Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Védői ügyeletet szervez hajléktalan embereknek több jogvédő társaság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt a napokban megírtuk, több hónapos szünet után a héten ismét megkezdődött a hajléktalan emberek hatósági vegzálása az „életvitelszerű közterületen tartózkodást” tiltó, tavaly októberben hatályba lépett törvénymódosítás miatt.

Szerdán Budapesten a Nagyvárad térről állítottak elő egy hajléktalan embert a rendőrök, majd másnap már meg is történt a tárgyalása a Gyorskocsi utcai fogdán, melynek során a vádlott nem is lehetett jelen, egy külön szobában, zártláncú videórendszeren kapcsolták be az ülésterembe.

Amellett, hogy a védelmét ellátó Utcajogász szerint ezáltal sérült a védelemhez való joga, a szervezet szerint törvénysértő módon, végig megbilincselve kellett kivárnia a bíróság döntését, majd figyelmeztetésben részesítették azért, mert hajléktalan.

A Mérce megkérdezte a rendőrségtől, hogy milyen sűrűn alkalmazzák a hajléktalanellenes törvényt:

„2018. október 15-e, azaz a törvény életbe lépése óta az egyes hónapokra lebontva Budapesten (és ezen belül az egyes kerületekben) történt-e, és ha igen, hány előállítás életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt?”

A rendőrség azonban sajnos nem tudott pontos választ adni kérdésünkre, a következő üzenetet kaptuk:

„Tájékoztatjuk, hogy a kérdezett adatok vonatkozásában a rendőrség ún. görgetett országos statisztikai kimutatást vezet: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 178/B szakaszának 2018. október 15-i hatálybalépésétől tartalmazza az adatokat, nem időszakos bontásban.

Az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt a rendőrség 2018. október 15-én 0 órától 2019. július 22-én 3 óráig országszerte 400 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést. A rendőrség a fenti szabálysértés miatt 18 szabálysértési előkészítő eljárást indított (1 Pest, 1 Fejér, 2 Baranya, 1 Somogy, 1 Szabolcs-Szatmár-Bereg, 1 Veszprém, 1 Győr-Moson-Sopron megyében, 10 pedig Budapesten), amelyből 12 esetben került sor bíróság elé állításra.

Tisztelettel:

ORFK Kommunikációs Szolgálat”

Azzal összevetve azonban, hogy tavaly október, valamint idén január között tíz embert állítottak bíróság elé életvitelszerű közterületen tartózkodás miatt, a legutóbb előállított ember tárgyalása pedig 25-én volt, a rendőrség válasza szerint pedig 22-ig 12 bírósági ügy volt.

Ebből – habár a havi megoszlást továbbra sem tudjuk meg – könnyen kiszámolható hogy az azóta eltelt hat hónapban összesen három, tehát havonta 0,5 esetben jutottak el ilyen ügyek a bíróságig.

A Társaság a Szabadásgjogokért (TASZ) információi szerint azonban az előállítások száma meg fog ugrani az elkövetkező időszakban.

Lapunkhoz eljuttatott közleményükben az áll,

„Információink szerint a férfi elleni eljárás egy két hetes rendőrségi akció része, amelynek keretében a Kormány megpróbál erőt demonstrálni a közterületi hajléktalanság láthatóságának megszüntetése érdekében.”

A TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Utcajogász által gründolt Szabálysértési Munkacsoport, mely tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult a törvény megsemmisítése érdekében – mely nem történt meg, azonban több bíró alkotmányos problémák miatt nem alkalmazta – idén is kiáll a szegénységük miatt büntetett emberek mellett.

A Szabálysértési Munkacsoportban az Utcajogász foglalkozik a hajléktalanság témájával, és a védői ügyeletet is ők fogják össze.

Ahogy közleményükben fogalmaznak,

„A Szabálysértési Munkacsoport tagszervezetei és ügyvédek önkéntesen szerveződő csoportja minden törvényes eszközt megragad, hogy a szegény emberek hatósági üldözését megállítsák. Ennek keretében védői ügyeletet szerveznek, amelynek tagjai önkéntesen vállalják a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelmét.”

Címlapkép: Mérce