Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nemi identitások megváltoztatásától védte Orbán a születésnapos rendőrséget, nem a 6,4 millió túlórától

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma tartották az Országházban a 100 éves magyar rendőrség ünnepélyes állománygyűlését, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor is. Az MTI tudósítása alapján úgy tűnik, Orbán Viktor picit zavaros filozófiai fejtegetésbe kezdett a migrációról, és a „gyermek természetes nembeli identitásának erősítése”, mint olyan veszélyekről, amelyek aláássák a rendfenntartó erők iránti tiszteletet.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ő politikai nézetei nem ezen individulista elvekre támaszkodik, úgyhogy ő bizony a rendőrséget nem „az egyéni kibontakozás útját a törvény erejével elálló állami erőszakszervezetnek”, hanem „a közös élet biztonságát garantáló testületnek” tekinti.

„Ezért mi megvédjük a határokat, megfékezzük a migránsokat, az áldozatok oldalán állunk, elítéljük és felszámoljuk a börtönbizniszt, gyermekeinket egészséges családi és nemzeti öntudatra neveljük, rendőreinket támogatjuk, és büszkék vagyunk a sikereikre” – mondta a kormányfő.

Bár bizonyára a magyar rendőri kart nagy melegséggel töltheti el, hogy az ország miniszterelnöke tiszteletét kifejezendő megvédi őket a nemi identitások megváltoztatásának „veszélyétől”, a probléma csak az, hogy a magyar rendőröknek ennél sokkal komolyabb problémái vannak, amelyekről Orbán futólag csak annyit mondott:

kormány értékeli és anyagilag kiemelkedő helyen akarja elismerni a rendőrök munkáját, noha ő is tudja, hogy itt még akad tennivaló, de nem a szándék hiányzik.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő vette észre, hogy feltehetően a magas munkaerőhiánynak és az alacsony fizetéseknek köszönhetően, a rendőrség úgy toboroz új tagokat, hogy már két hónap képzés után őrmesteri fokozatba léphet a tanuló.

„A mellékelt hirdetés szerint már 10 hónapos gyorstalpaló elég, de már a KÉPZÉS 3. hónapjától őrmesterként dolgozik a kadét. Álomállásnak tűnik, csak az marad le a hirdetésről, hogy a 3. hónaptól beígért emeléssel 230 ezres bruttó fizetés aztán annyi is marad :(((

Kb ez az egyik oka annak, hogy annyian lelépnek.

Orbán keménykedhet kommunikációsan, de ez elég kevés” – fogalmazott a képviselő.

Az elmúlt másfél évben rengeteget hallhattunk a rendőrök megalázóan alacsony bérezéséről és tömeges felmondási hullámokról is beszámoltunk. 2019 elején a kormányzat egyik alacsony és nem mindenkire kiterjedő béremelési aránya után egész internetes tiltakozási hullám is elindult, a rendőrök tömegesen tették közzé Facebookon, mennyit is keresnek valójában.

A helyzet olyan kilátástalan, hogy leszerelt az a hat éven át szolgáló rendőr is, aki a rendőrségi toborzás reklámarca volt. Mint Facebookon fogalmazott:

„Már fiatal korom óta tudtam, hogy rendőr akarok lenni, ezért is vegyesek az érzéseim, mert maga a munkát és a helyet ahol voltam (vízirendészet) imádtam, csak sajnos a járőri fizetésből nem lehet megélni, főleg úgy, hogy előreláthatólag 5 évre előre nem is tudtak volna magasabb beosztásba tenni, mert nem volt üres hely. Meg aztán nem látom azt, hogy bármi javulás várható lenne 😕 Irónikus, hogy rajta voltam a toborzón aztán most lelépek, de sajnos ki kell mondani, hogy már nem kedvező a rendőri pálya 😕”

Ezek a körülmények okozzák, hogy 2018-ban összesen 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőri állományban dolgozó kb. 39 ezer embernek. Az alacsony bérek miatt pedig közel 10 százalékuk másodállás végzésére kényszerül.

Az idei év elején újabb aggasztó információk láttak napvilágot: az ágazati szakszervezetek szerint átverte a kormány a béremelésekkel a rendőröket, ugyanis a 10 százalékos alapbéremelés helyett egyszeri kiegészítő juttatást kaptak, amelyre nincs garancia, hogy jövőre is fennmarad-e. Emellett a kafetéria összegének emelésétől is elzárkóztak a döntéshozók.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor