Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség állományának közel 10 százaléka kényszerül másodállásra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Januárban számoltunk be róla, hogy a börtönőrök érdekképviselete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége nem lett kifejezetten boldog attól, hogy Kontrát Károly január másodikán bejelentette, újabb 5%-al emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése.

Azonban nem csak ők mutatták ki elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósult meg a bérfejlesztés, hanem a rendőrök is. A Független Rendőr Szakszervezet január harmadikán közölte a honlapján, hogy az államtitkár bejelentésében elhangzó pozitív csengésű hírekkel szemben ők inkább azt látják, hogy „az állomány 40%-a, mintegy 17 ezer rendőr idén egyetlen forint illetményemelés sem kap”.

Zsaruellátó Facebook oldalára pedig aznap szinte percenként kerültek fel új fényképek és üzenetek, melyekben rendőrök osztották meg a tényleges fizetésüket, azt, hogy milyen pozícióban vannak és mennyit túlóráztak, illetve személyes történeteiket.

Most a Pénzcentrum idézte a 24.hu adatigénylésére érkezett válaszát az ORFK-nak, amelyből kiderül, hogy a rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban.

A rendőrség állománya nagyjából 39 ezer fő, így a bejelentett másodállást vállalók száma megközelíti a 10 százalékot. A 24.hu érdeklődésére, hogy mindez megyékre lebontva hogyan néz ki, az ORFK közölte, hogy 401 ezer forintért osztják meg az adatokat, ezt a lap nem akarta már kifizetni.

A Zsaruellátó által januárban kapott és közölt további rengeteg kép és üzenet úgy néz ki, hogy szöges ellentétben áll az életpályamodell eredményeit méltató kormány valóságával. A képekből és a személyes történetekből sokkal inkább egy olyan ország képe bontakozik ki, ahol a rendvédelmi dolgozók bére közötti területi egyenlőtlenségek, a nem tisztelt hosszú, ledolgozott évek, a kifizetetlen túlórák lehetetlenné teszik azt, hogy méltóságteljes, tisztes életet éljen a szférában dolgozó több tízezer munkavállaló.

(Pénzcentrum)
Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán