Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább szívatják a rendőröket: a Belügymisztérium megint a kafetérián spórolt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hiába kezdeményezte a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) az éves kafetéria keretösszeg és a 10 éve(!) változatlanul 4 ezer forintos bankszámla költségtérítés megemelését, valamit a közterhek személyi állomány tagjaira történő áthárításának megszüntetését,

„a Belügyminisztérium nem módosított a megcsontosodott szabályokon” – írja az FRSZ.

A szakszervezet jelezte, hogy a kafetéria keretösszege így változatlanul évi 200 ezer forint, amit csak és kizárólag SZÉP-kártya juttatások igénylésére lehet felhasználni. Legalábbis azt a 150.945 forintot, ami a közterhek levonása után nettóban marad a keretből.

A szakszervezet azt írja: a kafetéria változatlanságára ugyan „magyarázatként szolgálhat a BM szegényes büdzséje”, azt viszont végképp nem értik

hogy a kormányzat gyermekvállalást támogató intézkedései ellenére a minisztérium miért nem tette lehetővé a bölcsődei és óvodai támogatás igénylését a kafetéria keret terhére?

Ez ugyanis adó- és járulékmentesen lenne igényelhető, szemben a SZÉP-kártya juttatásokkal, melyeket 32,5 százalékos levonás terhel.

Januárban már írtunk arról, hogy a belügyis dolgozókat már a béremeléssel is átverték. Erről Bárdos Judit, a Belügyi, Rendészeti és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt, aki elmondta:

az egyenruhások ugyan kaptak egy 10 százalékos kiegészítő juttatást tavaly év végén, ugyanakkor ez egyedi eset volt, és nem megfeleltethető az alapbér-emeléssel, amelyet a szakszervezet már rég követel az állománynak.

Ám bármilyen emelést a rendőrségnek kellene kigazdálkodnia, ugyanis Bárdos ismeretei szerint a kormány semmiféle plusz forrást nem biztosít erre a célra.

További probléma, hogy mint az tavaly év végén kiderült, a közigazgatási dolgozók kimaradtak az akkor kifizetett, ugyancsak egyszeri, miniszteri rendeletben szabályozott bónuszból. Nekik ennek az évnek az elejére helyeztek kilátásba maximum 5 százalékos kompenzációt.

2018-ban egyébként 2000 rendőr szerelt le, akik maradtak, azoknak 6,4 millió óra túlórát kellett vállalniuk.

Ráadásul az is tavaly nyáron derült ki, hogy nagyjából minden 10. rendőr másodállást is kénytelen vállalni.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán