

A múlt héten pont arról szólt a fáma, hogy ezekben a vészterhes időkben jó lenne, ha nem rabolná az ellenzék mindenféle egyéb, nem a koronajárványhoz kapcsolódó piszlicsáré ügyekkel az Országgyűlés idejét. Persze, ez így nem volt kimondva, de praktikusan ki másra gondolhatott volna Kövér László, amikor aláírta a határozati javaslatot, mint az ellenzékre?

Namost.

Tegnap ugye Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy törvénymódosító javaslatcsomagot. Összességében pofás kis csomag, elég ékesen demonstrálja, mik a kormány prioritásai veszélyhelyzet idején.

Olyan rettentő fontosságú ügyek kerülnek benne terítékre, mint mondjuk a Liget-projekt kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítása, ami amellett, hogy precízen gyalogol át Karácsony Gergely főpolgármester Városligetre vonatkozó döntésein, – mindannyian sejtjük, ugye? – elengedhetetlen fontosságú a járvány megfékezéséhez.

Vagy ott van mondjuk az állami/önkormányzati közös fenntartású színházak felügyelőbizottságainak 3-ról 5 fősre történő bővítése, ami nem csak azért lesz szuper, mert így ezekben a színházakban egyből 3, a minisztérium által kijelölt felügyelőbiztos lesz, és így garantálja a kormánynak, hogy rajta tarthatja a pórázon a kezét, de minden bizonnyal rendkívül hatékony lesz a koronavírus visszaszorításában is.

És micsoda szerencse, hogy jutott ideje a kormánynak arra is a nagy védekezés közepette, hogy olyan javaslatot tegyen, amely törvényben tiltaná meg a transzneműek nemének jogi elismerését, aminél hatékonyabb módja a járvány megfékezésének nyilván nincs, remélhetőleg a WHO is felfigyel rá.

Kap két ingatlant az államtól ingyen a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, hiszen jól jön az ilyesmi járvány idején, amikor fontos, hogy minél nagyobb távolságot tudjunk tartani egymás közt. Nemde?

És akkor a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény módosításáról, meg a többiről még nem is beszéltünk…

Mint ahogy arról sem, hogy a salátatörvény mellett egy sor szintén érdekes törvényjavaslat is megjelent varázsütésre, mint például az egyházi tulajdonba lepasszolt ingatlanokról szóló, vagy éppen az, ami 10 évre titkosítaná a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításának részleteit.

És hát persze a lényeg: a reggelre megjelent javaslatcsomagban némileg szerényen megbújt a sok más mellett a javaslat, ami lényegében gyámság alá helyezte volna a polgármestereket, és a védelmi bizottság kezébe helyezte volna a döntési jogköröket.

Értelemszerűen nagy volt a felháborodás az ellenzéki térfélen, hiszen egy ilyen intézkedéssel a kormány átlépett volna a demokratikus úton választott polgármesterek feje fölött, kormánymegbízottakat ültetve föléjük.

Aztán mintegy varázsütésre előkerült a törvényjavaslat előadója, Gulyás Gergely, és bejelentette, hogy a kritikák hatására meggondolták magukat, és a polgármesterek a továbbiakban is az eddigiek szerint gyakorolhatják jogosítványaikat a veszélyhelyzetben. Mindezt Gulyás annyival még árnyalta is, hogy az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek – de hát ha ennyi kritika érte a ház elejét, akkor legyen hát meg az ellenzék akarata, minden marad a régiben, mivel „a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik”.

Ahamm, köszi.

Jó tudni, hogy ebben a nagy veszélyhelyzetben a kormány együttműködésre és összefogásra törekszik.

Két érdekessége azért van a dolognak:

  1. Gulyás csupán a polgármesterek jogköreit csorbító módosítás visszavonásáról beszélt – akkor ezek szerint a többi, nyilván a járványhelyzettel óriási mértékben összefüggő módosítás azért maradhat Schmidt Mária új ingatlanjaitól a szín házak felügyelőbizottságába való belematatásig, és még tovább?
  2. Szép, hogy az ellenzéki kritikákra hivatkozva vonja vissza a kormány a mostani javaslatát, hogy az „eddigi” gyakorlat megmaradhasson – az a gyakorlat, amivel (vissza)élve Nagykanizsa, Komló és Szekszárd polgármestere már bemutatta, hogyan kell semmibe venni a demokráciát.

Persze, innen  könnyű lesz majd azt mondani, amikor a fideszes vezetésű városokban a polgármesterek a már jól ismert gyakorlatot követve egyszemélyben hoznak majd érdekes döntéseket, hogy hahó, hát ti akartátok ezt, lehet csitulni

Szépen csomagolt színjáték ez, amit ráadásul sikerült április elsején előadni, salátatörvénytől felháborodáson át visszavonásig, alig néhány óra alatt.

Na, akkor most ki rabolja kinek az idejét?