Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

20 embert terelt be szállókra Budapesten a hajléktalanellenes törvény, amit már nem is alkalmaznak a rendőrök

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megbukott a hajléktalan embereket rendőrségi vegzálással „segíteni” akaró törvény. Nem ment be több nehéz sorsú honfitársunk a szállókra, és a rendőrség is abbahagyta az életvitelszerűen közterületen élés passzusának alkalmazását.

„Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt” – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Ez az információ azért érdekes, mert januárig ugyanez a szám 298 volt. Tehát az év első három hónapjában ötödannyi ilyen figyelmeztetés született, mint az előző év utolsó 3 hónapjában. Sőt, míg januárig 10 hajléktalan embert állítottak bíróság elé ezzel a passzussal, azóta egyet sem.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány elnöke a Népszavának elmondta, a törvény elfogadása óta nem érzékelik, hogy többen mentek volna be szállókra. Inkább azt látják az utcán lakó hajléktalan emberek a rejtőzködést választják. Ami viszont azt is jelenti, hogy kikerülnek a szociális munkások látóköréből is. A BMSZKI vezetője, Breitner Zoltán ennek kapcsán azt mondta a lapnak, van olyan kerület, ahol a  felére csökkent azok száma, akiket szociális munkásaik el tudnak érni, miközben a hajléktalanság problémája nyilvánvalóan nem szűnt meg.

Szintén a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei vezetője szerint összesen 10-20 olyan esetről tudnak, amikor a törvény miatt ment be valaki szálólra.

A számokból így úgy tűnik, a hajléktalanság problémája nem csökkent, csak a hatósági vegzálás nőtt egy darabig, illetve a rászoruló emberek a fennálló vegzálási lehetőség miatt a segítők látóköréből is eltűntek.

A Népszava több minisztériumot is keresett a számok kapcsán, de azok nem válaszoltak a lapnak.

Mint arról korábban is írtunk, az októberben életbe lépett törvény csak félmelegítése volt két korábbi 2011-es és 2013-as törvénynek amely már lehetőséget adott a hajléktalan emberek vegzálására. A mostani törvény csupán nagyobb büntetési tételt és több jogkört adott ehhez. De ahogy a korábbi törvényeket sem hoztak érdemben javulást a hajléktalan emberek helyzetében, és nem is csökkentették a közterületi hajléktalanságot, a mostani is megbukott. Tehát 8 év alatt harmadszorra bukott meg az a politika amely rendészeti intézkedésekkel akarta megoldani a hajléktalan emberek helyzetét.