Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fogdába szállítottak egy hajléktalan embert Budapesten, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogyan korábban írtuk, információink szerint tegnapról mára virradó éjszaka Budapest IX. kerületében, a Nagyvárad térnél előállítottak egy hajléktalan embert, majd életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt fogdába szállították.

A férfi jogi képviseletét az Utcajogász Egyesület látja el, Kalota Ágnes a Mércének elmondta, hogy ügyfelük jelenleg a Gyorskocsi utcai fogdában van, és már holnap 12 órakor tárgyalják az ügyét.

Az ügyben kerestük a BRFK-t is, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszoltak, de amint kapunk választ a kérdéseinkre, természetesen frissítjük.

Frissítés, 07.25. 8:00: A BRFK sajtóosztálya is megerősítette, hogy a Nagyvárad térről történt az előállítás, „életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértése miatt intézkedtek a rendőrök.”

Ahogy arról mi is írtunk már, többször is, 2018. október 15-én lépett életbe az a törvénymódosítás, amely tiltja az életvitelszerű utcán lakást. És bár tavaly év végén több hajléktalan embert is előállítottak a törvény értelmében, úgy tűnt, hogy idén már a rendőrség sem élt igazán ezzel a gyakorlattal, ráadásul több bíróság is felfüggesztette az eljárásokat, mert alkotmányellenesnek találták a törvényt.

Márciusban derült ki, hogy míg a törvény életbe lépésétől 2019 januárjáig összesen 10 embert állítottak elő, addig január és március között már egyet sem, és azóta sem nagyon lehetett ilyen esetekről hallani.

Az biztos, hogy bár a kormány rendre azzal magyarázta a törvénymódosítás szükségességét, hogy ezáltal több hajléktalan ember megy majd be a szállókra, valójában ez nem történt meg, így összességében maga a törvénymódosítás meglehetősen értelmetlennek tűnt (erről itt írtunk bővebben).

Az Utcajogász a hajléktalanellenes törvény életbelépése óta 3 hasonló ügyben járt el, ezek közül egyben felmentés született, 2 esetben pedig a bíróság felfüggesztette az eljárást, azzal az indoklással, hogy a jogszabályi rendelkezés ellentétes az Alaptörvénnyel, így az Alkotmánybíróság elé került az ügy.

Hogy miért Alaptörvény-ellenes a hajléktalanságot kriminalizáló törvény, azt az Utcajogász 10 pontban foglalta össze, erről itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Fotó: Címlapképünkön egy korábbi eset látható, amikor a rendőrség egy hajléktalan férfi ellen indított eljárást a Móricz Zsigmond körtéren. / Mérce