Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmeztetést kapott a szerdán előállított hajléktalan férfi, tárgyalásán elkülönítették, megbilincselték

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtök délben megkezdődött annak a hajléktalan férfinak, Csepely Bélának a gyorsított tárgyalása a Gyorskocsi utcában, akit tegnap, azaz szerdán állítottak elő a Nagyvárad térről „életvitelszerű közterületen tartózkodás szabálysértése miatt”  a rendőrök, a védelmet az Utcajogász részéről Kalota Ágnes látja el.

A tárgyalás során Csepelyt elkülönítve, külön szobában állították elő, a tárgyalóteremben egy tévé segítségével lehet videokommunikálni vele, ami az őt védő Utcajogász szerint egyrészt sérti a védelemhez való jogát, ráadásul megbilincselve, ami törvénytelen.

Ennek megfelelően kérvényezték, hogy hozzák át a tárgyalás termébe, ezt azonban a bíró elutasította, ugyanakkor abba beleegyezett, hogy az Utcajogász részéről megjelent három ügyvéd egyike átmenjen Csepelyhez, és helyben lássa el feladatait.

A tárgyalás során Csepeli vallomásából kiderült hogy özvegy, gyereke nincs, három iparit végzett, se bevétele, se vagyona, se tartozása nincs, és 2011-ben agyvérzést kapott, ami miatt folyamatos ellátásra szorul.

Emellett kifejtette: véleménye szerint nem követett el semmilyen szabálysértést.

Korábban hajléktalanszállón lakott, amit nem tart megfelelő opciónak, a cipőjét is ellopták – emellett börtönben is volt 2018-ban mivel visszaéltek az igazolványaival, emiatt a szállóra nem is mehetett vissza. Ott javasoltak neki egy munkásszállót, melyen havi 60.000 forintot fizetett lakhatásáért, és egy padláson nyolc család élt együtt, onnan került aztán tavasszal az utcára.

Dolgozott, azonban munkája megszűnt – de kilátásban van egy másik, lakáshelyzetét pedig szeretné rendezni, csak hajléktalanszállóra nem menne.

A kérdésre, miszerint szeretne-e az utcán élni azt mondta: egyáltalán nem, az Utcajogász emiatt kéri az eljárás megszüntetését.

Elmondása alapján előállítása alkalmával az utcán csak aludt, tisztálkodni, étkezni máshova jár, valamint a három figyelmeztetést sem tették meg a rendőrök, ugyanis ő csak egy papírt írt alá,

sőt, Kalota szerint az egyik papíron sem volt rajta az igazoltató rendőr aláírása,

azonban mivel ezeket egy automatikus rendszer állítja elő, a rendőrség szerint ez nem is szükséges.

Frissítés, 13:40 – A bíróság ítélete szerint az életvitelszerű közterületen tartózkodással vádolt hajléktalan férfi elkövette a törvénysértést, mivel a bíróság szerint a neki elvileg beígért munka megkapása érdekében gyakorlatilag éjjel-nappal a Nagyvárad tér 1. előtt tartózkodott ezért figyelmeztetésben részesítik.

Ahogy a levezető bíró mondta, bíróság

„elegendőnek látta figyelmeztetés alkalmazását az eljárás alá vont személlyel szemben, mellyel ugye a bíróság rosszallását fejezi ki, és felhívja arra, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló szabálysértések elkövetésétől, illetve a szabálysértés elkövetésétől”.

Az Utcajogász hivatalos fellebbezést nyújtott be az ítélettel szemben mivel nem ismerik el a tényállást. Ameddig az eljárás folyamatban van, a figyelmeztetés nem lép érvénybe – azután azonban, amennyiben Csepelyt fél éven belül ismét életvitelszerű közterületen tartózkodáson kapják, már mindenképp elzárással fogják büntetni.

A tárgyalás egy részéről készült felvételünket az alább tudjátok megnézni:

Az életvitelszerű utcán tartózkodás miatti lehetővé tevő törvénymódosítás 2018 október 15-én lépett érvénybe, azonban a kezdeti lelkes alkalmazása után a hatóságok gyakorlatilag elkezdték figyelmen kívül hagyni, és januárig mindössze tíz esetben alkalmazták, holott ennél láthatóan többen kénytelenek az utcán élni.

Amellett, hogy a hajléktalanság kriminalizálása, és szociális helyett rendészeti kérdésként való kezelése valójában nem ad választ a problémára, és nem segíti az utcára került embereket, hovatovább megalázza és még nagyobb veszélybe sodorja őket, jogi aggályokat is felvet, tekintve hogy több esetben találták alkotmányellenesnek az eljáró bíróságok.

Egyelőre szünetet rendeltek el, cikkünket a későbbi fejleményekkel frissítjük.

Kiemelt kép: Mérce