Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2000 rendőr szerelt le tavaly, akik maradnak, másfél hónapnyi túlórával számolhatnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

2018 során 2012 hivatásos rendőr munkaviszonya szűnt meg országosan, értesült a 24.hu. A leszerelő rendőrök döntő többsége 10 évet sem töltött az állománynál, és 44 százalékuk maximum 4 évet szolgált, ezeket az adatokat az ORFK Kommunikációs Szolgálata közölte a portállal.

Azzal együtt, hogy a jelzett időszakban a hivatásos jogviszonyt létesítők létszáma mindössze 1622, az egyenleg 390 fős hiányt mutat. A jogviszony-létesítésekben bennefoglaltatnak az áthelyezések, visszavételek és a pályakezdők állományba helyezései is. Ehhez jön még a tény, hogy a tavalyi évben 608 fővel több hivatásosnak szűnt meg a jogviszonya, mint az azt megelőző évben. Az ORFK az adatokhoz hozzátette viszont, hogy 2010 és 2018 között 6363-mal emelkedett a hivatásos állomány.

A 24. hu információi szerint főként az ország keleti régióiból érkeznek a fővárosba újoncok, viszont itt megélhetési problémákba ütköznek, az alacsony fizetésből nem tudják állni az albérlet árát sem, többek között.

Ezekhez képest a tavalyi év folyamán a magyar rendőröknek összesen 6,4 millió óra túlórát kellett vállalniuk.

Nyár végén a Mérce is írt róla, hogy a rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban.

A rendőrség állománya nagyjából 39 ezer fő, így a bejelentett másodállást vállalók száma megközelíti a 10 százalékot. A 24.hu érdeklődésére, hogy mindez megyékre lebontva hogyan néz ki, az ORFK közölte, hogy 401 ezer forintért osztják meg az adatokat, ezt a lap nem akarta már kifizetni.

Januárban számoltunk be róla, hogy a börtönőrök érdekképviselete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége nem lett kifejezetten boldog attól, hogy Kontrát Károly január másodikán bejelentette, újabb 5%-kal emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése.

Azonban nem csak ők mutatták ki elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósult meg a bérfejlesztés, hanem a rendőrök is. A Független Rendőr Szakszervezet január harmadikán közölte a honlapján, hogy az államtitkár bejelentésében elhangzó pozitív csengésű hírekkel szemben ők inkább azt látják, hogy „az állomány 40%-a, mintegy 17 ezer rendőr idén egyetlen forint illetményemelést sem kap”.

(24.hu)
Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor