Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nem a járványhoz kapcsolódó törvényjavaslatokkal csak a vészhelyzet után foglalkozna a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés (20:00) : Ebben a cikkben korábban tévesen szerepelt, hogy az ellenzék törvényjavaslatai nem kerülhetnek napirendre a vészhelyzet végéig. Ezzel szemben a nem járványhelyzettel kapcsolatos egyéni törvényjavaslatok tárgysorozatba vételéről csak a vészhelyzet vége után döntene a Törvényalkotási bizottság. A tévédésért elnézést kérünk!

Felkerült a parlament honlapjára egy határozati javaslat, amely szerint a március 30-ai (jövő hétfői) ülésen újabb, négyötödös támogatást igénylő házszabálytól való eltérésről kell szavaznia az Országgyűlésnek.

A meglehetősen bonyolultan megfogalmazott előterjesztés szövege szerint

„tárgysorozatba vételi eljárásokban a házszabály 58. § (2) bekezdése, az (5) és (6) bekezdése szerinti határidő az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő napon – ha ez a nap rendes ülésszakok közötti időtartamra esik, akkor az ezt követő rendes ülésszak első napján – kezdődjön újra azzal, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt önálló indítvány előterjesztőjének a tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság elnökéhez intézett írásbeli kezdeményezése alapján tárgysorozatba vételre kijelölt bizottság, a HHSZ 58. § (5) és (8) bekezdése szerinti jogosultnak a tárgysorozatba-vételi kérelem benyújtását követően a Törvényalkotási bizottság elnökéhez intézett írásbeli kezdeményezés alapján a Törvényalkotási bizottság a kezdeményezés benyújtásától számított 30 napon belül határoz az önálló indítvány tárgysorozatba vételéről.”

A gyakorlatban a napi.hu értelmezése szerint  – amelynek írása a mi cikkünk megjelenése óta szintén frissült – ez azt jelenti, hogy most a parlament a veszélyhelyzet alatt nem normális ülésrend szerint működik, vagyis a házszabály 58. § (2)-es pontja szerint annak lejárta után foglalkoznak csak a beadott törvényjavaslatokkal. Az elutasított javaslatokat az (5)-ös pont alapján a parlamenti frakciók kérésére sem lehet a törvényalkotási bizottság elé venni, ha azt már egy szakbizottság elutasította, valamint a független képviselők sem vihetik tovább az elutasított javaslataikat. Így lényegében a nem járványhelyzettel kapcsolatos javaslatokat csak annak vége után folytatnák.

A határozati javaslat teljes egészében elolvasható a parlament.hu-n.

Az újabb négyötödös szavazásról szóló előterjesztést Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő pénteken közösségi oldalán kommentálta: azóta már törölt bejegyzésében úgy értelmezte a javaslatot, hogy ily módon a kormánypártiak tudnak majd benyújtani előterjesztésket, de az ellenzék nem (illetve benyújthat, csak nem tárgyalja a ház, majd csak a veszélyhelyzet után dönt a Törvényalkotási bizottság a tárgysorozatba vételről).

Mint ismert, e hét elején a kormány azért akarta megszavaztatni az Országgyűléssel a házszabálytól való eltérést, hogy sürgősen napirendre kerülhessen a vészhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályának meghosszabbítása, és felhatalmazást kapjon a rendeleti úton történő kormányzásra. Ezt az ellenzék nem szavazta meg, mondván, időbeli korlátra és garanciákra lett volna szükség, hogy a kormány arányosan éljen a felhatalmazásával. Március 31-én azonban a kormánypártiak már kétharmaddal is megszavazhatják a felhatalmazási törvényt.

A kormánypárt tagjai  „szomorúnak” aposztrofálták az ellenzék hozzállását, a kormányközeli média pedig többek között „nép elleni bűncselekménynyel” vádolta emiatt az ellenzéket.

Ugyanakkor péntek regeli interjújában éppen Orbán Viktor közölte: a felhatalmazás nélkül is meg tudott hosszabbítani a kormány minden lényeges rendeletet, ahogyan ki tudta hirdetni a kijárási korlátozást az ellenzék nélkül is.

(via Napi.hu)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás