Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kijárási korlátozás jön szombattól Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.

Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére” – mondta Orbán.

„A magyarok a társadalmi érintkezések méretét fegyelmezetten a tizedére csökkentették.” Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban – ahogy Orbán fogalmazott – hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor „egy légy sem repülhet ki”.

A kijárást lehetővé tévő alapos okok között ott vannak az alábbiak:

  • a munkavégzés
  • ha például valaki a gyermekét be szeretné vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.
  • egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele
  • egyéni szabadidős sporttevékenység (ha tartjuk a 1,5 méter távolságot másoktól)
  • házasságkötés és temetés szűk családi körben
  • élelmiszerüzletben, piacon történő vásrlás
  • hitéleti tevékenység
  • de lehet menni fodrászhoz és manikűröshöz is.

A pontos lista megtekinthető az Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött rendeletben ( időközben a magyarkozlony.hu-ra is felkerült a dokumentum):

A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy szabálysértés, ha nem tartják be a szabályozást, de „nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, a cél nem a kikényszerítés” – mondta Orbán.

Szükség esetén azonban ötezer feletti, avagy akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.


A kormányfő arról is beszélt, hogy „elviselhető módon” próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Emellett hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás „kórházparancsnokok”. Orvosszakmai kérdésekben nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos „karbantartása” a „kórházparancsnokok” feladata lesz – közölte a kormányfő. A miniszterelnök szerint ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

A kormányfő hozzátette: az intézkedés célja az, hogy tovább csökkenjen a kontatktusok száma, lassuljon a járvány terjedése.

Orbán elmondta: nemzetközi példák alapján állították össze a korlátozás szabályait, tanulmányozták ehhez az elmúlt napokban a bajor, az osztrák, a cseh a szlovén példát, „és persze mindenki másét, de ezek vannak hozzánk közelebb, és az ő életük jár hasonló rugóra”. A miniszterlnök szerint „alapvetően a bajor megoldásból indul ki” a magyar korlátozás, de az idősek és a fiatalok szétválasztása terén „kicsit szigorúbb”.

Orbán a bejelentés után kitért a belpolitikai helyzetre is: „Most nem politikára van szükség”, hanem összefogásra, mert „minél többen fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni”. Ez most nem a hatalomról, hanem emberéletekről szól – mondta.

Majd belerongyolt az ellenzékbe is: emlékeztetett, hogy mivel a legutóbbi parlamenti ülésen nem kapták meg „kellő gyorsasággal a szükséges felhatalmazást, most néhány intézkedés jogilag bizonytalanná vált”. Ezek között vannak a határátlépési tilalmak, de azokat most más jogi alapon meghosszabbították, mert „nem lehet az országot védtelenül hagyni akkor sem, ha az ellenzék nem méltóztatik hozzájárulni a gyors döntéshez” – közölte.

Hatályukat vesztették az egyetembezárási döntések is, viszont azt kérték a rektoroktól, tartsák zárva továbbra is az intézményeket.

A miniszterelnök megjegyezte, jövő héten már elég lesz a kormánypárti képviselők szavazata is a gyors cselekvéshez szükséges döntésekhez, mert „a dolog lényege a gyorsaság”. Járvány idején a gyors reagáláson múlhatnak az életek – mutatott rá, hozzáfűzve: a kormány nem akar olyan intézkedéseket hozni, amelyekhez nincs joga, csak gyorsan akar dönteni.

Az EU-ra és a koronavírus-védekezésről szóló törvényjavaslatot ért uniós kritikákra kitérve Orbán Viktor úgy fogalmazott: „tőlem aztán vizsgálhatják (a javaslatot), sok sikert hozzá meg jó egészséget”. Vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni, ezért világosan megmondta az EU-s „kekeckedőknek”, hogy ez most nem a jogi, elméleti kérdésekkel való „okoskodás” ideje, mert járvány van, életeket kell menteni – közölte.

Címlapkép: MTI/Balazs Mohai