Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagykanizsán is a veszélyhelyzetre hivatkozva gyalogolt át a polgármester az ellenzéki többségű közgyűlésen

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Veszélyhelyzetben az önkormányzat jog- és hatásköreit a polgármester gyakorolja” – tudatta Facebook-oldalán Nagykanizsa polgármestere, Balogh László.

A hogy arra az RTL Klub felhívta a figyelmet: a helyzet érdekessége, hogy a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva a fideszes városvezető arra használta ezen jog- és hatásköreit, hogy az ellenzéki többségű közgyűlésén átgyalogolva

  • kinevezze alpolgármesternek a szintén fideszes Bizzer Andrást,
  • saját hatáskörébe rendelje a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit,
  • visszahívja a tanácsnokokat,
  • és csökkentse a képviselők tiszteletdíját.

A legizgalmasabb az egészben talán az, hogy Balogh arra hivatkozva nyomja át az új alpolgármestert, hogy ebben a veszélyhelyzetben sem maradhat a város döntéshozó vezető nélkül, „és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény”, míg a képviselői tiszteletdíjak csökkentését a járvány miatt szükséges szükségszerű spórolással indokolja meg, a tanácsnokok visszahívását pedig azzal: „nincs lehetőség parttalan vitákra”.

Nagykanizsán egyébként hónapok óta nem tudott megegyezni az ellenzéki többségű közgyűlés és a fideszes polgármester az alpolgármester személyéről, pedig három körben is nekifutottak a kérdésnek.

Nem Balogh az egyetlen, aki a veszélyhelyzetet kihasználva olyan intézkedéseket hoz, amelyek korábban rendre megrekedtek a kormánypárti városvezetők és az ellenzéki többségű közgyűlések közti szakadékban.

Így tett például Polics József, Komló szintén fideszes polgármestere, aki a költségvetést fogadta el egymaga, emellett pedig lenullázta a képviselők fizetését is a veszélyhelyzet végéig, és lefújta a helyi média üzemeltetésére és helyi kommunikációs feladatokra szóló tervezett döntést is, mondván, arra majd pályázatot írnak ki.

A szekszárdi polgármester, Ács Rezső szintén egymaga bólintott rá a költségvetésre, ő emellett a megszüntetett polgármesteri kabinet visszaállításáról is döntött, valamint kijelentette, visszaveszik a városi lapot a vagyonkezelőtől, állítása szerint a járvány idején folytatott tájékoztatás végett.

A komlói és a szekszárdi eset kapcsán a TASZ fogalmazott meg állásfoglalást, amelyben kifejtették, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzeti különleges állapot – nem meglepő módon – nem arra való,

hogy a polgármesterek helyiérdekű diktátornak nevezzék ki magukat, és a képviselő-testület elleni hadjáratot folytassanak.

via RTL Klub/Mérce